Hetente jelentkező cikksorozatunkban egy gyors és hatékony szemléletet osztunk meg olvasóinkkal, melynek fókuszában az áll: nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek. Mindannyian mások vagyunk, valamiben különbözünk, valamit másképp gondolunk és teszünk. De egy dolog ugyanúgy érvényes mindegyikünkre: ha az anyagiakról kell megállapodnunk, általában nincs elég rutinunk és jól jönnek a bevált tanácsok.

ÍME, 7X1 BEVÁLT TIPP BÉRTÁRGYALÁSHOZ!

1. ALAPOS FELKÉSZÜLÉS

Végezzünk piackutatást az adott szektor és munkakör ismeretében. Keressük meg az ismerőseinket, nézzünk körbe a neten, fórumokon, közösségi csoportokban, és kutassuk fel, milyen jövedelemre számíthatunk az új munkakörünkben. Ezután pedig határozzuk meg, hogy mi az a legmagasabb fizetési szint, amit kérnénk az új munkahelyen!

2. KIINDULÓPONTOK

A bértárgyalásnál mindkét fél arra kíváncsi, mi az a határ, ameddig elmehet. Mi, a leendő munkavállaló szerepében a lehető legtöbbet szeretnénk elérni, a HR és a vezetőség pedig a lehető legkevesebbet szeretné adni. Fogadjuk el, hogy ez egy ilyen tárgyalási szituáció, és játsszuk végig türelmesen és következetesen. Amennyiben nekünk kell választ adni arra, hogy mennyit kérünk, mindig a legmagasabb fizetési szintet mondjuk. Ne szerénykedjünk!

3. KÖZELEDNI

Aranyszabály, hogy sose mondjunk igent az első ajánlatra vagy válaszajánlatra. Erre ugyanis a másik félben két gondolat merülhet fel automatikusan: 1. "Tárgyalhattam volna jobban is!” 2. "Itt valami nem stimmel!” Amennyiben úgy érezzük, hogy sarokba akarnak szorítani bennünket, alkalmazhatunk egy bevált módszert.  Mondjuk azt, hogy a cég által kínált fizetésnél jobb ajánlatra számítottunk. Ezzel visszadobtuk a labdát, ám visszajöhet a kérdés: pontosan mennyivel többre gondoltunk? Készüljünk fel minden lehetőségre a tárgyaláshoz, és ne rögtönözzünk. 

Állásinterjú: 7x1 bevált tipp bértárgyaláshoz

4. LEPŐDJÜNK MEG!

Lehet, hogy a leendő munkaadónk HR-esének eszébe sem jut, hogy megfelelőnek tartjuk az ajánlatát, de meg kell próbálnia lenyomni a torkunkon. Ha nem lepődünk meg a kevésbé versenyképes ajánlatán, esélyünk sem lesz jelentősen magasabb fizetésben megállapodnunk a végén.

5. MINDIG ALUDJUNK RÁ EGYET!

Eredményesebben tárgyalhatunk a fizetésünkről, amennyiben nem csak egyetlen lehetséges reakciót képzelünk el előre. Ha várakozásunkkal ellentétben egy sokkal kedvezőbb ajánlatot kapunk a másiktól, akkor gondolkodás nélkül bele fogunk menni a megállapodásba. Védjük ki ezt, inkább készüljünk fel több kimenetelre, és ne mondjunk rögtön igent még a legjobb ajánlatra sem.

6. HOZZÁVENNI A TELJES CSOMAGOT

A bértárgyalás harmadik fordulójában (és nem hamarabb!) már feltérképezhetjük a kapható juttatásokat is: céges autó, eszközök használata, tréningek, cafeteria, bónuszrendszer és így tovább. Azonban ennél hamarabb ne foglalkozzunk ezekkel a tényezőkkel, mert ez a saját szakmai értékünket kisebbíti. A munkánk értéke elsősorban a fizetésünk színvonala. Először alkudjuk ki azt a mértéket, amivel elégedettek és büszkék vagyunk, utána jöhetnek az egyéb tényezők.

7. LEGYÜNK BÁTRABBAK!

Korábbi cikkünkben már említettük a komfortzóna elhagyásának előnyeit. Ide tartozik az is, hogy ennek köszönhetően egy lényegesen magasabb szintet tudunk elérni anyagilag. A kockázatkerülő, kényelmes szakmai pályafutást is díjazhatják megfelelő mértékben. Ám a valóság azt mutatja, hogyha bevállalunk többet, nehezebbet, jobban odatesszük magunkat, és több mindent megmozgatunk magunkban és azon kívül is: szinte garantált a magasabb anyagi elismerés is.

KIFEJEZETTEN MAGAS FIZETÉST ÍGÉRŐ ÁLLÁSHIRDETÉSEK ITT!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Még keresgéljük a megfelelő munkakört? Akkor nézzük végig a következő listát, és hagyjuk gondolatainkat egy kicsit elkalandozni: melyik állás fogott meg bennünket? Nézzünk szét a hirdetések között is, hátha csupán egy-egy képesítést kell megszereznünk, és hamarosan már pályázhatunk is egy hasonlóra.

Munkalehetőségek nagy linkgyűjteménye:

vezető, menedzser, igazgató

adminisztráció, vezetőket támogató asszisztens

biztosító, bróker, banki munkatárs

egészségügyi technikus, nővér, gyógyszerész, dietetikus, terapeuta

építész, ingatlanos

értékesítő, kereskedő

termeléssel kapcsolatos munkakörök

HR-es, munkaüggyel kapcsolatos foglalkozás

programozó, informatikus, fejlesztő

IT üzemeltetés, telekommunikáció területe

ügyvéd, jogi tanácsadó

közigazgatási munkakörök

marketinges, médiás, PR-es

mérnök

mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással, halászattal kapcsolatos foglalkozások

oktatás, tudomány, kutatás területe

pénzügyes, könyvelő

raktáros, szakmunkás

fizikai munkások, segédek

fuvaros, szállítmányozó, logisztikával foglalkozó munkatárs

ügyfelekkel, szolgáltatással kapcsolatos munkakörök

üzleti folyamatokat támogató munkatárs

vendéglátós, idegenforgalommal kapcsolatos munkakörök

A legfontosabb, hogy ne tétlenkedjünk! A helyzet csak akkor fog megváltozni, ha mi magunk teszünk érte. Ezért mindig tartsuk a szemünket a friss álláslehetőségeken! A fentiekkel felvértezve magunkat nézzünk körbe ITT és ITT is!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, bértárgyalás, fizetés, állásinterjú