Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Lopott idő

Reggel korán kelünk, hogy még beleférjen egy edzés munka előtt, ledolgozzuk a munkaidőt, majd a fárasztó nap után, este a távirányítóval a kezünkben alszunk el. Másnap aztán kezdődik minden elölről.  Egy idő után enerválttá válunk, teljesítőképességünk csökken és nem lehetetlen, hogy testi panaszaink is lesznek. De miért?

Sokan szenvedünk alváshiányban, még ha nem is tudunk róla. Mert mi sem természetesebb annál, hogy ha olvasunk egy jó könyvet, vagy nézünk egy műsort a tévében, akkor nem a szórakozásunkból, hanem az alvásidőnkből lopunk el egy-egy órát.  Hogy ezt ellensúlyozzuk, olykor beiktatunk plusz egy órát a pihenésre és azt hisszük, ezzel minden meg van oldva. Pedig dehogy! Hiába érezzük magunkat sokkal kipihentebbnek és vagyunk energikusabbak másnap, hosszú távon nem tudjuk becsapni a szervezetünket.

Pályamódosítás

Ismerjük meg a saját ritmusunkat!

Számos kutatás irányult már a minimálisan szükséges alvásidő meghatározására és rengeteg tanulmány született a témában. Reut Gruber, a montreáli McGill Egyetem alváslaborjának pszichiátriai professzora szerint, nincs egy olyan bűvös szám, amely azt jelöli, hogy hány órát kell aludnia egy embernek, van azonban egy módszer, amelyet, ha alkalmazunk, megtudhatjuk, hogy nekünk mennyi az az idő, amit éjszakai pihenéssel kellene töltenünk.

A megoldás kulcsa nálunk van: használjunk ki egy hétvégét, vagy a nyári szabadságunkat arra, hogy megfejtsük, nekünk mennyi az ideális alvásmennyiség naponta. Ehhez nem kell mást tennünk, mint este időben nyugovóra térni és reggel magunktól ébredni. Jegyezzük fel, hogy mikor aludtunk el, és mikor ébredtünk, ebből ki tudjuk számolni, hogy mennyi alvásra van szükségünk napi szinten.  Miután ezt a számot meghatároztuk, ragaszkodjunk hozzá! Ha egészségesen akarunk élni és hatékonyan dolgozni, akkor semmi más dolgunk nincs, mint az alvásigényünkhöz igazítani a többi teendőnket. Ha betartjuk a testünk diktálta ütemtervet, és hagyjuk regenerálódni magunkat a saját ritmusunkban, sok területen érzékelhetünk majd pozitív változást. Ne feledjük: ha tudunk aludni, akkor szükségünk is van rá!

A fentieken túl fontos tudnunk róla, hogy elsősorban nem az alvással töltött órák száma az, ami lényeges. A sikerünk és az életminőségünk változása abban rejlik, ha a pihenés ideje egybeesik a saját biológiai óránk működésével. Mert alhatunk akár tíz órát is, ha nem abban az időszakban tesszük, amikor a szervezetünknek valóban szüksége van a feltöltődésre, akkor nem érünk vele sokat. Ilyenkor érezhetjük úgy, hogy a sok alvás ellenére fáradtabbak vagyunk, mint előtte. Ha a kevesebb alvással töltött idő megfelel a saját ritmusunknak, sokkal pihentebbnek fogjuk érezni magunkat ébredés után.

Amivel nem érdemes spórolnunk: az alvás - munka, fáradtság, alvás

A teljesítőképességünk a tét

Több kísérletet és kutatást végeztek már az emberek alvásideje és teljesítőképessége közti összefüggések feltérképezésére. Az egyik ilyen amerikai tanulmány, amelyet egy michigani egyetemen készítettek megállapította, hogy az alváshiány negatívan befolyásolja a memóriát és a teljesítményt. Egyértelműen kiderült, hogy a kipihent hallgatók sokkal jobban teljesítettek a vizsgákon, mint kialvatlan társaik.

Egy másik kutatás, amely tizenhárom éven át, negyvenezer résztvevő vizsgálatával zajlott, arra a következtetésre jutott, hogy azok között, akik kevesebbet alszanak, magasabb a halálozási arány, főleg a 65 év felettiek körében.

Sajnos a pihenés megvonása magunktól, hosszú távon nem csak fáradékonysághoz, csökkent teljesítőképességhez vezet, hanem testi panaszok, betegségek is megjelenhetnek. Ilyen a testsúly gyarapodása, a migrén, a krónikus fáradtság. A kialvatlanság veszélyes nem csak a munkánk minőségére, de az egészségünkre, sőt az életünkre is.

Ha éppen állásinterjúra készülünk, a legfontosabb, amit tehetünk a sikerünk érdekében, ha előző éjjel jól kialusszuk magunkat. Ha még nem találtuk meg a vágyott munkahelyet, figyeljük nyitott szemmel az aktuális hirdetéseket, ne engedjük meg magunknak, hogy a megálmodott karrierünk egy álmos nap áldozatává váljon! Ha pedig akkor érkezik a nekünk való állásajánlat, míg pihenünk, akkor sincs semmi gond, hiszen hírlevél vagy Facebook értesítés révén, mindenről értesülhetünk, amint felébredünk.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, teljesítmény, fáradtság, pihenés, alvás