Az állásinterjún feltehető kérdések száma korlátozott és fókuszált, hiszen minél rövidebb idő alatt a lehető legkonkrétabb információt kell szolgáltatnia a jelölteknek. A kérdések tartalmában lehet eltérés, vagy változhat a kérdező hangszíne, hangsúlya, de a jó válasz akkor is ugyanaz marad.

Éppen ezért át kell látnunk a kérdéseken: fel kell ismernünk, milyen félelem vagy aggály késztette az interjúztatót a feltételére. Ugyanis amint megtaláljuk az okát, sokkal könnyebben meg tudjuk szerkeszteni az optimális választ. Ebben kíván cikksorozatunk segítséget nyújtani!

Nézzük, milyen kérdéseket kaphatunk, és mi a megfelelő válasz rá!

1. Miért jelentkezett erre a pozícióra?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Mindenekelőtt azért, mert elég képzett vagyok erre a feladatra, és jelentősen hozzá tudnék járulni a vállalatuk sikeréhez. Ez a pozíció tökéletesen megfelel a készségeimnek, adottságaimnak, karriercéljaimnak, és rengeteg előmeneteli lehetőséget kínál. Végül, de nem utolsósorban a vállalatuk kiváló hírneve is sokat nyomott a latban, ez is arra biztatott, hogy beadjam a jelentkezésem."

2. Honnan értesült erről az állásról?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Már jó ideje érdeklődöm a vállalatuk iránt, tudtam, hogy a terveik között szerepel a terjeszkedés és a növekedés, így számítottam rá, hogy állást fognak hirdetni. Aztán úgy döntöttem, hogy felajánlom önöknek a szolgálataim."

3. Biztos benne, hogy képességei megfelelnek a követelményeinknek?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Teljesen biztos vagyok a képességeimben. Gyorsan tanulok, és aligha tart majd sokáig, hogy jó eredményeket érjek el a munkám során. Minden kezdet nehéz, de én mindig nagyon igyekszem, hogy a lehető legrövidebb idő alatt eredményes legyek. Már most tisztában vagyok a legtöbb munkakövetelménnyel, így tehát mihelyt megismerkedem a hellyel, és sikerül megfelelő kapcsolatot kialakítanom a csapat többi tagjával, a siker minden összetevője rendelkezésemre áll majd."

4. Nem gondolja, hogy a tapasztalat hiánya befolyásolná a munkában nyújtott teljesítményét?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Igaz, hogy ezen a területen nincs még sokéves tapasztalatom, de a tudásom, a jó felfogóképességem és a szorgalmam lehetővé teszi majd, hogy azonnal eredményeket érjek el a munkában, és hozzájáruljak a vállalat sikeréhez. A tudásszomjamnak és fejlődés iránti vágyamnak köszönhetően már néhány speciális tréning után jelentős teljesítményt nyújthatnék."

Állásinterjú kérdezz-felelek: szakmunkásoknak és pályakezdőknek

5. Mi a véleménye, nem túlképzett ehhez a pozícióhoz?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Minden munkahelyen lehet újat tanulni, és meg lehet ismerkedni új dolgokkal. A hasonló pozíciókban szerzett tapasztalatom viszont lehetővé tenné, hogy gyorsan, magabiztosan, minimális képzés és felügyelet mellett végezzem el a szükséges feladatokat. A vállalatnak nem kellene a munka minden részletében kiképeznie engem, így jóval hamarabb megtérülne a felvételembe fektetett idő és pénz. Ez a vállalat rengeteg lehetőséget kínál a tehetséges, megfelelő képesítéssel rendelkező emberek számára, és biztosan profitálna az én tudásomból is."

6. Van kifogása a 3 hónap próbaidő ellen?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Semmi kifogásom a próbaidő ellen. Gyorsan tanulok, és aligha tart majd sokáig, hogy megmutassam, mire vagyok képes, felvállalva a munkakörrel járó összes kötelezettséget."

7. Hajlandó lenne gyakornokként kezdeni?

Ha igen, feleljük azt! Ha nem, mondjuk el, miért! Néhány munkáltató nem érti meg, hogy egy tehetséges, tapasztalt ember miért érezné sértőnek, ha legalulról kellene kezdenie. Ám ha alulról indulunk, sokáig tart, míg a csúcsra érünk. Illetve egyes cégek így akarnak olcsón jó munkaerőt szerezni: kezdő pozícióból indítanák, amit általában tapasztalathiányra vezetnének vissza. Ha nem így van, ne sétáljunk bele ebbe a csapdába!

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Igen, kész vagyok rá. Nincs sok tapasztalatom ezen a területen, éppen ezért örülnék a lehetőségnek, hogy megtanulhatom ezt a szakmát, és jó alapokat szerezhetek ebben az üzletágban. Eddigi tapasztalataim és ismereteim jó részét fel tudom majd használni, így aligha tart majd sokáig, hogy tökéletesen elsajátítsam az ehhez a munkához kapcsolódó készségeket, és még nagyobb felelősséget vállalhassak."

vagy:

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Több éves releváns tapasztalatot szereztem már ezen a területem, és így kizárólag a vállalat egyéni módszereit és néhány speciális részletet kell majd megtanulnom, ami aligha tart sokáig. Hatékonyan, felügyelet nélkül el tudom végezni az összes feladatot, amit ez a pozíció megkövetel. Kezdeményező alkat vagyok, aki képes érettséget és felelősséget vinni ebbe a feladatba. Az erősségeimnek és képességeimnek sokkal jobb hasznát venné egy magasabb, nagyobb követelményeket támasztó pozícióban."

