Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár a személyes bemutatkozás jellemzően leendő munkahelyünkön zajlik, ettől eltérő szituációkkal is találkozhatunk, amikor az első találkozóra egy kávézóba vagy egy étterembe egyeztet velünk időpontot leendő főnökünk. A megszokottól eltérő helyszínválasztásnak számtalan oka lehet: elképzelhető, hogy interjúztatónk szociális kompetenciáinkra kíváncsi leginkább, amelyek egy kötetlenebb közegben nagyobb teret kaphatnak, de megeshet, hogy épp időszűke miatt költi el ebédjét éppen velünk az adott vezető, vagy akár az iroda nyári felújítása miatt is dönthetnek a házon kívüli alkalomról. Bármi is áll a háttérben, a lényeg ugyanaz: hozzuk a legjobb formánk, és mutassuk meg, miért vagyunk mi a befutók – ehhez adunk egy kis extra segítséget a következő pontokban.

Felkészülés – másképp

Már sokszor leszögeztük, hogy az állásinterjúk alfája és ómegája a felkészülés. Ez cégtől, munkakörtől, interjúztatótól, és persze helyszíntől függetlenül igaz, azonban kétségtelenül mást jelent egy éttermi találkozó esetén, mint egy hagyományos irodai beszélgetésnél. Előre térképezzük fel, hová is szól a meghívásunk: kávézóba, elegáns étterembe, vagy épp egy lazább helyre, ez ugyanis támpontot ad a várható hangulathoz, és persze a megjelenésünkkel kapcsolatos dilemmában is eligazíthat bennünket. Nézzük át az étlapot, hogy az amúgy sem stresszmentes helyzetben ne okozzon extra feszültséget a választás nehézsége – az előrelátás akár pluszpontokat is érhet számunkra. Amennyiben valamilyen ételérzékenységgel küzdünk, különösen hasznos lehet ez a lépés – szükség esetén akár az étteremmel is felvehetjük a kapcsolatot, hogy esetleges kérdéseinket még a találka előtt tisztázzuk.

Pályamódosítás

Néhány aranyszabály

Csalogatónak tűnhet ugyan, de soha ne válasszuk a legdrágább vagy legkülönlegesebb fogást az étlapról! Ha bizonytalanok vagyunk, mi is lenne a jó döntés, kövessük beszélgetőpartnerünket: ha ő mindössze egy salátát rendel, mi se gondolkozzunk három fogásos ebédben, és a desszerttel is csak akkor kacérkodjunk, ha időben ténylegesen belefér még az a néhány édes falat. Érdemes olyan ételt kérnünk, amit könnyen el tudunk fogyasztani, és a ruhánkon sem hagy foltot – a levesek és halak nem tartoznak ebbe a kategóriába. Az alkoholos italok is tiltólistások, a legjobb, ha ásványvizet, vagy limonádét kérünk, ne bonyolítsuk extra kívánságokkal a rendelést. Tartsuk szem előtt, hogy beszélgetőpartnerünk feltehetően ismerős az adott helyen, ezért ne tegyünk megjegyzéseket a kiszolgálásra vagy az étlap kínálatára, mert ezek bizony könnyen visszaüthetnek.

Illemtudók előnyben

Nem kérdés, hogy az állásinterjúra minden körülmények között pontosan kell érkeznünk – egy étteremben, kávézóban helyzeti előnyhöz juthatunk, ha az interjúztatónk előtt lépünk a tett helyszínére, és néhány levegővételnyi hangolódásra is marad időnk. Beszélgetőtársunkat állva illik köszöntenünk, természetesen ő kezdi meg a rendelést is, ha csak nem engedi át ezt nekünk, és addig ne essünk neki az ebédnek, amíg ő nem emeli az első falatot a szájához. Bár a számlát etikett szerint a hívó félnek kell rendeznie, de ha e tekintetben bizonytalanok vagyunk, jelzés értékűen készítsük elő a tárcánkat, a kellemetlenségek elkerülése végett. Ne feledjük, hogy minden gesztusunk árulkodó, aminek különösen akkor lehet jelentősége, ha leendő pozíciónk gyakori ügyféltalálkozókat, üzleti ebédeket feltételez. Viselkedjünk egy profihoz illően!

Állásinterjú az irodán kívül - álláskeresés, állásinterkú, felkészülés

Célra tarts

A kötetlenebb környezet lehetőséget adhat a közvetlenebb kapcsolatteremtésre, azonban ne dőljünk be a helyzetnek: attól, hogy épp egy hangulatos helyen, finom falatok mellett nyílt alkalmunk a beszélgetésre, az interjú célja változatlan! Éljünk jól a lazább keretekkel, tereljük számunkra lényeges kérdésekre a szót, és törekedjünk a minél meggyőzőbb bemutatkozásra. Mutassuk meg a lehető többet szakmaiságunkból, és kerüljük a túlságosan személyes részleteket, amelyeket a szituáció esetleg észrevétlenül csalna ki belőlünk. Bármit teszünk vagy mondunk, fontos üzeneteket közvetít leendő munkaadónk felé, ezért ne jóllakni akarjunk, sokkal inkább jóllakatni – annak a munkavállalónak a bemutatásával, amelyre a velünk szemben a leginkább éhezik! 

Még keressük a számunkra megfelelő munkát? Tisztázzuk személyes prioritásainkat, és szemezgessünk a több ezer lehetőség között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet, illetve Facebook értesítést is, és ha tovább növelnénk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, felkészülés, illem, siker