Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gyuradinovics Zsolt, a Magrovet cégcsoport területi képviselője azonban többízben is megcáfolta ezt a tévhitet. Vele beszélgettünk a szakmáról, a képzésről és a jelenleg elérhető munkalehetőségekről.

Hogyan zajlik ma az agrárszakemberek képzése itthon?

„Jelenleg több ágazatra bontva képzik a növénytermesztésre és az állattenyésztésre szakosodó mérnököket is. A növénytermesztés alatt találunk szőlész-borász, mezőgazdasági mérnök, tájépítő, vidékfejlesztési agrármérnök, de még természetvédelmi és mezőgazdasági technológiai mérnök szakokat is – ide tartozik a kertészmérnökképzés is. Korábban ezek nem voltak ennyire specifikusan szétbontva, ma már azonban mindenki megtalálja a szektoron belül a neki tetsző lehetőséget.

Sokan az agrármérnökökkel azonosítják a kertészmérnököket, de míg az előbbihez kapcsolódik az erdő- és vadgazdálkodás, a mikroklíma ismerete, addig utóbbiak – így jómagam is – a mezőgazdasági, szántóföldi növényekkel foglalkozunk a mindennapok során. A kertészmérnöki képzésben nagy hangsúlyt kap ezen növények ismerete, védelme, és a vetőmagtól egészen a késztermékig követjük le az útjukat. A mai fenntarthatósági fókusz mellett az ökológiai gazdálkodás, biotermesztés is kiemelt helyen szerepel a tananyagban. A szakon belül a két fő húzó ágazat a zöldségtermesztés és a dísznövénytermesztés.” – ismertette a szakember, aki Kecskeméten szerezte mérnöki végzettségét.

De mégis milyen pozíciókban tud elhelyezkedni egy kertészmérnök

Zsolt, aki az elsődlegesen vetőmagforgalmazással foglalkozó Magrovet cégcsoport területi képviselője, így nyilatkozott a munkalehetőségekről: „Leggyakrabban az agrár szakot elvégző fiatalok a már meglévő családi vállalkozásukat viszik tovább. Gondolhatunk itt akár őstermelőkre vagy mezőgazdasági gépek forgalmazóira, de virágkötészeti cég átvételével is találkoztam már. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csak így lehetne munkát találni, számos más lehetőség közül is válogathat mindenki. Aki tényleg szeretne ebben a szektorban dolgozni, biztosan talál állást.

Agrármérnökként megnyílhat a pályázók előtt a politikai-gazdasági pályafutás is, hiszen például az agrárminisztériumba őket keresik leginkább. Kertészmérnökként fizikai és szellemi munka egyaránt végezhető. Ha kell vagy szeretnénk, mehetünk mi is kertészeti munkát végezni, de városgondozási, parkfelügyeleti irányt is vehet a karrier, illetve kertészeti cégek, faiskolák is szívesen foglalkoztatnak szakembereket. Emellett az ipari zöldfelületek tervezése, pályázatírás, és ugyebár az agrár cégcsoportok területi képviselete is elérhető.”

Területi képviselőként milyen feladatokat kell ellátni? Milyen készségek kellenek ehhez?

„A cégcsoporton belül a hozzám tartozó márkák termékeit nagyrészt gazdaboltokban forgalmazzuk az ország egész területén. Én azért felelek, hogy a rám bízott közép-magyarországi, dél-alföldi régióban megszervezzem a megrendelések kiszállítását, jó kapcsolatot ápoljak a jelenlegi vevőinkkel, új boltokba juttassam el a termékeket. Emellett természetesen a márkákhoz kapcsolódó marketingkommunikációs tevékenység megtervezése és kivitelezése is a feladatok közé tartozik, de kis csapat lévén a vásárlói visszajelzésekre is kollégáimmal együtt reagálunk.

Ezek mind megkövetelik, hogy naprakész és hiteles szakmai információkkal rendelkezzünk. Akár a gazdabolt tulajdonosa kér tanácsot, akár az oldalunkon keresztül egy hobbikertész igényel segítséget a legjobb zöldségfajták kiválasztásában, minden kérdésre tudnunk kell a választ. Fontos a kommunikációs készség és a kapcsolattartáshoz, networkinghez szükséges emberközpontúság, de nem mehetünk el a folyamatos továbbképzés mellett sem, hiszen a klímaváltozás gyökeresen megváltoztatja a növénytermesztési szokásokat, így ismernünk kell a legújabb fajtákat, amiket itthon is sikeresen termeszthetnek a kertészkedni vágyók.”

Kinek ajánlod a szektorban való elhelyezkedést?

„Mindenkinek, akit érdekel a mezőgazdaság. Ez egy olyan terület, ahol mindig lesz kiszámítható, stabil munkahely, hiszen innen mennek tovább a kereskedelem legfőbb ágazatai is. Ha valakiben megvan a nyitottság a téma iránt, jó az előadói- és kommunikációs képessége, hajlandó tanulni, fejleszteni magát az évek során, biztosan sikerrel jár majd a pályán.”

Ha ti is kertészmérnöki végzettséggel kerestek állást, nézzetek körül a Profession.hu oldalán található hirdetések között, ahol többek között a Zsolt által is említett területi képviselői, zöldségnemesítői, illetve kertész pozíciókat is találtok.

Készítette: Varsányi Zsófi
A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala