"A testbeszéd olvasásának és megfejtésének képessége a sikeres karrier legfőbb záloga" - állítja a népszerű testbeszéd szakértő, Allan Pease, aki maga is ennek a módszernek köszönheti sikerét és elismertségét. De vajon állásinterjú esetében is működik mindez? Vannak olyan tudnivalók, amelyek a segítségünkre lehetnek? A válasz egyértelműen igen, és nem is olyan bonyolult alkalmazni, mint hinnénk!

A szakértő szerint a legtöbb állásinterjú azért sikertelen illetve hosszadalmas folyamat, mert az állás odaítélését erősen befolyásolja, hogy az interjúztató mennyire találja rokonszenvesnek a jelentkezőt. A szakmai önéletrajz tényeit - ami a teljesítményt valójában és objektíven mutatja - ezután veszik csak figyelembe. Bosszantó? Lehet, de attól még tudomást kell vennünk róla.

Allan és Barbara Pease, a testbeszéd szakértőinek véleménye szerint biztosra kell mennünk már az első pillanattól kezdve. Ugyanis:

- Az üzleti életben az első benyomás olyan, mint a szerelem első látásra.
- Az interjú első 15 másodperce a leginkább sorsdöntő.
- Az emberek 90 százaléka az első 4 másodpercben formál véleményt rólunk, és ez a benyomás 60-80 százalékban nem szavakból, hanem benyomásokból áll.
- Az interjú eredményét elsősorban ez a 3 tényező befolyásolja: fellépés, kézfogás, testbeszéd.

Tegyünk hát az első benyomás minél nagyobb sikeréért! Hogyan?

1. Ha állásinterjúra megyünk, mindig magunk mellett lógassuk a táskánkat, és lehetőleg nem a kézfogó kezünkben. Így bemutatkozáskor egy azonnali mozdulattal kézfogásra nyújthatjuk kezünket, anélkül, hogy kapkodnunk kellene, illetve lemondanánk a sokat jelentő szemkontaktusról.

2. Sose rázzunk kezet az asztal fölött! Miért? Mert egy ilyen helyzetben szinte biztos, hogy a másik fél a tenyerét lefordítva fog kezet rázni velünk. Ettől pedig azonnal alárendelt helyzetbe kerülünk. Inkább előzzük meg úgy, hogy átlépünk az asztal bal oldalára, és így történik meg a kézfogás.

3. A hölgyeknek sem javasolt többféle táskát magukkal cipelni állásinterjúra (pl. aktatáskát, laptopot, retikült egyszerre). Ám a magunkkal vitt táska se legyen pukkadásig tömve, nem hat előnyösen. Ettől ugyanis kevésbé szakszerűnek, ugyanakkor szervezetlennek tűnünk majd.

Állásinterjú: 8 dolog, amivel a jó benyomás garantált

4. Az is fontos, hogy sose használjuk táskánkat torlaszként magunk és a másik személy között! Ez bizonytalanságra, szorongásra utal, mert azt mutatja, hogy védeni próbáljuk testünket, és álcázni igyekszünk a nyugtalanságunkat. Sokkal fontosabb a nyitott testhelyzet, ez mutatja ugyanis egyértelműen magabiztosságunkat.

5. Tartsuk tiszteletben a másik fél intimszféráját! Ha túl közel hajolunk az interjúztatóhoz, ő azzal reagálhat, hogy hátrébb csúszik a székén, elhajol, vagy elterelő gesztusokat tesz, például dobolni kezd az ujjával. Ez a távolságtartási igény ráadásul az állásinterjú kezdetén a legérzékelhetőbb, legyünk hát óvatosak és körültekintőek túlságosan nyitott gesztusainkkal.

6. Interjú közben ne matassunk! Minden bizonnyal ránk törnek olyan ösztönös reakciók, amelyekkel a feszültséget szoktuk levezetni, mint például az óránkkal, ékszerünkkel, tollunkkal való babrálás - ám ezek nagyon zavaróan hatnak a másik félre, és azt fejezik ki, hogy nem vagyunk a helyzet magaslatán. Figyeljünk erre tudatosan, és kerüljük el őket!

7. Sose üljünk alacsony székre, díványra! Ezekben az ülőalkalmatosságokban ugyanis mélyebbre süppedünk, és ránk is zavaróan fog hatni az alacsonyabb testhelyzet a másik személyhez képest. Ha nem kerülhetjük el, akkor üljünk egyenes gerinccel a szélére, hogy megfelelően gesztikulálhassunk, és semmi se zavarja meg testbeszédünket.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8. Kerüljük a hosszas beszédet! A magas státusban lévő emberek rövid, egyértelmű mondatokat használnak célratörő beszédükhöz. Ezt a fajta stílust sajátítsuk el mi is! Ez egy telefonos állásinterjú esetében még fontosabb szempont.

Gyakoroljuk a fentieket alaposan, és idővel teljesen természetes lesz számunkra alkalmazásuk. Ne adjuk fel, ha nem tudunk egyszerre minden gesztusunkra figyelni, gondoljuk végig, melyik a legfontosabb, és arra koncentráljunk. A siker garantált, figyeljünk hát ezekre az "apróságokra" is!

Forrás: Allan & Barbara Pease: Testbeszéd a munkahelyen, Park kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, testbeszéd, kommunikáció