Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pörgős munka korlátlan kávéfogyasztással, barátságos műszakokkal. Létezik ilyen? Úgy tűnik igen: gombamód szaporodnak a multis kávéláncok egységei és a kézműves kávézók egyaránt, a kávégépek mögé pedig kell a szakavatott személyzet! Kiből lesz a jó barista és mennyire fárasztó ez a munka?

Az espressón és a cappuccinón túl

Krisztina egy nemzetközi kávélánc budapesti egységében dolgozott korábban, ő arról mesélt, hogy rengeteget tanult munka közben a kávé világáról: „Nagyon szeretek kávézni, jártam náluk párszor, gondoltam jelentkezek oda dolgozni. Az ott töltött idő alatt változott a kávéhoz való hozzáállásom: megismertem a kávéfajtákat, azt hogy milyen az igazán jó kávé, mitől lesz jobb a kávézás élménye.”

Vendégként néha nem is sejtjük, hányféle kávérecept birtokában van a baristánk: „A legnépszerűbb kávék mellett vannak alternatív módszerek, használunk french presst és csepegtetős kávéfőzőt, számtalan kávéfajtából főzünk, latte artot készítünk. Bele kell jönni. Szerencsére azt tapasztaltam, hogy mindenhol nagyon jó a csapat, segítjük egymást, ahol tudjuk.”

Fejben dől el

Bár sokan mondják, hogy a vendéglátózáshoz kell az erőnlét, Krisztina szerint nem feltétlenül fizikailag fárasztó ez a munka: „Ha valaki szereti ezt csinálni, akkor annak nem fizikailag fárasztó. Fejben ott kell lenni. Néha az fárasztóbb, amikor nem tudják eldönteni a sorbanállók, hogy mit szeretnének, oda kell türelem. 5 éve dolgozom így, hogy állandóan talpon kell lenni, de össze sem hasonlítható egy olyan munkával, ahol mondjuk dobozokat kell cipelni vagy füvet kell nyírni.”

És hogy mibe volt a legnehezebb belerázódni? Nem az angol turisták akcentusába, vagy a számtalan kávétípus megjegyzésébe: Krisztina szerint a tejhabosításba! Minden szakmának megvannak a maga apró fogásai, úgy tűnik, a tökéletes tejhab sem olyan egyszerű. „Nekem a tejhabosítás a nehéz, másoknak a latte art. Valahogy mindegyikre rá kell érezni. A latte artban jó vagyok, rozettát nagyon szépet tudok csinálni!”

Feladatok a pult előtt és mögött

Persze a kávés munka nemcsak kávékról és süteményekről szól: olyan kevésbé felemelő, ám létfontosságú teendők is várnak a munkatársakra, mint a mosdók és vendégtér, esetleg terasz tisztán tartása, a belső munkaterület állandó tisztítása. A gyakran forgó alapanyagokat akár naponta többször kell tölteni: ilyen lehet a cukortartók töltése, az elviteles fedelek, szívószálak pótlása, de a belső munkaterületen is gyakran van szükség friss tejre, növényi tejekre, szirupokra vagy a szendvicses pult újratöltésére. Ezek mellé jönnek még a vezetői szinteken a munkabeosztás tervezése, a teljesítményértékelés, a csapattal való állandó foglalkozás.

Edina több országban is belekóstolt a barista-létbe: „Dolgoztam itthon is kávézóban és egyetem alatt külföldön is. Mindenhol azt tapasztaltam, hogy szuper a csapat! Persze ez arról is szól, hogy aki nem bírja ezt a munkát, az gyorsan lemorzsolódik. De aki bepasszol, az egy nagyon jó közegbe kerül: nagyon sokfélék vagyunk, sokfelől jövünk, de nálunk mindenki ezerrel pörög és szereti a munkáját.”

A szenvedély a specialty kávézók világában pedig végképp kötelező elvárás: ezeken a vendéglátóhelyeken olyan kávékat kóstolhatunk, melyek egy szigorú amerikai minősítési rendszer feltételeinek megfelelnek. Esetükben nemcsak a kávészemek eredete visszakövethető, de az is garantált, hogy a pörkölés és a kávé elkészítése is magas szakmai színvonalon történik. Így aztán a részletekre való odafigyelés egy profi barista egyik legfontosabb tulajdonsága: Edina arról is mesél, hogy másodpercekkel, hőfokkal, mennyiségekkel kísérleteznek, nemcsak a betanulás közben, de az állandó szakmai továbbképzések során is. Nem is gondolnánk, de néha 1-2 C fokon, vagy néhány grammon múlik, hogy egy tökéletes kávé kerül-e a csészébe. A kíváncsiság és a precizitás, a kávé végtelen szeretete elkel ehhez a munkakörhöz: hiszen akit egyáltalán nem érdekel a téma, az nem fogja jól érezni magát a kóstolgatás, az ízjegyek próbálgatása és a különbségek felfedezése közben.  

„És ami még kell ehhez a munkához: ember- és vendégszeretet. Nagyon sokféle emberrel találkozom nap mint nap, néha nagyon jókat beszélgetünk is, de ehhez az kell, hogy ott legyek, kérdezzek, meséljek a kávéról, ha látom, hogy fogékony, érdeklődő a vendég. Néha elég az is, hogy csak kedvesen kiszolgálom, ha valakinek rossz napja van, vagy nagyon dolgozik valamin, akkor bőven elég egy mosoly vagy egy jó szó – a lényeg, hogy szeretem látni, hogy jókedvűen távoznak tőlünk.”

Nincs más hátra, mint az aktuális állásajánlatok!

Íme a Starbucks aktuális hirdetései: keresnek üzletvezetőt és csapatvezetőt Budapesten, Szegeden és Dunakeszin is többek közt.

A barista ajánlatok erre találhatók, míg a pultos-felszolgáló állásokat itt találjuk.

AJÁNLÓ: A járvány miatt új állást keresőknek létrehozott felületünk, az Álláskeresési Térkép egy helyen tartalmaz minden fontos információt: az álláskeresési járadék igénylésétől az állásinterjús felkészülésig.

Ha még csak keressük a nekünk való állást, akkor nézzünk körül az álláslehetőségek között, személyes prioritásaink szerint. Frissítsük önéletrajzunkat és töltsük fel ide, és ha tovább növelnénk esélyeinketkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan azonnal értesülünk a nekünk való új munkákról!

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala