Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A testbeszédünket nehéz irányítani, de egy kis odafigyeléssel és gyakorlással könnyen fejleszthető. Fontos, hogy mikor állásinterjúra készülünk, ne csak arra figyeljünk oda, hogy mit fogunk mondani, hanem igyekezzünk közben a testbeszédünkkel is alátámasztani a mondanivalónkat – ha ugyanis ez a kettő nincs összhangban, az akár a másik tudta nélkül is ellenérzéseket válthat ki belőle. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amin elcsúszhat egy interjú!

A túl erős vagy túl gyenge kézfogás

Minden hivatalos találkozás egy bemutatkozással és egy kézfogással kezdődik, így első körben a helyes kézfogást érdemes gyakorolnunk. A túl gyenge kézfogás bizonytalanságot sugall, viszont az sem jó, ha ennek kompenzálásaként megpróbálunk túl határozottan kezet szorítani. Igyekezzünk valahogy a kettő között, nem túl gyengén, de nem is túl erősen kezet fogni és közben nézzünk a másik fél szemébe! Ha mély benyomást szeretnénk tenni az interjúztatóra, akkor a bal kezünkkel pár másodpercig érintsük meg a könyökét! Az érintés pozitív érzéseket vált ki a másik félből és pár pillanatra kapcsolatot teremt.

A görnyedt testtartás

Ha nem húzzuk ki magunkat, azzal könnyen érdektelenséget sugallhatunk a másik fél számára. Ha felajánlják, hogy válasszunk ülőhelyet, semmiképp ne süppedős, kipárnázott fotelbe üljünk, mert abban nehéz lesz hosszabb ideig egyenesen tartani a hátunkat. Forduljunk végig az interjúztató irányába, és dőljünk enyhén előre! Ezzel azt fejezzük ki, hogy érdekel minket, amit mond.

A kifelé forduló lábak

Nem is gondolnánk, mennyire fontos, hogy a lábainkat a megfelelő irányba fordítsuk! Erre is érdemes különösen odafigyelnünk, mert ha például az ajtó felé fordítjuk a lábainkat, azzal azt jelezhetjük a beszélgetőpartnerünknek, hogy igazából már mennénk.

A keresztbe tett karok és lábak

Ha keresztbe tesszük a kezünket, azzal azt sugározzuk, hogy védjük magunkat. Gyakran nehéz ez ellen tenni, hiszen idegességünkben nem mindig tudjuk, hogy mit kezdjünk a kezeinkkel és jó ötletnek tűnhet karba tenni. Tegyük a kezeinket az ölünkbe vagy a térdünkre, vagy fogjunk meg valamit, például egy tollat! A keresztbe tett lábak szintén zárkózottságot, bizonytalanságot sugallhatnak, ezért érdemes mindig egymás mellé tennünk őket, miközben természetesen figyelünk arra, hogy teljes testünkkel az interjúztató irányába forduljunk.

A túlzott szemkontaktus

A szemkontaktus nagyon fontos, de könnyen eshetünk abba a hibába, hogy túlkompenzálunk és zavaróan sokáig nézünk a beszélgetőpartnerünk szemébe. A legjobb, ha megpróbálunk természetesen viselkedni – általában mikor a másik beszél, akkor a szemébe nézünk, mikor pedig mi, akkor elkalandozhat a tekintetünk.

A legfontosabb mindig a határozottság és az önbizalom: "fake it til you make it", tartja az angol mondás, azaz viselkedjünk úgy, mintha magabiztosak lennénk, még akkor is, ha izgulunk vagy zavarban vagyunk. Idővel belerázódunk, és minden gördülékenyebben megy majd!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala