Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A törvénymódosítások természetéből adódik, hogy azok bevezetésekor az adókörnyezet ingoványossá válik és széles körű találgatásokra ad módot - véli Fata László cafetéria szakértő. Sokan úgy vélték, hogy a 25%-os terhet - bizonyos elemek viszonylatában - további 27%-os adóval sújtják.

Előbbi többek között a hidegétel-utalványokra és a csekély értékű ajándékokra vonatkozik, utóbbi pedig az üdülési csekkekre, a melegétel-utalványokra, valamint a helyi közlekedési bérletekre. Ezek mellett kedvezményes adó terheli a munkáltató önkéntes pénztári befizetését, az iskolarendszerű képzés finanszírozását, valamint a iskolakezdési támogatást. Adómentes marad a munkáltató által nyújtott kedvezményes számítógép- és internethasználat, miközben a munkaadó által biztosított lakáscélú támogatás adóterhet nem viselő járandóság lesz.

Cafetéria percről-percre: 25%-nál nem lesz több teher a béren kívüli juttatásokon

Salátatörvény

Az törvénymódosításokat természetszerűleg követik a változásokat összehangoló törvények bevezetése, amit salátatörvénynek hívnak. A cafetéria elemek megadóztatását kísérő aktuális harmonizációs törvény elsimította a joghézagokat és végleges formába öntötte az eredeti törvényt. Így, most egyértelmű, hogy azok a cafetéria elemek, melyek kérdésesek voltak (hidegétel-utalvány, csekély értékű ajándék) megszüntetésre kerültek, lettek adómentes összetevők (internet) és az összes többit egységes 25%-os teherrel kerültek beiktatásra. Így, összességében megnyugtató, hogy ami adóköteles lett, az is kedvezőbben adózik, mint a munkabér, vagyis továbbra is érdekelve van a munkáltató abban, hogy a béreket, béren kívüli juttatásokkal egészítse ki - mondja a cafetéria szakértő.

Miként adózik a cafetéria 2010-ben:

0%, vagyis adómentes marad:


- otthoni internet előfizetés támogatása
- számítógép-juttatás

25% adóterhet kapnak a következő juttatási elemek:

- üdülési csekk
- meleg étkezés támogatása
- utazási bérlet térítése
- iskolakezdési támogatás
- magán-nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés
- önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári tagdíj-hozzájárulás
- önkéntes egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás
- iskolarendszerű képzés támogatása

A következő juttatási elemek szűnnek meg 2010-ben:

- hideg ételtámogatás
- csekély értékű ajándék
- művelődési intézményi támogatás

Ezen felül nem lesz összevont felső határértéke a juttatások összegének (vagyis nem kell figyelni, hogy elérjük-e az évi 400ezer forintos határt, ahogy 2009-ben sem kell ezzel számolni). Minden egyes elem egyéni limittel rendelkezik, hasonlóan az eddig megszokott módon. Amennyiben a kifizetés ezt az egyéni limitet lépi túl, akkor szintén az eddig megszokott módon: megkapja az 54%-os adóterhet illetve a munkáltatói és munkavállalói járulékterheket is.

Fata László szerint a kedvezményes adózású cafetéria elemek - az adóterhük ellenére - a munkáltatók számára továbbra is közkedveltek maradnak. Sőt, nem lesz lehetetlen ebben a környezetben a munkáltatóknak szinten tartaniuk az öngondoskodást célzó juttatásokat sem, ha betartják a jelenlegi költségkeret - véli a szakértő, aki szerint nem várható jövőre drasztikus visszaesés a cafetéria szolgáltatóknál sem, amennyiben megkönnyítik a munkaadók dolgát és csökkentik a költségeket vagy az ezzel járó adminisztrációt.