Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állásinterjú nagy jelentőségű szereplés és megfelelés számunkra, és mivel tudjuk, hogy sok múlhat rajta, nem ritka, hogy elönt bennünket az idegesség és a szorongás. Főleg olyankor fordul ez elő, amikor hosszabb kihagyás után újra az álláskeresők sorában találjuk magunkat és érezzük, hogy kijöttünk a rutinból. Mivel a szituáció idegen, nem elég csupán a legtipikusabb állásinterjú kérdések begyakorlására fókuszálnunk. Bizonyára sokan ismerjük azt a helyzetet, amikor felkészülten megjelenünk a felvételin, majd egyetlen pillanat alatt leblokkolunk, váratlanul begörcsölünk, amikor élesben kellene teljesítenünk. Ennek most véget vethetünk!

Az alábbi 5 hiba kivédése nem könnyű, de ha tudatában vagyunk és időben felismerjük, sikerül elkerülni ezeket. A HR-esek szerint a legtöbb, szakmailag megfelelőnek tűnő jelölt ezeken bukik el. Mutatjuk a megoldást is!

1.) Dicsekvés

Természetesen senki sem műveli ezt tudatosan, mégis előtörhet belőlünk. Miért? Az izzasztó helyzetben azzal próbáljuk a stresszt elfedni, hogy pozitív dolgokat mondunk saját magunkról abban a reményben, hogy ettől majd magabiztosabbnak fogunk látszani. Ezzel nincs is gond, csak ne tegyük túl direkten. Ne azt mondjuk, hogy mennyire jól dolgoztunk az előző munkahelyen és mennyire meg voltak velünk elégedve! Soroljuk fel sikeres projektjeinket, számszerűsíthető eredményeinket és a legfontosabb mérföldköveket, amelyek azt mutatják, hogy karrierünknek íve van.

TIPP: Ha véletlenül mégis kifutott a szánkon egy olyan mondat, mint: „Az osztály legjobb dolgozója voltam!”, tegyük hozzá az alábbi kiegészítést: „Ez alatt azt értem, hogy szerettem a munkám, és rengeteget tanultam ebben a szakaszban.”

Állásinterjú tippek

2.) Nem figyelünk a kérdésekre, csak a válaszokra.

A legtipikusabb hiba. Abban az igyekezetünkben, hogy a legjobb választ adjuk, nem figyelünk oda az interjú valódi tartalmára. Meghalljuk a kérdés elejét és máris elkezdünk hevesen bólogatni. Még be sem fejezte az illető a gondolatmenetet, mi máris mondjuk a magunkét. Ezzel rendkívül rossz benyomást keltünk, mert összeszedetlennek tűnünk, vagy az látszik rajtunk, hogy meg akarjuk úszni az interjút és mindenképpen el akarjuk sütni a begyakorolt válaszokat.

TIPP: Koncentráljunk a felvételiztetőre, figyeljünk minden szavára és csak akkor kezdjünk el beszélni, ha befejezte a kérdést vagy a mondatot. Ha kapunk egy összetettebb kérdést, nyugodtan álljunk meg egy pillanatra, pl.: „Ez egy nagyon jó kérdés, hadd gondolkozzam egy percig, mielőtt megválaszolom!” Értékelni fogják.

3.) Ezermester üzemmódba kapcsolunk.

Minden interjú egy bizonyos pontján elhangzik pár szó a munkakörről, amelyre meghirdették a pozíciót. Ne essünk abba a hibába, hogy azonnal rávágjuk:„Már ismerem, végeztem ilyen feladatokat!” Ezzel felületesnek fogunk látszani, úgy tűnik majd, hogy ledegradáljuk a ránk váró munkát, valamint a szakmai alázat szöges ellentéte mindez.

TIPP: Amikor az új munkakörről esik szó, a legjobb, amit tehetünk, ha kérdést teszünk fel. Érdeklődjünk a ránk váró feladatok részleteiről, és amikor ezek kiderültek, hozzunk fel egy példát a múltból, amikor hasonló kihívásokkal sikeresen birkóztunk meg.

4.) Tanácsokkal szolgálunk minden felvetődő problémával kapcsolatban.

Az állásinterjú nem arról szól, hogy máris dolgozunk, vagyis ötleteket dobunk be felületesen megismert vállalati problémákra. Világos, hogy azért keresnek munkaerőt, mert új erőforrásra van szükségük, de a felvételi nem az a fórum, ahol ötleteinkkel el kellene árasztanunk a munkaadót. Ha ezt tesszük, szereptévesztésbe kerülünk, és azonnal kiesünk a rostán.

TIPP: Ha csak nem kérdeznek rá direktben, ne adjunk tanácsokat, mert a kiválasztásnak ebben a szakaszában nem valószínű, hogy valós céges problémákba engednek betekintést.

5.) Nem adunk megfelelő bizonyítékot.

Az állásinterjún a bizonyíték - amivel alá tudjuk támasztani az önéletrajzban leírtakat - nem más, mint egy történetbe ágyazott készségleírás, amiből kitűnik, hogy tudjuk és értjük, mit várnak tőlünk.

TIPP: Ha megkérdezik, hogy „Mit tud az Excel használatáról?”, akkor ne az legyen a válaszunk, hogy: „Nagyon sok mindent.” Mondjuk el, amikor Excel segítségével oldottunk meg egy problémát és részletezzük, miben segítette a munkánkat.

Nézzük át a fentieket és ezek alapján gondoljuk át interjústratégiánkat. Annak érdekében, hogy minél több interjún vehessünk részt, szánjunk ezekre a beállításokra is néhány percet: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt.

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, felvételi, stratégia