Ha valakivel beszélgetünk, és az illető szavainak ellentmondanak a gesztusai, testtartása vagy a mimikája, akkor hajlamosak vagyunk ösztönösen inkább ezeknek a testbeszédhez köthető jeleknek hinni. A munkahelyi kommunikációt magasabb szintre emelhetjük, ha ezentúl figyelmet fordítunk a testbeszédre, ezzel ugyanis számos rejtett üzenetet tudhatunk meg az illető szándékairól és őszinteségéről. 

Az Inc.com Albert Mehrabiant, a University of California Los Angeles (UCLA) professzorát idézi, aki szerint amikor üzenetet közvetítünk mások felé, akkor az üzenet 55 százalékát a testbeszéd teszi ki, 38 százalékát a hangtónus és csupán 7 százalékát a kimondott szó. 

Ahhoz, hogy a sorok között hatékonyan olvassunk, az alábbi 14 jelre figyeljünk a másik testbeszédében:

1. Hamis mosoly

Egy őszinte mosolyt szinte lehetetlen megjátszani, a mosoly ugyanis több az ajkak elhúzásánál. A valódi mosolyt minden esetben a szem körüli redőkből ismerhetjük fel, azonban ha a szem körüli arcbőr sima, akkor az illető "parancsszóra", csak az ajkaival mosolyog. 

2. Felemelt szemöldök

A felhúzott szemöldökkel tudat alatt is azt mutatjuk, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat az adott szituációban, de aggodalmat és meglepettséget is jelenthet a testbeszédben. Ha valaki felemelt szemöldökkel dicséri meg a munkánkat, akkor az azt jelenti, hogy szavai nem őszinték. 

3. Liftező hang

Akár tudatában vagyunk, akár nem, az, hogy milyen hangerővel és hangszínen beszélünk, arról árulkodik, hogy mennyire érdeklődünk a másik fél mondanivalója iránt. A hölgyek jellemzően éneklő, dallamos hangvételre váltanak, a férfiak pedig egy oktávval leviszik a hangjukat, ha érdekeltek a párbeszédben. 

4. Ugyanaz a testtartás

Abban az esetben, ha a kollégák között nagy az összhang és alapvetően támogató, egyetértő légkör alakult ki, akkor a felek utánozzák egymás testtartását. Ha az egyik fél keresztbeteszi a lábát, a másik is ösztönösen ezt fogja tenni, ugyanez a helyzet a kézmozdulatokkal is. 

Így olvassuk a testbeszédet: 14 árulkodó jel

5. Szemkontaktus

A testbeszédben a szemkontaktus fenntartása figyelmet jelent, negatív és pozitív értelemben is. Azt, hogy a másik a szemünkbe néz, a szituációtól függően értelmezhetjük fenyegetésként vagy biztatásként, megerősítésként is. 

6. Túl hosszan fenntartott szemkontaktus

Ha munkatársunk túl sokáig néz a szemünkbe egy beszélgetés alatt, nagy valószínűséggel hazudik. Ez annak tudható be, hogy sokan tudatosan el akarják kerülni a hazugság másik, egyértelmű jelét, a lesütött tekintetet, éppen ezért mesterségesen minél hosszabb ideig fenntartják a szemkontaktust, ez pedig kényelmetlen lehet.

7. Kiterjedt testtartás

Az, hogy milyen a testtartásunk, sokat elárul arról, hogyan érezzük magunkat éppen. A kiterjedt, sok teret felölelő testtartás magabiztosságra és elégedettségre utal. Ha kollégánk lazán hanyatt dől a széken vagy a fotelben, az azt sugallja, hogy erőteljesnek érzi magát és ő irányít. Kutatók megfigyelték, hogy a V alakban tartott kar és az enyhén megemelt áll győzelemérzetre utal. A mellkason összefont kar a bezárkózás és a stressz jele. 

8. Keresztbe tett lábak

A keresztbe tett lábak tipikusan az ellenállás és az alacsony elfogadó képesség jelei. Kutatók 2000 tárgyalás videó felvételét vizsgálták meg és azt vették észre, hogy egyetlen egy alkalommal sem született megállapodás, amikor a felek egyike keresztbe tett lábakkal ülte végig a megbeszélést. 

9. Gesztusok

Az érdeklődést nem lehet egyetlen testbeszéddel kifejezni, ezért érdemes odafigyelnünk az olyan összetett jelekre, mint például amikor az illető lefelé néz, majd hirtelen felpillant úgy, hogy az állát még lefelé tartja. Ez a nyitottság és az érdeklődés jele.

10. Nevetés

Ha kollégáink együtt nevetnek velünk és értékelik humorunkat, az azt jelenti, hogy azonos hullámhosszon vannak velünk.

11. Feszes nyak, összehúzott szemöldök

Ezek egyértelműen a stressz jelei. Szervezetünk a fenyegetésre reagál a túlélés érdekében. Amikor megtudjuk, hogy hétvégén dolgoznunk kell, pupillánk ösztönösen összeszűkül, és az állunkat lehajtjuk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

12. Tekintélyt parancsoló mozdulatok

Attól függetlenül, hogy szándékosan vagy természetesen jönnek, bizonyos mozdulatok tekintélyt parancsolnak, és arra utalnak, hogy az illető éreztetni akarja velünk: ő a főnök. A lefelé tartott tenyérrel való gesztikuláció, a határozott léptek és az egyenes tartás mind az irányítás jelei.

13.Remegő lábak

A remegő lábak ingatag belső állapotra utalnak. A lábaink testünk legnagyobb területét jelentik, ezért ha a lábunk mozog, azt nagy valószínűséggel mindenki észre fogja venni a környezetünkben. A reszkető lábú kolléga minden bizonnyal ideges és zaklatott - vélik szakértők.

14. Karba tett kéz

A karba tett kéznek többféle jelentése lehet a kontextustól függően. Alapvetően zárkózottságra utal, de azzal is tisztában kell lenünk, hogy hideg időjárásban a munkatársak ösztönösen karba tett kézzel állhatnak. Ugyanez lehet a helyzet akkor is, ha a szék karfa nélküli.

Címkék: testbeszéd, gesztusok, testtartás, tárgyalás, kommunikáció

Szemlézte: Fogas Krisztina