Hiába a rengeteg felkészülés, a megfelelő megjelenés, ha végül egy-egy apró részleten csúszunk el. Györffy Kingát, a Personal Brand Institute tanácsadó trénerét, az "Add elő magad” című könyv szerzőjét a magával ragadó előadásmód titkairól kérdeztük, mely sikerhez vezethet az állásinterjún.

1. Meséljünk történetet

Az állásinterjún az önéletrajzban megjelenített állításokat támasszuk alá személyes történetekkel, amelyek élővé és hitelessé teszik a száraz adatokat. Nem mindegy azonban, hogyan tesszük ezt. Györffy Kinga retorikai tanácsadó szerint a történetmesélést semmiképpen ne tévesszük össze a figyelemelterelésre szolgáló sztorizgatással. A történetmesélésre tekintsünk úgy, mint a leggyorsabb és legtermészetesebb módjára annak, hogy:

- Valódi kapcsolatot alakítsunk ki a hallgatósággal

- Az érvek iráni fogékonyságot növeljük, ugyanis az érveket jóval könnyebben jegyezzük meg, ha egy történetbe vagy amellé helyezzük, mintha önmagukban mondjuk el

- Amikor mesélünk, építsünk a konfliktus-feloldás szerkezetre. Néhány jól megválasztott szó, és az érdektelen problémát égető konfliktussá alakítottuk. Alkalmazzuk ezt akkor, amikor azt akarjuk bizonyítani, hogy egy-egy munkahelyi kihívást sikerrel oldottunk meg és helyt álltunk.

- Vegyük figyelembe, hogy a hatékony történetmesélés nem fog magától menni, fel kell rá készülnünk.

2. Mosolyogjunk többet!

Hajlamosak lehetünk az állásinterjún befeszülni és igen komoly vagy ideges arcot vágni, pedig ezzel nem a komolyságot, hanem a bizonytalanságot erősítjük. A mosolynak - azon túl, hogy tisztítja az artikulációt - van még egy felbecsülhetetlen előadástechnikai hozadéka, mégpedig az, hogy mosolyt vált ki a hallgatóságból.

Állásinterjú: 3 apróság, hogy felvegyenek

A jó és pozitív hangulat pedig elengedhetetlen egy jó állásinterjúhoz. Interjú előtt próbáljunk meg - kellemes gondolatokkal - mosolyt csalni az arcunkra; ha ez nem megy, "tegyük fel" a mosolyt tudatosan, és bármilyen idétlennek is érezzük, tartsuk ott néhány másodpercig. Ez azért fontos, mert a mosolygás visszafelé is működik: javítja a hangulatunkat, kedélyállapotunkat.

3. Nyerjük meg a hallgatóságot az ön/önök névmásokkal

Gondoljuk végig korábbi felvételi beszélgetéseinket és nézzük meg, hányszor szerepel benne az én, illetve az ön/önök névmás. Ha csak az én szerepel benne, akkor gondolkodjunk el azon, hogy vajon meg tudtuk-e nyerni vele hallgatóságunk jóindulatát.

Alakítsuk át a bevezetést úgy, hogy az ön/önök legalább annyiszor szerepeljen benne, mint az én - tanácsolja a szakértő. Személyes történet mesélésekor is figyeljünk rá, hiszen azt is a hallgatóságért tesszük és azért, hogy meggyőzzük őket, hatást gyakoroljunk rájuk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Készítette: Khojaste K

Címkék: állásinterjú, álláskeresés, testbeszéd, kommunikáció, mosoly