8. Állandó vagy ideiglenes megbízást keres?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Állandó megbízást keresek, de ha csak átmeneti pozíciót tudnak ajánlani, kész vagyok azt is vállalni, amennyiben illeszkedik a karriertervemhez."

9. Ez a munka rendszeres utazást igényelne. Problémát jelentene ez önnek?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Mindig szerettem utazni, ez volt az egyik oka, amiért jelentkeztem erre a munkára. A múltban is rengeteget utaztam a pozíciómból eredően, és örülnék a lehetőségnek, ha az ország különböző pontjain dolgozhatnék és létesíthetnék kapcsolatokat."

10. Melyek lennének az első lépései, ha önt választanánk erre a pozícióra?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Az lenne az első feladatom, hogy termékeny és szakértői kapcsolatot teremtsek a munkatársaimmal. A vállalat irányelveinek és eljárásainak megismerése szintén fontos lépés ebben az időszakban, ahogy a pozíció minden részletének és a munkahelyi követelményeknek a megismerése is. A kezdeti feladatok felkészítenek majd, hogy minden igénynek megfeleljek, és jól teljesítsek. Biztonsággal állíthatom, hogy képes leszek ellátni a munkahelyi feladatokat, és nagyon rövid időn belül jó eredményeket érek majd el."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

11. Ez a részlegünk szervezeti ábrája. Úgy gondolja, hogy tudna ilyen struktúrában dolgozni?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Semmi kivetnivalót nem találok ebben a szervezeti ábrában, biztosra veszem, hogy nem lenne problémám a beilleszkedéssel. A menedzsmenti szint elég vékony, valószínűleg nagyon hatékonyak. A szervezet egésze hatékonynak és kiegyensúlyozottnak tűnik."

12. Van bármilyen aggálya ezzel a pozícióval vagy a vállalatunkkal kapcsolatban?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Eredetileg rengeteg kérdésem volt, de a beszélgetésünk során mindenre alapos választ kaptam. Most már részletekbe menő képem van a vállalatról és a pozícióról, és úgy érzem, ez az állás tökéletesen megfelelne a képességeimnek és az adottságaimnak."

13. Rendelkezik saját eszközökkel vagy szerszámokkal, amelyek a munka elvégzéséhez elengedhetetlenek?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "A munkához használatos szerszámokat és eszközöket mindig a munkáltatóm adta. Ha azonban ehhez a pozícióhoz elengedhetetlen, megvásárolom a szükséges dolgokat."

14. Dolgozik ismerőse vagy rokona a cégünknél?

Ha igen, nyugodtan számoljunk be róla, hiszen ezt úgyis le lehet ellenőrizni és semmi értelme tagadni.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Egy jó barátom a(z)....... részlegükön dolgozik. Itt az irodában viszont senkit sem ismerek."

15. Ha felajánlanánk önnek ezt az állást, mikor tudna kezdeni?

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. "Be kell nyújtanom a felmondásomat, ami ..... hónap/nap felmondási idővel jár együtt. Ha önöknek is megfelel, rögtön utána kezdeni tudnék. Én magam a minél hamarabbi kezdés híve vagyok, szeretnék találkozni a leendő kollégáimmal, és szeretném minél hamarabb megmutatni a képességeimet."

A közreadott mintaválaszokat alkalmazzuk kiindulási pontnak, amit kibővíthetünk saját gondolatainkkal, de a váza és az üzenete ugyanaz maradjon. Vannak azonban olyan kérdések, melyek egyedi válaszokat kívánnak, és a saját tapasztalatainkon vagy szakmaiságunkon múlik a felelet. Sőt, az is előfordulhat, hogy két-három kérdést egybe sűrítenek majd, és arra kell választ adnunk. Ebben az esetben arra figyeljünk, hogy mindegyikre egyenként is adjunk választ. Ez nem mellékesen egy jól bevált taktika arra, hogy milyen az interjúalany memóriája és koncentrációs készsége.

Ne feledjük: az interjúztató feladata, hogy értékelje hátterünk különböző területeit. Ilyen például a munkatapasztalat, a motivációs képesség, a korábbi fizetés, a vezetői készségek stb. Mindenre rá fog kérdezni, így érdemes cikksorozatunk eddigi és további részeit itt, itt és itt figyelemmel kísérni, amiben az összes kérdéskört sorra vesszük.

Íme az állásajánlatok:

- gyakornoki pozíciók

- pályakezdőknek

- szakmunkák

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú, Akadémiai kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, munka, pályakezdő, gyakornok, szakmunkás