Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Diákként a nyári szünet a legalkalmasabb időszak arra, hogy tapasztalatot szerezzünk a területünkön, építsük a karrierünket és egy kis extra jövedelemhez juthassunk. A szülőktől való függetlenedés és az üres hetek tartalmas kitöltése is fontos szempont, így egyre többen vágnak bele a nyári munkába – idén májusban már 9% volt a diákmunka lehetőségek száma az összes álláslehetőség közül az adatbázisunkban, így van is miből válogatni.

A legnépszerűbb területek

A diákmunkás álláshirdetések közel 20%-a a szakmunka területén keres tanulókat – nagyon sok helyen keresnek bolti eladót, gyorséttermi munkatársat, árufeltöltőt, raktárost vagy baristát, de ki lehet fogni olyan hirdetéseket is, ahol például tolmácsot, lengyel szövegírót, HR gyakornokot, karbantartót vagy szakácsot várnak a nyári szezonra. A második leggyakoribb terület az adminisztráció, asszisztensi és irodai munka, ahová a hirdetések 12,5%-a keres munkaerőt. Ezen belül általában recepciósra, irodai asszisztensre, iratrendezőre vagy fordítóra van igény, de vannak lean mérnöki, műszaki termékfelelősi vagy könyvelő gyakornoki lehetőségek is. Fizikai, segéd, betanított munkára a hirdetések 9,3%-a keres dolgozót, ezen belül a csomagoló, üzemi kisegítő, raktáros, logisztikai gyakornok és mosogató hirdetések népszerűek, de találhatunk állást akár gofri büfében vagy uszodában is medenceőrként vagy csúszdakezelőként.

Rengetegen jelentkeznek

Általában minden évben májusban látszik kiugró aktivitás a jelentkezések számában, ami a nyári munkalehetőségek szezonális növekedésével magyarázható. Érdekes adat azonban, hogy míg tavaly a januártól májusig tartó időszakban a jelentkezések mindössze 1,84%-a érkezett diákmunkára, addig idén ez az érték 2,4%-ra emelkedett. A legtöbben a leggyakrabban hirdetett szakmunkás lehetőségekre pályáznak, ezt követi az adminisztráció, asszisztensi és irodai munka, harmadik helyen pedig a marketing, média, PR terület áll, ahová rengetegen jelentkeznek. Ezek több mint fele Budapesten van meghirdetve, ezt követi hirdetésszámban Pest megye, majd Győr-Moson-Sopron megye. Zala megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is bőven vannak diákmunkák, az összes álláslehetőséghez képest körülbelül 15%-ban találhatunk ilyen hirdetéseket.

Mennyit lehet keresni?

Fontos szempont az is, hogy mennyi a fizetés ezeknél a szezonális munkáknál. Ami jó hír, hogy a diákmunkák esetében jóval gyakrabban adják meg a munkáltatók a fizetési sávot, mint az általános álláshirdetéseknél, így sokkal könnyebben tervezhetünk előre. A hirdetések 55,7%-ánál már szerepelt ez az információ, melyek alapján a diákmunkák átlagos bérezése bruttó 1763 Ft óránként. A három legjobban fizető terület az IT programozás, fejlesztés 2038 forintos, az építőipar és ingatlan 1956 forintos, valamint a pénzügy és könyvelés 1924 forintos átlagos bruttó órabérrel.

Ha szeretnénk a nyarunkat hasznosan tölteni, de még hezitálunk, hogy mibe vágjunk bele, böngésszünk az aktuális diákmunka lehetőségek között! Ne felejtsük el, hogy minden tapasztalat hasznos és segítheti a későbbi elhelyezkedésünket, hiszen a munkáltatóknál egy jó pont, ha már diákként is dolgoztunk.

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala