Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sürgős esetben telefonon elérhető vagyok– hangzik el sokak szájából a bűvös mondat szabadság előtt, sőt gyakran a távollétünk idejére beállított azonnali e-mail üzenetben is felhatalmazzuk a levélírókat arra, hogy nyugodtan keressenek bennünket, ha halaszthatatlan kérdésük adódna. A végeredmény pedig nem más, mint a nyaralásunk legalkalmatlanabb pillanataiban megcsörrenő telefon, ami újra és újra megtöri a pihenésünket, visszarántva minket a munka világába. Utólag bosszankodni felesleges, és nem is lenne fair, de némi előrelátással megelőzhetjük, hogy pocsékba menjenek a szabadnapjaink.

A jó szándék átka

Christa Schirl munkapszichológus szerint hatalmas hibát követünk el azzal, ha könnyelműen engedélyt adunk kollégáinknak, ügyfelelinknek arra, hogy zaklassanak bennünket a feltöltődésre szánt időben. Véleménye szerint leginkább azok hajlamosak erre, akik egyedülállóak vagy otthon töltik a szabadságukat, és mivel a jó szándék vezérli őket, általában bele sem gondolnak felajánlásuk rájuk visszaható negatív következményeibe. Problémák ugyanis mindig lesznek, és ha mi köztudottan tettrekészek vagyunk, azt bizony a többiek ki fogják használni – mi is tartaná vissza őket? Ha tehát épp a szabadságunkra készülünk, bánjunk tudatosan a szavakkal, ellenkező esetben ugyanis nagy árat fogunk fizetni értük.

Pályamódosítás

Hatványozódó hatás

És hogy mi is az ár? Bár túlzásnak tűnhet a kijelentés, miszerint a munkánk kapcsán érkező néhány hívás tönkreteheti a nyaralásunkat, hiszen többnyire csupán néhány perces megbeszélésekről van szó, a helyzet azonban az, hogy a felmerülő kérdések gyakran tovább pörögnek a fejünkben, és éppen abban gátolnak meg bennünket, hogy ténylegesen ott legyünk jelen, ahol épp vagyunk: a vízparton, a családi programon, a baráti kiránduláson, a felfedezésre váró városban, és a sort még hosszan folytathatnánk. Ha azon szerencsések közé is tartozunk, akik képesek a hirtelen készenlétből egy pillanat alatt pihenő üzemmódba váltani, nem árt gondolnunk szeretteinkre, ők vajon hogyan élik meg, hogy figyelmünk újra és újra a munkára terelődik. Valószínűleg sok feszültséget, vitás helyzetet előzhetünk meg, ha legalább a szabadság heteire átrendezzük a fontossági sorrendünket, és visszavonulót fújunk magunknak – egyben ugyanis biztosak lehetünk: az élet nélkülünk sem fog megállni, és ha munkatársainknak nincs más opciója, kézben fogják tartani a fontos projekteket.    

Kapcsolju(n)k ki

A szakember azt tanácsolja, hogy még a kísértésnek se adjunk esélyt, és a szabadságunk idejére kapcsoljuk ki a mobilunkat, így tehetjük garantáltan munkamentessé a pihenésünket, és biztosíthatjuk agyunknak azt az üresjáratot, amire szüksége van a kikapcsolódáshoz, a motivációnk, a kreativitásunk újratöltéséhez. Amennyiben az aktuális feladatink mégis megkívánják, hogy elérhetőek legyünk, inkább halasszuk el néhány nappal a pihenést, és zárjuk le azokat a futó projekteket, amelyek esetleg előre nem látható okokból csúsztak vagy bonyolultabbak annál, minthogy kollégáinkra bízhatnánk azokat. Nyugodt lelkiismerettel a távollétet, vagyis a jogosan megérdemelt láblógatást is garantáltan jobban tudjuk majd élvezni.

Egy mondat, ami tönketeheti a szabadságunkat - munka, nyár, szabadság

Vészhelyzet esetén

Természetesen adódhatnak olyan váratlan helyzetek, amelyek megoldása valóban nem tűrhet halasztást, de nagyon fontos, hogy jó előre tisztázzuk a csapatunkkal, helyettesünkkel, mi is számít vészhelyzetnek, és milyen forgatókönyv követendő ilyenkor. Előfordulhat ugyanis, hogy az egyes lépések meghatározása azt a felismerést is magával hozza, hogy a távolság miatt mi aligha tudunk hatékonyan beavatkozni a dolgok menetébe, ezért az ilyen esetekben teljesen felesleges minket is tájékoztatni a problémáról. Ezt a tudatot érdemes erősíteni is magunkban a szabadságunk alatt, különösen akkor, ha hirtelen felindulásból a céges e-mailek olvasgatásába kezdenénk. Engedjük meg magunknak a pihenést, és legyünk ténylegesen szabadok a szabadságunk alatt!

Fogadjuk meg a fentieket, és tartsuk kezünkben az irányítást – a szabadságunk alatt is. Amennyiben azonban törekvéseink ellenére sem tudunk gondtalanul pihenni, esetleg munkahelyünk elvárása, hogy mindig elérhetőek legyünk, gondoljuk át, nekünk való-e ez az állás. Jó, ha tudjuk, hogy a lehetőségeink száma szinte végtelen! Keressünk személyre szabott beállításaink szerint, és ha tovább növelnénk esélyeinket, kérünk hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy biztosan ne maradjunk le álmaik munkájáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, nyár, szabadság, pihenés, feltöltődés