Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Foglakoztatási Szolgálat tapasztalatai, illetve a korábbi nemzetközi állásbörzék visszajelzései alapján megállapították, hogy a külföldi állások iránt érdeklődők jelentős százaléka továbbra is német nyelvterületet preferálja. Ehhez társul, hogy az osztrák, illetve a német munkaadók előszeretettel vesznek alkalmazásba magyar munkaerőt. Az EURES-tanácsadók szerint ugyanis a használható nyelvtudással és szakmai felkészültséggel rendelkező szakemberek elhelyezkedési esélyei kiválóak a német, osztrák, vagy a svájci cégek, vállalkozások kötelékében.

Országjárás-toborzás

Az állásbörzét megelőzte egy országjáró munkaerő-toborzás 2010. március 8-a és 17-e között, amelyet az Állami Foglalkoztatási Szolgálat a Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet bonni központjával együttműködésben szervez - tudtuk meg Somlyay Beátától a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal munkatársától, aki elmondta, hogy a toborzásokon főként vendéglátó-ipari végzettséggel rendelkező szakembereket kerestek.

Szállodai recepciósokat, szobalányokat, szakácsokat, felszolgálókat keresnek nyilvántartásukba a Német Munkaügyi Szervezet képviselői, akik arra törekednek, hogy minél több jó kvalitású pályázót kutassanak fel és közvetítsenek német nyelvterületű vállalkozások felé. A regisztrációba kerülés elsődleges feltétele a munkakör betöltéséhez szükséges, minimum középszintű német nyelvtudás, szakképesítés és szakmai tapasztalat és persze a jelentkezők német nyelvű szakmai önéletrajza. Egyéb megkötés nincs, a Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet toborzói ezúttal eltekintenek az államközi egyezményekben meghatározott életkori korlátozásoktól, ami rendhagyó és komoly engedmény.

A toborzó körút március 8-án indult. Eddig Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Szegeden és Szolnokon jártak a német kollégák. Ezután Eger, Miskolc és Nyíregyházát látogatták meg, az utolsó állomásra pedig Budapesten, március 16-án és 17-én kerül sor.

A toborzás helyszíne Budapesten: VIII. Kálvária tér 7. a Foglalkoztatási és Szociális
Hivatal székháza. Március 16-án 9.00 és 16.00 óra között, 17-én pedig 9.00 és 13.00 óra között várják az érdeklődőket.

Állásbörze és tanácsadás

A korábbi nagy sikerű nemzetközi állásbörzékhez hasonlóan 2010. április 10-én is közvetlenül találkozhatnak az érdeklődők a külföldi munkaadókkal, megismerhetik az állásokat kínáló országok munkavállalási szabályait és jogi segítséget is kaphatnak autentikus szakemberektől. A börzén EURES-tanácsadók is részt vesznek majd, akik Ausztria, Németország és Svájc élet- és munkakörülményeiről tartanak előadásokat. Rajtuk kívül az EURES meghívott partnerszervezetei is képviseltetik magukat: az EURES-T Pannonia partnerség standján a nyugat-magyarországi, illetve a kelet-ausztriai régiók munkavállalási információihoz juthatnak az érdeklődők.

Ezen kívül Somlyay Beáta elmondta, hogy a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat munkatársai tájékoztatást nyújtanak a Fiatalok Lendületben Program, kiemelten az Európai Önkéntes Szolgálat lehetőségeiről is. Sőt a rendezvényt színesíti, hogy külön standdal várják az érdeklődőket a Nemzeti Pályainformációs Központ, az Európai Unió tanácsadó hálózatának magyarországi tagja is. Ezen felül a külföldi álláslehetőségeket keresők hasznos tudnivalókkal gazdagodhatnak a Nemzeti Europass Központ Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht., valamint az EUvonal - EU Tájékoztató Szolgálat munkatársaitól is.

Nem csak magánzóknak

A német nyelvterültre fókuszáló állásbörze rendhagyó voltát erősíti, hogy itt nem csak magánszemélyek juthatnak hasznos információkhoz a külföldi munkalehetőségekkel kapcsolatban. Komoly érdeklődés mutatkozik az egyéni, illetve a társas vállalkozóként történő németországi és ausztriai munkavégzések iránt, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) is képviselteti magát a rendezvényen, sőt meghívást kapott a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara is, akik úgyszintén standdal és szakemberekkel várják az érdeklődőket.