Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha állást keresünk, ajánlott az interjúkra körültekintően felkészülnünk, amely az eredményes bemutatkozáson túl a sikeres bértárgyaláshoz is nagyban hozzájárulhat. Amikor ugyanis egy interjúztatási folyamatban eljutunk a fizetés megvitatásáig, már nagyon nehéz olyan szempontokat felhoznunk, amelyekkel a megbízót döntően befolyásolhatjuk arról, hogy sokat érhetünk a cég számára.

Vagyis egy lépéssel előrébb kell járnunk! Ahhoz, hogy jó pozícióból várjuk a bártárgyalást, a legcélravezetőbb módszer, ha már előzőleg sikerül meggyőznünk a megbízót értékünkről. Legalábbis így látja Simonyiné Tóth Judit a Simonyi és Tóth személyzeti tanácsadó iroda vezetője, aki szerint a bértárgyalás sikere elsősorban a jelölt szakmai hitelességén múlik.

A szakmai érték a kulcs

A kiválasztási folyamat elindításakor nemcsak a munkakör fA sikeres bértárgyalás 6+1 titkaeladatait, az elvárásokat rögzíti a szakmai vezető és a HR, hanem ezzel együtt a munkakörhöz tartozó bérsávot is meghatározzák. Amint megtörténik a jelölt kiválasztása, az illetékesek arról is döntenek, hogy az adott munkavállalót mekkora juttatási csomagért szeretnék alkalmazni” – vázolja a jellemző alaphelyzetet a szakértő.

A juttatások mértékét azonban mi is befolyásolhatjuk: „természetesen jelöltként nem kell elfogadnunk, amit a munkáltató kínál, és van mód tárgyalni az összegről, de a legfontosabb mégis az, hogy már jóval a bértárgyalás előtt, az interjúk során bizonyítsuk be, hogy magas értékű és minőségű munkát tudunk biztosítani a cég számára. Olyat, amiért megérheti akár többet is fizetni.” – hangsúlyozza Simonyiné Tóth Judit.

Gondolkodjunk előre!

A bértárgyalás már nevében is két fél megegyezését takarja. A szakember tapasztalatai szerint ajánlott néhány olyan egyszerű tárgyalási technikát bevetnünk, amelyek betartásával érezhetően javíthatunk az érdekérvényesítő képességünkön és elégedetten zárhatjuk a beszélgetést. Lássuk, melyek ezek!

1. Készüljünk az interjúra!

Ez a legalapvetőbb szabály, mégis sokan figyelmen kívül hagyják. Nézzünk utána a cégnek és a pozíciónak, ahová pályáztunk, gondoljuk át a lehetséges kérdéseket és válaszainkat. A felkészülésre szánt idő többszörösen meg fog térülni.

2. Ne hozzuk szóba a fizetést!

Az interjú elején soha ne a bérre koncentráljunk! Sokkal fontosabb, hogy először szakmailag, emberileg találjuk meg a közös alapot a munkáltatóval, amelyre aztán a további kérdések megbeszélése építhető.

A sikeres bértárgyalás 6+1 titka - állásinterjú, karrier, fizetés

3. Legyen bérigényünk!

Mindig határozzuk meg magunkban előre és pontosan, hogy mennyit szeretnénk keresni. A rögtönzés nem jó stratégia. Amennyiben sávot adunk meg, legyünk tudatában, hogy a megbízónak lehetősége van a legalacsonyabb összeget választani.

4. Ne szorítsuk sarokba a munkaadót!

Sokat ártunk magunknak, ha visszakérdezünk: „Önök mit ajánlanak?” Ez nem diplomatikus lépés. Fedjük fel mi a lapjainkat, és az erre adott reakcióhoz mérten tárgyaljunk.

5. Legyünk őszinték!

Ne adjunk meg hamis adatot jelenlegi vagy korábbi bérünkről, mert könnyen kiderülhet a ferdítés, ami jelentősen csökkentheti hitelességünket. Természetesen nem kötelező nyilatkoznunk a jelenlegi bérviszonyunkról, ezt tárgyalópartnerünknek is el kell fogadnia.

6. Ne hivatkozzunk másokra!

Kerülendő arra hivatkozni, hogy ismerjük, milyen lehetőségek és bérviszonyok jellemzőek a cégnél, mert ezzel saját magunkat és informátorunkat is kényes helyzetbe hozzuk.

+1   Maradjunk következetesek!

Nem szerencsés az utolsó körben változtatni az eredetileg kért fizetésen. Ha olyan helyzet adódik, amely miatt (pl.: máshol jobb ajánlatot kaptunk) mégis módosítani szeretnénk, az őszinteség a legcélravezetőbb, vagyis indokoljuk meg, miért kérünk többet, mint amennyit eredetileg meghatároztunk.

Számtalan tárgyalási tipp létezik, amellyel emelhetjük esélyeinket, a legfontosabb azonban az, hogy meggyőzzük a munkáltatót szakmai alkalmasságunkról, és arról, hogy velünk járna a legjobban a vállalat” – összegezi Simonyiné Tóth Judit.

Gondoljuk át a fentieket és fogadjuk meg a szakértő tanácsait. Ha jól fizető állásra vágyunk, nézzünk szét itt a lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést. Ha még nincs önéletrajzunk, készítsük el most a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Amennyiben önéletrajz nélkül pályáznánk, használjuk a Mobilmunkát.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, állásinterjú, fizetés