Az éles helyzetek mindenkiből mást és mást hozhatnak elő. Különösen érvényes ez akkor, ha egy várva várt állásinterjúra hívnak be. Első alkalommal a lehető legjobb benyomást szeretnénk gyakorolni a másik félre, de közben már előre szorongunk, hogyan állunk helyt az izzasztó helyzetekben. Ha mi is abba a csoportba tartozunk, akiket inkább hátráltat, mint doppingol a stresszhelyzet, akkor érdemes megfogadni a következő tanácsokat.

Állásinterjú: 11 tipp lámpaláz ellen!HA MÉG NINCS IDŐPONTUNK, TEGYÜNK ÉRTE, HOGY LEGYEN! KLIKK IDE!

11 túlélő tipp az első állásinterjúra! Ezt tegyük, hogy pozitív benyomást gyakorolhassunk az interjúztatókra!

1. Előzetesen szerezzünk minél több információt a cégről! Azzal ugyanis nagyfokú önbizalomra tehetünk szert, ha felkészülten érkezünk a megbeszélt találkozóra.

2. Tartsuk szem előtt azt is, hogy ez első interjú célja leginkább az, hogy a következő körbe is visszahívjanak. Igen, nagy a tét, de nyerni akarunk, nem igaz?

3. Érkezzünk legalább 20 perccel hamarabb, és foglaljuk le magunkat a megbeszélt időpontig. Változó lehet, kire mi hat ilyenkor jobban -  egy séta a környező utcában, várakozás és szemlélődés a recepción -, mindenesetre ha időben ott vagyunk a helyszínen, megspóroltunk magunknak egy adag felesleges izgalmat.

Állásinterjú: 11 tipp lámpaláz ellen!

4. Bemutatkozásunkat kísérje határozott kézfogás és hangosan, érthetően mondjuk ki a nevünket. Amennyiben izzadásra hajlamos a tenyerünk ilyen helyzetben, hintőporozzuk be finoman, mielőtt találkozunk a másik féllel.

5. Jegyezzük meg - legalább a keresztneveket! Nagyon nagy előnnyel bír ugyanis, ha a beszélgetés során többször a keresztnevén szólítjuk az interjúztatóinkat.

6. Ügyeljünk arra, hogy 50%-ban mi, és 50%-ban a másik fél beszélhessen.

7. Ha választ adunk egy kérdésre, akkor érdemes odafigyelni arra is, hogy minimum 20 másodperc, maximum 2 perc időtartamban válaszoljunk. Mérjük le otthon, gyakoroljuk be, és kialakul a rutinunk.

8. Figyelmünk legyen teljes és odaadó, amikor nekünk mondanak valamit.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. Jegyzeteljük le a legfontosabbakat, és kérdezzünk vissza, ha valamit nem értettünk pontosan, vagy nem jegyeztünk meg.

10. Soha ne nyilatkozzunk negatívan a meglévő vagy előző munkahelyeinkről és munkatársainkról! Még akkor se, ha jogos lenne. Nagyon negatív fényt vet ránk.

11. És végül: csak akkor hozzuk szóba a fizetést, ha túljutottunk az első interjúkörön. Jó tanács: akkor se mi említsünk először konkrét összeget, várjuk meg, amíg a cég hozza szóba. És mit tegyünk, ha az interjúztató nekünk szegezi a kérdést, mennyi a fizetési igényünk? Egy kincset érő mondat erre a helyzetre: "Mivel önök hirdették meg az állást, biztos vagyok benne, hogy van elképzelésük a fizetésről. Ez engem is nagyon érdekel, mekkora összegre gondoltak."

Ám az is fontos, hogy ha van már egy interjú időpontunk, attól még ne dőljünk hátra.Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Segítségül közreadunk egy teljes és részletes listát is, amelyről igényeink szerint könnyedén kiválaszthatjuk: milyen álláslehetőségek érdekelnek. Jó tanács:válasszunk ki minél több oldalt, és kérjünk értesítést a legfrissebb álláslehetőségekről, mert ezzel a saját esélyeinket jelentős mértékben növelhetjük. Ne maradjunk ki belőle!

Állásinterjú: 11 tipp lámpaláz ellen!ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK A MUNKAKÖR JELLEGE SZERINT:

Adminisztrációs és irodai munkák

Állások bank, biztosítás területén

Állások az építőiparban

Állások értékesítés, kereskedelem területén

Állások gyártás, termelés területén

Állások HR, munkaügy területén

Állások IT fejlesztés, programozás területén

Állások IT üzemeltetés, telekommunikáció területén

Állások jogi, közigazgatási területen

Állások környezet, mezőgazdaság területén

Állások marketing, média területén

Állások oktatás területén

Állások projektmenedzsment területén

Állások SSC BSC központokban

Állások szállítás, logisztika területén

Állások és személy- és vagyonvédelem

Állások a vendéglátásban

Egészségügyi állások

Fizikai munkák

Mérnök állások

Pályakezdő állások

Pénzügy, számvitel, menedzsment állások

Szakmunkás állások

Ügyfélszolgálati állások

Állásinterjú: 11 tipp lámpaláz ellen!RUGALMASABB MUNKAIDŐBEN VÉGEZHETŐ FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK:

Állások kismamáknak

Részmunkaidős állások

Távmunka

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, állásinterjú, önbizalom, lámpaláz, tippek