Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár Magyarországon a bor kultúrája igen gazdag, a KSH adatai szerint a sörfogyasztás is jelentős és növekvő pályán mozog. A hazai sörgyárak napjainkban is meghatározó szerepet töltenek be a termelésben, ráadásul ez jellemzően egy olyan szakma, amibe leginkább kedvtelésből fognak a művelői.

Magyar Zoltánnal, a törökszentmiklósi Ugar Brewery ügyvezetőjével beszélgettünk arról, ő hogyan került ebbe az iparágba és mi az, ami a mai napig működésben tartja benne ezt a gépezetet.

Sörgyártó képzés

A sörfőző, sörgyártó egy élelmiszeriparhoz tartozó szakma, melyet ma OKJ-s képzés keretein belül végezhetünk el. A sörgyártó különböző típusú és alkoholtartalmú söröket készít, alkalmazva a sörgyártás technológiai műveleteit. A képzés elvégzésének mindössze egy alapfokú iskolai végzettség megléte a feltétele, valamint egy egészségügyi alkalmassági vizsga. Zoltánnak is sörgyártó OKJ-s képzése van, emellett megemlíti, hogy opcionálisan akár továbbképzésre is van lehetőség.

Eredetileg bölcsészként végeztem el az egyetemet, majd megszereztem az OKJ-s képesítést: ez a belépő szint, de van lehetőség felsőfokú képzésre is, ennek a megnevezése: sörfőző mester szakmérnök. Ez agrár területen belül szakvizsgával szerezhető meg. Persze, mint sok szakmában, ez is ’csak’ egy papír. Sajnos ezek a képzések meglehetősen elavult ismeretanyagot adnak át és igazából ez nem csak az intézményeknek a hiányossága. Az egész craft sörös piac egy olyan dinamikusan fejlődő üzletág, ahol ezeket nagyon nehéz lenne lekövetni. Nyilván a sörfőzés maga nem változott az elmúlt 30 évben jelentősen, de új alapanyagok, új maláták, új komlók jelentek meg, illetve a sörfőzdei berendezéseket gyártó cégek is folyamatosan új technológiákat integrálnak be a rendszerükbe.

Valójában ahhoz, hogy valaki sörfőzdét üzemeltessen, mindössze annyi kritériumnak kell megfelelni, hogy az ott dolgozók közül legalább egy személynek legyen meg a sörfőző képesítése.

A sörfőzés kihívásai

Maga a sörfőzés folyamata nem változott az elmúlt években, sokkal inkább az elérhető technológiai megoldások és alapanyagok ismerete az, amit folyamatosan frissíteni kell, illetve a változatosság fenntartása a kínálatban szintén az egy sarkalatos dolog a sörgyártás területén.

Sört főzni nem egy bonyolult dolog, a nehézsége abban rejlik, hogy folyamatosan tartani kell a minőséget és folyamatosan frissíteni a tudásunk és a kínálatunk. Persze vannak olyan sörgyártók, akik kijönnek 4-5 sörrel és azt forgalmazzák csak. Nekünk is van egy alap válogatásunk, 7 sörből áll, ez az Ugar Puszta Superheroes. Ez általában véve elérhető, de mi szeretünk kísérletezni is: havonta igyekszünk legalább 1 újdonságot piacra dobni.

Kis- vagy nagyker?

Természetesen az ismert sörgyártó márkák termékeit szinte minden élelmiszerboltban, vendéglátó egységben és benzinkúton megtaláljuk. De mi a helyzet a kisüzemi gyártókkal és házi sörfőzdékkel? Nem lehetetlen ebben az esetben sem a nagykeres értékesítés, de érdemes átgondolni, mivel jár az egyik és mivel a másik. Zoltán elárulja, hogy náluk ugyan jelen van a nagykereskedelmi értékesítés is, nem ez jellemzi őket:

Alapvetően vannak nagykeres partnereink is, de 10-90 arányban oszlik el, tehát 10% nagyker, 90% saját értékesítés. Próbálkoztunk az elején nagykereskedőket megkeresni, de sajnos a kisüzemi sörök az ő szempontjukból kevésbé jövedelmezők, mert kicsi az árrés és az értékesítés is nagyobb munkát igényel, mint egy ismertebb márka esetében. Van egy saját értékesítőnk, aki ezzel foglalkozik, leginkább Budapesten, de nálunk mindenki egy kicsit részt vesz ebben.

Kreatív munka

A sörgyártásban az ízek és összetevők, arányok kitalálása mellett is van kreatív munka, ez pedig a sörök nevének és dizájnjának a megalkotása. Ez az, ami igazán egyedivé tehet egy márkát, természetesen a különleges ízvilág mellett.

Ketten alapítottuk ezt az üzemet a feleségemmel és neki van egy jellegzetes angolos humora, ami nekem nagyon tetszik és így születnek általában a nevek. Az Ugar Puszta Superheroes sorozatnál próbáltunk humoros, magyarosított szuperhősös neveket kitalálni.” – magyarázza Zoltán.

Zoltán azt is elárulta, ő mit szeret a leginkább mesterségében: „Amikor látom az emberek arcán a boldogságot, amikor megkóstolják a sörünket és azt látom rajtuk, hogy ’hú ez de jól sikerült’. Amikor azt látom, hogy szeretik az emberek és ízlik nekik, örömet okoz nekik.

Érdekel a sörgyártó szakma?

Az elmúlt években fellendült a kézműves sörök iránti érdeklődés, nem meglepő tehát, ha valaki azon gondolkozik, kipróbálja magát ebben az iparágban és sörgyártóvá szeretne válni. Az új végzettséggel munkahelyet is kereshetünk, vagy akár megpróbálhatunk a saját lábunkra állni. Zoltán azt tanácsolja azoknak, akik most vállalkozóként szeretnének belevágni, hogy egy jól átgondolt költségvetési tervvel és hatalmas motivációval fogjanak bele. „Ez egy nagyon nehéz szakma és csak akkor érdemes belevágni, ha az ember rengeteg energiát, pénzt, kreativitást és időt rak bele. Azt látom, hogy azok a kisebb sörfőzdék működnek, amiket tényleg a szakma szeretete szült, nem pedig a profit.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala