Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyre elterjedtebbek az online állásinterjúk, a chatbotoknak köszönhetően pedig még tovább egyszerűsödött a folyamat a cégek szempontjából, így gyakran a személyes találkozást még megelőzi egy olyan időpont, amikor élő emberek helyett egy chatbottal beszélgetünk, illetve online felületeken kell kérdésekre válaszolnunk. Hogyan készüljünk fel erre, ha a személyes interjúkhoz vagyunk szokva?

Készüljünk úgy, mintha élő emberrel beszélgetnénk!

Az állásinterjúra való felkészülésnek hasonló alapelvei vannak attól függetlenül, hogy egy chatbottal vagy egy valódi emberrel kell majd beszélgetnünk. Elsőre furcsa lehet belegondolnunk, hogy a másik oldalon nem ül senki, de próbáljunk meg ettől elvonatkoztatni és koncentráljunk a teljesítményünkre! Bár a kommunikáció ebben az esetben írásban zajlik, a célja továbbra is az, hogy bemutassa a képességeinket, tapasztalatainkat és motivációnkat a pozíció iránt, így érdemes ugyanolyan komolysággal hozzáállnunk, mint egy személyes interjúhoz.

A felkészülés első szakaszában, csakúgy, mintha hagyományos állásinterjúra készülnénk, ismerkedjünk meg a céggel és tudjunk meg minél többet a pozícióról! Nézzünk utána a cég alapelveinek, értékrendjének, és tájékozódjunk arról, hogy hogyan zajlik a mindennapi munkavégzés, pontosan mit takar a feladatkörünk! Tanulmányozzuk alaposan az álláshirdetést, jegyezzük fel a követelményeket, az elvárásokat és gondolkodjunk el azon, nekünk milyen képességeink, tapasztalataink vannak, amelyek segíthetnek a munkakör eredményes betöltésében. A felkészülés alatt kezdjünk el megfogalmazni releváns kérdéseket, amelyeket feltehetünk majd az interjún!

Tudjunk meg minél többet a felületről!

Kérdezzük meg a céget, milyen felületen zajlik majd az interjú! Sok esetben alapból is felajánlják, hogy gyakoroljunk az adott chatbottal, hogy ne a lámpalázunk miatt rontsunk, de ha mégsem, járjunk utána mi magunk! Keressünk rá a chatbotra és ismerkedjünk meg a működésével, így már ismerős lesz a helyzet az éles interjú során is! Ha van rá lehetőség, vegyünk részt tesztinterjún és olvassunk cikkeket a chatbot használatával kapcsolatban! A chatbot egyik legnagyobb előnye, hogy ha felkészülünk, stresszmentesen válaszolhatunk a kérdésekre, nem érhetnek váratlan meglepetések. Érdemes előre kigondolnunk a válaszainkat a trükkösebb interjú kérdésekre is.

Ügyeljünk a helyesírásra!

A chatbotos interjúknál különösen fontos, hogy jól kommunikáljunk írásban. Mindig ügyeljünk arra, hogy a válaszaink érthetőek, pontosak és megfelelően tagoltak legyenek, és mielőtt entert ütünk, ellenőrizzük a nyelvhelyességet! Igyekezzünk ugyanolyan udvariasan fogalmazni, mintha egy élő interjún ülnénk, ha valami nem világos, nyugodtan kérdezzünk vissza!

Készüljünk fel a technikai kihívásokra!

A chatbot interjú során adódhatnak technikai problémák: megszakadhat a kapcsolat, elszállhat az áram vagy az internet, de lehet, hogy lassú válaszidőbe vagy hibás működésbe futunk bele. Ha ezt tapasztaljuk, kezeljük türelmesen és rugalmasan! Lehet, hogy a probléma csak átmeneti és pár perc múlva folytathatjuk az interjút; ha viszont ennél nagyobb a gond, értesítsük az interjúztatót a helyzetről! Ha lehetséges, próbáljuk meg újratölteni a platformot, vagy kérjünk lehetőséget egy újbóli interjúra! Technikai problémák bárkivel előfordulhatnak, és ezzel az interjúztatók is tisztában vannak, így fontos, hogy ilyen helyzetekben is meg tudjuk mutatni, hogy jól kezeljük a váratlan problémákat.

Még keressük az igazit? Nézzünk szét az aktuális állásajánlatok között és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala