Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindig is mozgatta a fantáziánkat egy saját, családi vállalkozás ötlete, de nem tudjuk, érdemes-e belevágnunk? Vagy eddig visszatartott minket az a gyakran hangoztatott közhely, hogy üzletelni nem érdemes a barátainkkal és a családtagjainkkal, mert eleve sikertelenségre van ítélve? Burai Zsuzsanna számtalan üzleti területen helytáll és a párjával és a barátaival vezet több közös vállalkozást: foglalkoznak karrier coachinggal, masszázzsal, ingatlan vagyonértékbecsléssel, valamint egy alapítványt is visznek, ami sérült gyerekek oktatásával, fejlesztésével foglalkozik, így rengeteg tapasztalata van abban, hogyan lehet felépíteni, fenntartani és sikeressé tenni egy vállalkozást.

Nagyobb a bizalom az indulásnál

Zsuzsanna szerint egy családi vállalkozás elindításakor inkább előnyei vannak annak, ha nem ismeretlen alkalmazottakkal, hanem a családunkkal, barátainkkal alapítunk céget. „Nagyobb a bizalom köztünk, és mindenkinek nagyobb a szándéka arra, hogy mindenkinek jó legyen. Az elején a kisebb buktatókat, hibákat könnyebben elnézzük egymásnak, mint egy alkalmazottnak, így sokkal gyorsabb ütemben tudunk fejlődni, haladni” – mesél a tapasztalatairól. – „Lehet, hogy egy adott ponton egy alkalmazottat már kirúgnánk, de akkor megint egy új emberhez kellene alkalmazkodni, elölről kezdeni. Egy jó viszonyú családi környezetben viszont van egy mag, ami meg tud erősödni, amitől stabilabb lesz a vállalkozás.”

A családunknak több esélyt adunk

Míg egy alkalmazottat gyakrabban lecserél, a barátait és a családját nem rúgná ki egy-egy hiba miatt – Zsuzsanna elismeri, hogy egy „idegennek” nem adna annyi esélyt, ami nem csak előnnyel, de hátránnyal is jár egy vállalkozás tekintetében. „Több a veszítenivalónk, de ez a hátrány hosszú távon előnnyé válik, mert gyorsabban tud növekedni a cég. Baráti téren volt már, hogy visszaéltek a bizalmammal vagy egy adott helyzettel, de családtaggal kapcsolatban még nem volt rossz tapasztalatom. Mindannyiunk érdeke, hogy működjön a cég, ezzel szemben egy alkalmazottat kevésbé érdekli, nem érzi annyira magáénak a vállalkozást akkor sem, ha nagyon jó fizetést kap. Ő mindig csak elvégzi a munkát, aztán hazamegy és nem foglalkozik vele tovább, míg a családtagok között gyakran még hétvégénként is arról beszélgetünk, hogy hogyan tovább, mi a következő lépés. Ilyen helyzetben folyamatosan beleteszi magát mindenki és ezáltal épül a cég.”

Ezzel szemben Zsuzsanna véleménye szerint hátrány lehet, ha egy gyerek bekerül a szülők vállalkozásába, mert gyakran előfordul, hogy a szülők helyette is vállalják a felelősséget. „Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy jó vezető váljon valakiből, esetleg átvegye a családi vállalkozás vezetését a szülőktől, szükség van arra, hogy kipróbálja magát egyedül is az üzleti világban, megtapasztalja a szülői háttértámogatás nélkül is a munkavállalást.”

A pénz nem lehet fontosabb a kapcsolatnál

Biztosan hallottunk már elmérgesedő családi kapcsolatokról és családi viszályok miatt tönkrement cégekről, Zsuzsanna szerint viszont ez elkerülhető, ha rugalmasak és jó szándékúak a család tagjai, valamint fontosabbnak tartják egymás jóllétét a sajátjuknál. „A legfontosabb mindig a kapcsolat, ebből lehet kihozni a maximumot, ami utána pénzt is fog termelni. Ha vállalkozást akarunk indítani, ahhoz jól kell tudnunk bánni az emberekkel, és jó kapcsolatban kell lennünk a társainkkal, alkalmazottainkkal is. A pénzorientált cégek általában kérészéletűek – lehet, hogy átmenetileg jobbak vagy gazdagabbak, de legtöbbször jönnek-mennek ezek az üzletek, nem maradnak meg hosszú távon” – avat be a tapasztalataiba. – „Az értékrendünk első helyén annak kell állnia, hogy mindig mindent megoldjunk közösen és mindenkinek jó legyen. Ha jól csináljuk, utána a pénz úgyis jön magától. A siker azon múlik, hogy hiszünk-e abban, amit csinálunk, hiszünk-e magunkban és egymásban, valamint tudunk-e egy olyan terméket vagy szolgáltatást kínálni, ami vonzó a világ számára.”

Mint minden más vállalkozásnál, a családi üzletnél is a kitartás, az átgondolt üzleti célok és stratégia, valamint a támogató csapatmunka a legfontosabb építőkövei a sikernek. Ha úgy érezzük, ideje belevágni, ne habozzunk, ha viszont úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a családunkkal közösen építsünk fel egy üzletet, és inkább nem kockáztatnánk meg egy biztos állást, nézzünk szét az aktuális állásajánlatok között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala