Gondos Péter munkahelyén e-mail postafiókot bocsátanak a rendelkezésére, melyet hivatalos és magáncélú levelezésre egyaránt használhat. A feltételeket szabályzatban nem rögzítették. Az egyik nap egy szakmai vita után Péter egy rövid e-mailt írt a feleségének, melyben arra panaszkodott, hogy milyen rossz a munkahelyi légkör, illetve minősítette a munkatársai munkáját.

Másnap reggel a főnöke - kezében tartva Péter kinyomtatott levelét - az irodájába hívatta, és közölte vele, hogy a belé vetett bizalma megrendült, nem tartja őt csapattagnak. A felettes felajánlotta, hogy a munkaviszonyt közös megegyezéssel szüntessék meg, mert egyébként felmondással fog élni - ismertetett egy jogesetet Nexon-Milton.

Ki lehet rúgni valakit ezért?

Jogszerűen ismerhette-e meg a munkáltató a munkavállaló rendelkezésére bocsátott e-mail postafiók tartalmát? Az így beszerzett levélre hivatkozva valóban meg lehet-e szüntetni a munkaviszonyt?

Dr. Tánczos Rita bíró válasza szerint a munkavállaló személyhez fűződő joga (levéltitok) csak a Munka törvénykönyve (Mt.) 9. paragrafusa alapján korlátozható, azaz ha erre a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükség van, és a cél elérésével arányos.

A személyhez fűződő jog korlátozásának módjáról, feltételeiről és várható tartamáról a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell. A bíró szerint a történetben szereplő munkáltató ennek nem tett eleget, így az alkalmazott levelezésébe sem tekinthetett volna bele.

A jogtalanul megszerzett bizonyítékra hivatkozva felmondással sem élhetne a munkaadó.

Titok-e a levéltitok?

A munkahelyi "megfigyelések" leggyakoribb formája a számítógépes adatokba való betekintés - mondta korábban dr. Hargittay Szabolcs, a Profession.hu munkajogásza. Ha a munkáltató személyes használatra adta a számítógépet, az érintett hozzájárulása nélkül nem ismerheti meg az azon tárolt személyes jellegű anyagokat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A vezető a cég ügyeinek intézésére szolgáló postafiókokba és e-mailekbe bármikor betekinthet, a csak az érintett munkavállaló számára hozzáférhető postafiókba viszont kizárólag a dolgozó hozzájárulásával. Az Mt. szerint arról, hogy a céges levelezésbe beletekinthet a munkaadó, előzetesen tájékoztatnia kell a dolgozót.

A munkaáltató által rendelkezésre bocsátott e-mail címen túl a céges számítógépeken a magánlevelek sincsenek biztonságban. Előfordulhat ugyanis, hogy a megnyitást követően tárolódnak a munkáltató szerverén - hívja fel a figyelmet dr. Fésü Gizella, a D.A.S. Jogszerviznél megjelent írásában.

Célszerű elővigyázatosnak lenni, és a munkahelyi számítógépet magáncélra nem használni. Ugyanis minden jogszabályi előírás ellenére a munkáltatók - a munkavállalók tudta és beleegyezése nélkül - akár ellenőrizhetik is a számítógépeket, úgy, hogy azt még csak észre sem veszik a dolgozók - tette hozzá dr. Fésü Gizella.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkajog, munkahely, Munka törvénykönyve, adatvédelem