Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állásinterjún hajlamosak vagyunk elsősorban arra figyelni, amit mi mondunk, hiszen a legfontosabb, hogy megfeleljünk, és jó véleménnyel legyenek rólunk. Nem árt azonban, ha az interjúztató felől érkező információra is ki vagyunk hegyezve. Ugyanis a kérdések, amelyeket feltesznek, igencsak árulkodóak lehetnek. Többek között előre vetíthetik azt a vállalati kultúrát, a hozzáállást és a szokásokat, amelyek várni fognak ránk. És természetesen a rejtett buktatókat is.

Ha sikerül olvasnunk a sorok között, nem ér majd minket meglepetés később. Na, de pontosan mire kell figyelnünk? És milyen kérdések hallatán fogjuk menekülőre a dolgot?

A The Undercover Recruiter szakértője, Heather Huhman szerint, ha az alábbi kérdéseket halljuk, kezdjünk el gyanakodni: ez a munka nem biztos, hogy az, aminek látszik. Íme, 4 ilyen kérdés!

1.) „Tervezi a gyerekvállalást a jövőben?”

Ha ezt a kérdést halljuk, valószínűsíthetjük, hogy a munkavállaló nem rugalmas az otthoni munkavégzéssel, vagy esetleges váratlan kieséssel kapcsolatban. Amellett, hogy nem etikus, és bizonyos esetekben jogsértő a felvételizőt családi állapotáról vagy intim témákról kérdezni, az is elgondolkodtató, hogy vajon tényleg szakmai alkalmasságunk alapján hozzák meg a döntést a cégnél.
Ha a munka-magánélet egyensúlya kiemelten fontos számunkra, pályázzuk meg az alábbi távmunkákat, részmunkaidős vagy ha releváns, akkor junior pozíciókat! Itt valószínűleg nem fogják firtatni gyermekvállalási terveinket.

 Állásinterjú 

2.) „Mennyire ér rá hétvégenként?”

Ha már az első állásinterjún a túlóráról esik szó, nem sok jóra számíthatunk. A munkaadó valószínűleg azt próbálja feltérképezni, hogy el tudnánk-e végezni több ember munkáját, esetleg olyan valakire van szüksége, aki bármikor bevethető - így akár éjszaka vagy ünnepnapokon is be tud ugrani. Nem kizárt persze, hogy ezeket az áldozatokat meg tudjuk hozni, de gondoljunk abba is bele, hogy egy ilyen munkahellyel járó életstílus mennyire fenntartható hosszabb távon. Ha a munkaidő pontos elszámolásának vagyunk a hívei, keressünk olyan munkát, amely órabér alapú - például raktáros, targoncavezető -, vagy ahol biztosra vehetjük, hogy a munkát nem kell hazavinnünk - mint például a gyártáshoz kapcsolódó vagy call-centerben végezhető munkák.

3.) „Hajlandó fizetni a továbbtanulásért karrierfejlődésének érdekében?”

Ha a szükséges tréningekre, képzésekre a vállalatnak nincs kerete és azt várja, hogy ezekért teljes egészében a munkavállaló fizessen, az egy újabb intő jel lehet. Amennyiben versenyképesek szeretnénk maradni évek múlva is, akkor már most fontos, hogy a jövőnkre gondoljunk. 

4.) „Mennyit keresett az előző munkahelyén?”

Ha ehhez hasonló kérdést kapunk, biztosak lehetünk benne, hogy a cég az előző munkahelyeinken kapott összeget figyelembe véve szeretné meghatározni, mennyi fizetést adjon, nem pedig az adott új pozíció felelősségi körei és munkamennyisége alapján. Bármilyen összeget is mondunk ilyenkor, soha nem tudjuk meg, hogy enélkül az információ nélkül vajon mennyit ajánlottak volna. A megoldás, hogy tájékozódunk arról, milyen pozícióban milyen fizetés a reális. A legjobban fizető állásokért kattintson korábbi cikkünkre!

    Állásinterjú    

A fentiekből is látszik, mennyire fontos, hogy megbízható forrásból származó álláshirdetések közül válogassunk. Ha a lehető legrészletesebb álláslehetőségeket szeretnénk böngészni, akkor válaszuk a Profession.hu oldalát, ahol leinformált és előszűrt hirdetők és hirdetések találhatók.  Az állásinterjúra való felkészülést az is segíti, ha a Facebook oldalon megjelenő cikkeket böngésszük, ahol tippeket, karriertanácsokat, és természetesen a legfrissebb álláshirdetéseket is megtaláljuk.

A legfontosabb, hogy végig szem előtt tartsuk: az állásinterjú egy kettős folyamat, nem csak arról szól, hogy minket felvételiztetnek, mi magunk is felvételiztetjük a munkaadót. És ezt akkor tudjuk megtenni a leghatékonyabban, ha körültekintően válogatunk a több ezer állás közül.

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: álláskeresés, karrier, munka, állásinterjú