Amikor nem működik a csapatmunka - Íme a 7 legfőbb buktató

A csapatmunka mellett nincs még egy olyan fogalom - talán csak a foci és a marketing -, amelyről mindenki azt gondolja, ért hozzá. Állásinterjúkon szinte minden esetben meg is vizsgálják ezt a készségünket, hiszen az esetek nagy százalékában elvárás, hogy kiválóan tudjunk csapatban dolgozni. Aztán az éles helyzetek során kiderül: mégsem mindenki csapatjátékos. Még az sem, aki addig szilárdan hitte, hogy igen.

Éppen ezért körbenéztünk a projektek világában, ki milyen szépséghibás csapatmunka jellemzőt tapasztalt eddig. Nézzük!

Károly egy közepes méretű ingatlanfejlesztő cégnél projektvezető, egy asszisztens és négy alvállalkozó tartozott a legutóbbi projektcsapatába. "A legfontosabb szempont mind közül szerintem a megbízható tudás. A legnagyobb cserbenhagyás az, ha valaki bevállal egy feladatot, de nincs a szükséges szaktudás birtokában. Pályakezdő koromban a saját bőrömön tanultam meg, hogy totálisan biztosra kell ebben menni. Az építőiparban nem babra megy a játék, itt milliókat kockáztatunk azzal, ha nem tökéletes alapokon nyugszik például egy irodaház." Azt is megtudtuk a szakembertől, hogy a határidők be nem tartása a másik legnagyobb vétség a tökéletes csapatmunka ellen - amire sajnos gyakrabban sor kerül, mint az tolerálható lenne.

Amikor nem működik a csapatmunka - Íme a 7 legfőbb buktató

Nézzünk meg egy másik szakterületet is! Anita marketingmenedzserként dolgozik több mint tíz éve, ennek kapcsán számtalan kampányt és rendezvényt fogott össze. "Amikor még nem voltam elég rutinos abban, milyen buktatói lehetnek a csapatmunkának, belesétáltam én is jó pár csapdába. A legélesebb helyzet az volt, amikor durva rivalizálás alakult ki a teamben, ez a tipikus két dudás esete... Egy kiégett, frusztrált, és korábban az én pozíciómra pályázó kolléganőm ellenkampányt indított ellenem, és szinte minden lehetőséget megragadott, hogy megpróbáljon lejáratni szakmailag. A mai fejemmel már tudom, hogy milyen hibákat követtem el én is: nem vettem tudomást a piszkálódásairól, a fő feladatra koncentráltam, és néha elég élesen lekevertem őt a megbeszéléseken - ezzel is csak tovább szítva a benne tomboló ellenszenvet."

A menedzser hölgy azt is megosztotta velünk, hogy mi lett volna ebben a helyzetben a megoldás: "Sajnos az önmegvalósítás hiányától szenvedő munkatársak nem alkalmasak a csapatmunkára akkor, ha nem olyan feladatot várunk tőlük, amiben dobbantani szeretnének. Az említett kolléganőm azt szerette volna csinálni, ami az én feladatkörömbe tartozott, és ez a rivalizálás teljesen elvette az energiáit és a figyelmét attól, ami igazából az ő felelőssége lett volna. Ha ezt hamarabb felismerem, akkor helyette egy másik munkatársat kértem volna fel, aki szívvel-lélekkel dolgozik a közös célunkért. Utólagosan átalakítani egy teamet már bonyolultabb, de ha szükséges, akkor azt is meg kell lépni."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy mindenkiért - vagy mindenki egyért? Valóban csapatban dolgozni annak érdemes, aki a szakmai és személyes egóját is alá tudja rendelni egy közös feladatért, annak minden előnyével és hátrányával együtt. És mit mond egy olyan szakértő, aki kifejezetten a hatékony csapatmunkával foglalkozik?

Horváth Győző, időgazdálkodási tanácsadó szerint ezek a csapatmunka buktatói:

1. A projekt céljait, az elérendő eredményeket és a prioritásokat pontosan, tisztán és egyértelműen meg kell fogalmazni. Az is nagyon fontos, hogy ezzel minden egyes csapattag tökéletesen tisztában legyen, illetve a csapatvezető következetesen újra és újra emlékeztesse őket ezekre.

2. A projekt fő feladatát pontosan specifikálni kell.

3. Ezután a projektet fel kell osztani kisebb részekre, és minden részhez rendeljük hozzá a felelősét.

4. Ügyeljünk a folyamatos kommunikációra, és erre ösztönözzük a többieket is.

5. Az ideális csapatmunka alapja a megfelelő ütemezéshez rendelt folyamatos ellenőrzés is. Ha nincs rendszeres nyomonkövetés, porszem kerülhet a gépezetbe.

6. Előfordulhat, hogy menet közben felmerülnek problémák. Ezeket gondosan vizsgáljuk meg, és ha szükséges, módosítsunk a tervezett részfeladatokon, határidőkön - de csak is akkor, ha valóban indokolt!

7. Minden elvégzett munkát és menet közben összegyűlt információkat, tapasztalatokat érdemes kielemezni közösen, így motiváltabbá válnak egy egyes csapattagok is, és átláthatják felülnézetből is a projekt egészét.

A szakember kiemeli, hogy a résztvevők közötti kommunikáció gördülékeny legyen és időben gyors, így a menetközben felmerült kérdésekre is gyorsan lehet reagálni. Tehát aki jól kommunikál, megfelelő szakmai tudással és tapasztalattal, ám kellő alázattal is rendelkezik, sikerrel pályázhat a csapatmunkát is elvárásként említő állásokra.

Itt közel 500 ilyen álláshirdetést találhatunk, nézzük körbe minél előbb!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, munkavégzés, csapatmunka, kolléga