Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem tudjuk, mire számíthatunk állásinterjún? Cikksorozatunk első, második, harmadik és negyedik részében már számtalan trükkös interjúkérdés megválaszolásában igyekeztünk segítséget nyújtani. Jöhet a folytatás?

Mik az erősségei?

Ne csak arra készüljünk kész válasszal, hogy melyek a legnagyobb gyengeségeink; magabiztosan kell tudnunk beszélni az erősségeinkről, bármennyire is nehéznek tűnik elsőre. Az interjúztató itt elsősorban arra kíváncsi, hogy a képességeink passzolnak-e a munkakörhöz kapcsolódó elvárásokhoz, azaz valóban mi volnánk-e a legmegfelelőbb választás a pozíció betöltésére. Igyekezzünk olyan tulajdonságainkat, képességeinket felsorolni, amelyek reagálnak az álláshirdetésben megfogalmazott elvárásokra! Például: ha egy már kialakult csapatba keresnek irodai munkavégzéssel egy angolul tudó kollégát, legyen az bármilyen pozíció, emeljük ki, hogy az erősségeink közé tartozik a gyors alkalmazkodókészség, a több nyelven történő kitűnő kommunikációs képesség és a csapatmunkára való képesség. Hozzunk egy példát is arra, amikor a múltban ezeket a készségeinket sikerrel alkalmaztuk! Vázoljunk fel minél részletesebb képet és támasszuk alá az állításainkat konkrét példákkal, eredményekkel!

Milyen eredményeket ért el eddig a karrierjében?

Lehet, hogy hirtelen egy sem jut az eszünkbe, de nem kell nagy ördöngösségekre gondolnunk. Nem csak az számít szakmai sikernek, ha díjakat viszünk haza vagy kitüntetnek; említésre méltó eredmény lehet egy projekt kreatív megvalósítása, egy ötlet véghezvitele vagy egy ügyfél megszerzése is. Munkaköre válogatja, kinek mi számít nagy eredménynek, de pont erre kíváncsiak az állásinterjún is – hogy képesek vagyunk-e végigcsinálni valamit, kitartóan dolgozni egy célért, és ezeket tudjuk-e utólag értékelni és tovább fejlődni.

Mit nem szeretett az előző munkahelyén? Mit nem szeret a munkájában?

Mindenki munkájában vannak olyan feladatok, amelyeket kevésbé szeret elvégezni, ezt kár tagadni. Mikor ezekre a kérdésekre válaszolunk, legyünk őszinték, de semmiképp se kezdjük el szidni a korábbi munkahelyeinket vagy feletteseinket, mert az mindig fordítva sül el! Egyrészt nem szeretnénk, hogy egy negatív, panaszkodó ember benyomását keltsük az interjún, másrészt mi sem szeretnénk másokat rossz színben feltüntetni a hátuk mögött. Ha több dolgot is fel tudnánk sorolni, amit nem szerettünk az előző munkahelyünkön, válasszunk ki egyet és meséljünk róla a saját szemszögünkből! Ha például rendszeresen az utolsó pillanatban kaptunk hatalmas mennyiségű feladatokat szűk határidőkkel, ami rengeteg stresszt és konfliktust okozott, mondjuk el, hogy szeretünk minden nap azonos munkatempóban dolgozni és rendszeresen egyeztetni a feladatokról, mert fontos nekünk, hogy minden határidőre elkészüljön, és sajnos ez eddig nem mindig valósult meg.

Milyen Ön számára az ideális kolléga?

Ez a kérdés is azt hivatott felmérni, hogy mennyire könnyen tudunk majd beilleszkedni az új csapatba. Legyünk őszinték, de maradjunk a professzionalitás talaján! Ha közvetlenül együtt kell dolgoznunk valamin, gondoljuk át, milyen tulajdonságok segíthetnek minket ebben – segítőkészség, jó kommunikációs készség, kedvesség, alkalmazkodókészség? Emeljük ki, hogy mi magunk is remekül tudunk alkalmazkodni új helyzetekhez, így valószínűleg bárkivel megtaláljunk majd a közös hangot!

Meséljen a legnagyobb szakmai kudarcáról!

Mindenki hibázott már élete során, a kérdés csak az, hogy ezt hogyan tudjuk tálalni. Először mindig kezdjünk egy pozitív dologgal, hogy milyen szakmai sikereket értünk el, majd ezután térjünk rá arra, hogy sajnos olyan is előfordult, amikor a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére sem úgy sikerült valami, ahogyan terveztük. Az interjúztató itt arra kíváncsi, hogy le tudtuk-e szűrni a tanulságokat és tudtunk-e tanulni a hibáinkból, így tegyük hozzá azt is, hogy pontosan mire világított rá ez a probléma és a jövőben hogyan kezelnénk.

Ha már túl vagyunk pár állásinterjún, de még keressük a megfelelő munkahelyet, böngésszünk az aktuális állásajánlatok között és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala