Általánosságban elmondható, hogy a nagy kánikula sem mentesít attól, hogy a munkahelyen ne megfelelő ruházatban jelenjünk meg. A nyár végi és kora őszi állásinterjúkon való megjelenéssel kapcsolatban éppen ezért könnyen dilemmába kerülhetünk.

Szakértőket kérdeztünk arról, milyen öltözködési szabályok vonatkoznak az interjúalanyokra az évnek ebben az időszakában!

Tilos a szilikon pánt

A legtipikusabb hiba - a kánikulából adódóan - a "kivetkőzés", amely során láttatni engedjük tetoválásainkat és egyéb testdíszeinket. Mindig ügyeljünk, még a legnagyobb melegben is, hogy ezek rejtve maradjanak - hívja fel a figyelmet Molnár Anikó, a Maxima divatszakértője. A nyári hőségben közkedvelt a szilikon pántos melltartó bevetése, ez azonban hatalmas baki, mivel ugyanúgy látszik, mint textilből készült testvére, sőt még talán feltűnőbb is - fejtette ki.

Görög Ibolya protokoll szakértő lapunknak elmondta: a nőknél nem javasolt a csupasz váll és a mély dekoltázs. A legjobb, ha egy vékony topot viselünk, erre vegyünk egy vékony vászonkabátkát vagy hosszabb, kigombolt blúzt. A kabátot vihetjük a karunkon és mielőtt belépnénk az irodába, vegyük föl - tanácsolja a szakértő.

Harisnya: csak indokolt esetben

Molnár Anikó felhívta a figyelmet: sok formális munkahelyen akkor sem megengedett a nagyon lenge öltözék, ha kinn a hőmérő foka 40 fölé úszik. Éppen ezért mindig előzetesen tájékozódjunk, hogy milyen munkahellyel/állásinterjúval állunk szemben és ehhez méltón válasszunk ruhatárunkból - javasolja a divatszakértő. Például egy banki interjú során ne hagyjuk otthon testszínű vékony harisnyánkat, mert az elengedhetetlen a banki etika miatt.

Görög Ibolya protokoll szakember szerint harisnyát nem kell húzni még a szoknyához sem ebben a melegben, de figyeljünk rá, hogy legyen a lábunk ápolt. A szoknya esetében ügyeljünk rá, hogy semmiképpen sem lehet túl mini, legjobb a térd felett 2-3 centivel végződő, illetve az alsó lábszár középig érő. A nadrág nem nagyon ajánlott, mert a melegben elől a hajlatban nagyon meggyűrődik, de ha mégis nadrág, az érjen le a bokáig - javasolja Görög Ibolya.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Cipő: nem lehet platform és balerina

Molnár Anikó szerint protokollárisan szigorúbb helyen még nyáron is tartózkodjunk a nyitott cipőtől. Ha megengedőbb a hely, nyugodtan felvehetünk egy nyitottabb magassarkút, de a platform talpat felejtsük el. A divatszakértő hozzátette: ha a munkahely engedi, könnyű pántos szandálunkat hordhatjuk, de semmiképpen se vegyük fel, ha a lábunk nem ápolt.

Görög Ibolya protokoll szakértő szerint állásinterjúra nagyon jó az elől zárt, hátul pántos megoldás. Ha szandál, akkor ne legyen kint túl sok lábujj, az a szexualitás jelét erősíti. A lányok pedig ha lehet, kerüljék a csizmácskát, balerina-cipőt. 

állásinterjú

Színek: tilos a neon és az állatminta

Molnár Anikó elmondta: az öltözködés esetében figyelembe kell vennünk, hogy vannak protokollárisabb munkahelyek, amelyek időn és téren kívül rekedve immunisak a divat apró változásaira. Itt ragaszkodjunk az alapszínek és fazonok használatához, úgy mint fekete, sötétkék, szürke, bézs, barna és árnyalatai, illetve ceruzaszoknyák, blúzok, kis ruhák és zakók, természetesen középmagas cipővel. Ahol a divat már teret hódított, ott a minták és harsányabb színek is megengedhetők, csak a neonszínektől és állatmintáktól tartózkodjunk, ezeket tegyük el estére - javasolja. 

A színösszeállításokkal kapcsolatban Görög Ibolya hozzátette: a cipő és a táska esetében kerüljük a fehér színt, mert elég közönségesnek hat. Helyette válasszunk például bézs színt, vagy egy sötétkék-fehér összetételű szandálhoz sötétkék táskát.

Férfiak: a lazaság nem megengedett

A férfiak kerüljék a laza, nyárias holmikat - hívja fel a figyelmet Görög Ibolya protokoll szakértő. A nadrág csak hosszú lehet, javasolt a középszürke szín. A cipő legyen zárt bőrcipő, a szandál, a papucs és a sportcipő tilos. A nyakkendőt csak konzervatív munkahelyek esetében tartom kötelezőnek, mint például a pénzügyi és a bankvilág - emelte ki Görög Ibolya. Az inget nem szabad kívül hagyni, be kell tűrni a nadrágba. Az ing gallérjánál levő gombot pedig ki kell gombolni és nem szabad kihajtani a zakóra. A zakó legyen a karjukon és mielőtt bemennének, vegyék fel - javasolja a protokoll szakember. 

Összeállította: Fogas Krisztina

Címkék: állásinterjú, karrier, protokoll, divat, öltözködés