Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár első hallásra azt gondolhatnánk, hogy csak bizonyos munkakörökben van szükség a meggyőzés erejére, valójában azonban már az állásinterjún tanúbizonyságot kell tennünk erről az értékes képességünkről. Legyen szó béremelésről, egy csapat vagy egy projekt vezetéséről, esetleg az ügyfelekkel való folyamatos kapcsolattartásról, ha nem vagyunk kellően meggyőzőek, kevés sikerre számíthatunk. Valószínűleg a mi környezetünkben is akadnak olyanok, akik bármilyen kétkedővel szemben kiállnak az ötletükért, mégpedig eredményesen. Lássuk, melyek az ő bevált trükkjeik!

1. Felkészültek

A profiknak az adott téma a kisujjukban van: mindegy, hogy egy évben csupán egyszer kell egy meggyőző előadást tartaniuk, vagy naponta akár egy tucat ügyféllel is kapcsolatba állnak, mindig felkészültek az aktuális helyzetre. Ismerik a legapróbb részleteket, ahogy a nagy összefüggéseket is tisztán látják. Ez jelenti azokat a biztos alapokat, amelyekre minden körülmények között építkezni tudnak. Vegyünk egy példát: ha úgy érezzük, nem tudnánk kellően megindokolni, miért járna nekünk az a régóta vágyott magasabb pozíció, érdemes jobban elmélyülnünk az érvelésünkben, mivel ha magunk sem hisszük el, hogy mi vagyunk a legalkalmasabb az adott munkakörre, miért várnánk el ezt a felettesünktől? Amennyiben szükségesnek érezzük, kérjünk segítséget a kérdésben jártas kollégánktól, barátunktól, de minden esetben tegyük egyedivé a gondolatmenetünket.

A meggyőző emberek 3+1 titka - álláskeresés, meggyőzés, munka

2. Ismerik a másik fél nézőpontját

Bármilyen körülmények között meggyőzőek lehetünk, de kizárólag akkor, ha igazán jól ismerjük a másik felet. Sokan ennél a pontnál követik el a legnagyobb hibát: csak saját magukra gondolnak, és úgy képviselik az álláspontjukat, hogy megfeledkeznek arról, milyen érzelmek, kérdések, kétségek, igények merülhetnek fel beszélgetőpartnerükben. Mindig igyekezzünk a másik fejével gondolkodni, belehelyezkedni az ő nézőpontjába, mert így ébreszthetjük fel benne azt a belülről fakadó motivációt, valódi érdeklődést, netán elköteleződést, amely a meggyőzés kulcsa lehet. Szánjunk tehát kellő időt és energiát tárgyalópartnerünk megismerésére, és gondolatban cseréjünk szerepet: mi lenne az a három legfőbb érv, ami számunkra a legtöbbet nyomna a latban? Ezzel meg is van a kiindulópontunk az éles helyzetre.

3. Érzelmi egyensúlyban vannak

A titok a magabiztos fellépés, de mi is szükséges ehhez? Érzelmi balansz! Amikor azonban azon rettegünk, hogy az ötletünkkel kudarcot vallunk, esetleg attól tartunk, hogy a nagy nyomás alatt hibázni fogunk, vagy egyszerűen csak eluralkodik rajtunk a stressz egy fontos megbeszélés előtt, sőt akár düh és frusztráltság is munkálkodhat bennünk, annak okán, hogy mások mennyivel könnyebben veszik az ilyen típusú akadályokat – ezek mind annak a jelei, hogy kibillentünk az egyensúlyból. Meg kell tanulnunk kiegyenlíteni a pozitív vagy negatív irányba eltolódó érzelmi töltetünket, amihez az önmagunkba vetett hitünk adhat remek kiindulópontot. Gondoljunk csak bele: amikor valaki a saját félelmeivel van elfoglalva, kizárólag önmagára fókuszál, és éppen abba az irányba nem tudja az energiáit mozgósítani, ami az eredeti célja volt. Természetesen nem könnyű úrrá lennünk az elhatalmasodó kétségeinken, ha azonban az előbb említett két alapozó lépést megtettük, nem igazán érhet bennünket meglepetés. Kezdjük a gyakorlást egyszerű, tét nélküli helyzetekben, és néhány sikerélmény után már rutinosabban állhatunk bele a súllyal bíró tárgyalásokba is.

4. Kezelik a kritikát

Akik kiemelkedően űzik a meggyőzés műfaját, egyáltalán nem rettennek meg a kritikától, sőt nyitottan fogadják, hiszen így alakulhat ki valódi párbeszéd a felek között. Érdemes szem előtt tartanunk, hogy az ellenvélemény lehet erősen érzelmi töltetű: ilyenkor válasszuk le magunkról a kritikát, és semmiképp se engedjük, hogy a közvetített érzés elhatalmasodjon rajtunk. Maradjunk higgadtak, megértőek, és közelítsük meg másképp a kérdést. Talán könnyebb dolgunk van, ha építő jellegű megjegyzést kapunk: legyünk befogadóak az adott javaslatra, és ha szükséges, vizsgáljuk felül az álláspontunkat, amennyiben az érvelés a mi szempontunkból is helytálló. A konszenzusos megoldások magas érzelmi intelligencia szintet feltételeznek, ezért egyáltalán nem jelentek kudarcot azzal szemben, ha sikerül az elképzelésünkről maradéktalanul meggyőznünk partnerünket.

Amennyiben épp állásinterjú előtt állunk, kövessük az említett lépéseket, és arassuk le a megérdemelt babérokat! Ha még csak keressük a számunkra ideális munkát, kattintsunk ide a legfrissebb lehetőségekért vagy keressünk személyes beállításaink szerint is. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkaadók is ránk találhassanak, ha pedig CV nélkül pályáznak, használjuk a Mobilmunkát!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, meggyőzés, munka, siker