Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az év vége felé közeledve, a karácsony előtti utolsó hajrában, talán még nehezebb energikusan, és tevékenyen végigdolgoznunk a munkaidőt, mint egyébként, hiszen a nyári szabadság adta feltöltődés már nagyon rég volt, tartalékaink lemerülnek az utolsó hónapra.

Ha úgy érezzük már a munkahelyi teljesítményünkön is érződik a téli fáradtság és nem tudunk olyan hatékonyan dolgozni, ahogy az elvárható lenne, vessünk be néhányat az alábbi módszerek közül. Ne igyuk literszámra a kávét, kólát és más koffeintartalmú energiaitalokat, amelyek pozitív hatásai eltörpülnek amellett, hogy miattuk alvásidőben álmatlanságot tapasztalhatunk, vagy fogorvoshoz járhatunk a sok hozzáadott cukornak köszönhetően. Lássuk, mi működhet ezek helyett!

Egészséges megoldások munkahelyi fáradtság ellen

1. Hallgassunk zenét

Szakértők is bizonyították, hogy a zene segít a koncentrációban. A megfelelő zenei aláfestéssel új lendületet kaphatunk a munkavégzéshez, a stílust a munka jellegétől függően válasszuk ki. Nagyfokú összpontosítást igénylő feladatokhoz tökéletesen passzol az instrumentális zene, ha pedig a hangulatunkon kellene javítani, tegyünk be valami olyan zenét, ami felvidít, lelkesít, esetleg a nyarat idézi számunkra.

2. Vizet – kívül-belül

A víznek rengeteg előnye van. Amellett, hogy a legegészségesebb folyadék, amit ihatunk, oxigéntartalmával fokozza az energiánkat és élesen tartja az elménket. Ha eleget iszunk belőle, megfelelően hidratált lesz a testünk és ezt a bőrünk is meghálálja hosszú távon. A nagyobb mennyiségű vízfogyasztásnak köszönhetően gyakrabban kell majd a mosdóba is elsétálnunk, ami ugyan átmenetileg kizökkenthet a munkából, de ez a rövid fizikai aktivitás mindenképp előnyös az egész napos ülőmunka mellett. És ha már a mosdóban járunk, pár csepp hideg vízben megmoshatjuk az arcunkat, így még frissebben ülhetünk vissza a teendőink mellé.

3. Nyújtsunk

Nem kell jóginak lenni ahhoz, hogy az ülőmunkában elgémberedett testrészeinket hatékonyan átmozgassuk pár perc alatt. A következő gyakorlat, frissítő hatásán túl azért is előnyös, mert segítségével megelőzhető a számítógép előtt dolgozók örök társa, a nyakfájás.

Ülve is végezhetjük, de állva talán még jobb, mert úgy a hátizmaink is kinyúlnak a monitor előtti görnyedés után: amennyire csak tudjuk, szorítsuk össze a vállainkat és emeljük a fülünk irányába! Ezután gördítsük lefelé, miközben ellazítjuk őket. Ismételjük meg a gyakorlatot nyolcszor!

4. Fogyasszunk energetizáló ételeket

A chips, ropi, gumicukor rágcsálása helyett készítsünk a kezünk ügyébe friss gyümölcsöket! A C-vitamin bevitele különösen fontos télen, így válasszunk mandarint, narancsot, almát a napközbeni nassoláshoz. Pár szem dió, nyers sárgarépa, zellerszár is segíthet egészséges módon fenntartani a megfelelő energiaszintünket. Ebédre mellőzzük a nehéz, kiadós ételeket, vagy a gyorséttermi szendvicsek, pizzák fogyasztását, együnk helyettük főzeléket, vagy párolt zöldséget is tartalmazó menüt!ű

Pályamódosítás

5. Beszélgessünk a munkatársakkal

Az irodai munkavégzés jórészt önálló feladatokat jelent, amelyeket többnyire a monitort bámulva oldunk meg, egyedül. Ettől egy idő után magányosnak érezhetjük magunkat, és ez az elszigeteltség-érzés már önmagában is csökkentheti az energiaszintünket. Iktassunk be rövid szüneteket, hogy munkatársainkkal csevegjünk pár percet akár munkával kapcsolatos témákról, akár az időjárásról! Ez a szellemi kizökkenés a mókuskerékből és a személyes interakció másokkal igazán felvillanyozóan hathat a munkakedvünkre.

6. Sétáljunk

Az egészséges ebédünk elfogyasztása utáni fél óra tökéletesen megfelel egy könnyű sétára, amely bizonyítottan csökkenti a fáradtságot és a jóllakottság okozta álmosságot is. Vonjuk bele a testmozgásba kollégáinkat is, tegyünk együtt egy kört közösen a közeli parkban, így mindannyian felfrissülve ülhetünk vissza dolgozni a nap hátralévő részében.

7. Pihentessük a szemünket!

A képernyő előtt végzett munka gyakori velejárója a látásromlás. Ezt megelőzhetjük azzal, ha időnként, legalább 20 másodpercre pihentetjük kicsit a szemünket olyan módon, hogy egy tőlünk távoli tárgyra fókuszáljuk a tekintetünket. Ha túl kicsi az irodánk ehhez, akkor nézzünk ki az ablakon. Ezt a gyakorlatot érdemes minden órában háromszor elvégeznünk, segítségével nemcsak a látásromlást kerülhetjük el, hanem a rendszeres szemszárazságot, szem- és fejfájást egyaránt.

+1 tipp: 20 perces töltődés – alvással

Talán furcsán hangzik, hogy munkaidőben, a munkahelyünkön szundítsunk egyet ebéd után, de ha van rá lehetőség, miért is ne? Ennek áldásos hatásairól szól az alábbi cikk is, melyből megtudhatjuk, hogyan lehet mélyalvás nélkül felfrissülni ilyen rövid idő alatt.

Ha kipróbáltuk az összes tippet, de még mindig nehéz koncentrálnunk és ébren maradnunk munka közben, az talán annak a jele, hogy nem a nekünk való helyen vagyunk, mert untatnak bennünket az elvégzendő feladatok. Ha pályaváltáson gondolkodunk, itt érdemes szétnéznünk, itt pedig több ezer friss állás között böngészhetünk. Keressünk erősségeink és személyes prioritásaink szerint, és töltsük be álomállásunkat mihamarabb! Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így garantáltan naprakészek maradunk.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, teljesítmény, december, fáradtság, felfrissülés