Ritkán gondolunk erre előre, ám az állásinterjúk kimenetelét nagymértékben befolyásolhatja a rendelkezésre álló időkeret. Éppen ezért két dologra kiemelten fókuszálnunk kell interjúalanyként: a lehető legfigyelmesebben memorizáljuk a hallottakat, és ne pazaroljuk az interjúztató idejét!

A legtöbb ember nem túl jó hallgatóság. Miért? Korábbi cikkeinkben, itt és itt már többször rávilágítottunk, hogy - akár tetszik, akár nem - mindenki elsősorban saját magára kíváncsi, mások története alig érdekli.

Ez azonban súlyos bűnnek számít egy állásinterjún. Pályázóként akkor lehet sikerünk, ha nemcsak nagyon figyelünk a hallottakra, hanem arra is, ahogyan mondják. Az odafigyelés képessége az egyik legértékesebb tulajdonság - és mindenki számára fejleszthető!

Állásinterjú: 8+4 tipp, hogy tökéletesen szerepeljünk

Mutatunk néhány módszert, hogyan figyelhetünk koncentráltabban!

1. Sose szakítsuk félbe a másikat! Még akkor se, ha a legcsekélyebb mértékben sem értünk vele egyet!

2. Ne vonjunk le következtetéseket, mielőtt az interjúztató befejezné mondatát. Hallgassuk végig!

3. Ne hagyjunk figyelmen kívül valamit csak azért, mert nem szeretnénk meghallani, vagy nem tetszik!

4. Az átfogó gondolatokra fókuszáljunk kiemelten, ahelyett, hogy elvesznénk a részletekben!

5. Ha az interjúztató lassan beszél, legyünk türelmesek és ne kalandozzunk el! Használjuk ki az időt, és jegyzeteljünk részletesebben!

6. Próbáljunk meg olvasni a sorok között!

7. Ne térítse el figyelmünket az sem, ha az interjúztató nem fogalmaz pontosan, vagy a stílusa nem szimpatikus. A tartalom a lényeg!

8. Zárjuk ki a zavaró tényezőket, és koncentráljunk maximálisan!

Ne feledjük azt sem, hogy az interjúztató szigorú időkorlátok közé szorítva végzi nap mint nap a munkáját. Utánunk már sorban állnak az újabb jelöltek, pontos időpontra érkezve. Így számunkra mindössze az az egy órányi idő jut, ami alatt meg kell győznünk a kiválasztási szakembert: mi vagyunk az ideális jelölt az állásra! Tehát egyáltalán nem mindegy, hogyan használjuk fel a rendelkezésre álló időt, és válaszainkra mennyi időt fordítunk.

Íme, 4 tanács a fókuszált válaszadáshoz!

1. Készüljünk fel előre! Nincs ennél fontosabb, hiszen ha előre kilistázzuk magunknak, milyen előnyeinket, eredményeinket és egyéb ismérveinket tartjuk elengedhetetlennek megemlíteni az adott állás megnyerése szempontjából, már egy nagy lépéssel beljebb vagyunk!

2. Válaszaink ne legyenek túl rövidek! Amellett, hogy szinte minden állás esetében fontos a jó kommunikációs készség, a túlságosan tömör feleletünkre újabb kérdés érkezhet. Így akadozni fog a beszélgetés gördülékenysége és pazaroljuk az időt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Válaszaink ne legyenek túl hosszúak! Ellenkező esetben az interjúztatóban negatív benyomást keltünk, és ilyen jelzőket kaphatunk: szétszórt, felületes, pontatlan.

4. Kezeljük a válaszadásainkat rugalmasan! Ha nincs idő mindent elmondani, amit szerettünk volna, egy későbbi kérdés esetén szőjük bele az addig kimaradt, ám mérvadó jellemzőinket!

Ne feledjük azt sem, hogy mivel egy interjún minden bizonnyal a másiknál többet fogunk beszélni, sokkal több irányítási lehetőségünk is adódik ezáltal. Használjuk ki!
Emellett folyamatosan figyeljük és értelmezzük az interjúztató megnyilvánulásait, és reagáljunk legjobb tudásunk és belátásunk szerint!

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú, Akadémiai kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, kommunikáció, beszélgetés