Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"És mennyi a fizetési igénye?” A legtöbb álláskereső a háta közepére kívánja ezt a kérdést. Tény, hogy az állásinterjúk során a bértárgyalás egy kényes, ugyanakkor az egyik legfontosabb kérdés. Nem mindegy hát, mennyire vagyunk felkészültek, és hogyan képviseljük az érdekeinket. A neves karrier-tanácsadó, Dr. Stephen R. Covey segítségével adunk hozzá néhány tippet az üzleti életben szokásos módszerek megismerésén keresztül.

4 TÁRGYALÁSI MÓDSZER AZ ÜZLETI ÉLETBŐL:

1. NYER-NYER

Jellemzői: a kölcsönös előnyöket keressük. Azt jelenti, hogy a tárgyalás során olyan megoldásokban gondolkodunk, amely mindkét felet elégedettséggel tölti el. Alapelve, hogy nem az ellentétekre és a versengésre törekszünk, hanem az együttműködésre.

Előnye a közös érdekekre való fókuszálás, az egy irányban való húzás, a döntést mindenki a magáénak érzi, valódi kooperáció, erős szinergiák jönnek létre és hosszú távon is eredményes.

2. NYER-VESZÍT

Jellemzői: ha én nyerek, te veszítesz hozzáállás. A vezetési stílusok közül ez a tekintélyelvű szemléletnek felel meg, a "mindenáron az én akaratom érvényesüljön” - elvnek. Az ilyen beállítottságú emberekre jellemző, hogy a hatalmukra, a pozíciójukra, a kapcsolataikra vagy a személyiségükre építve érik el céljukat.

A legjobb esetben is csak megalkuvást, kompromisszumos döntést érhetünk el vele. Ahol az erős versenyhelyzet jellemző, és alacsony a kölcsönös bizalom szintje, ott azonban ez a leghatékonyabb tárgyalási módszer. De ne feledjük: aki ezt képviseli, nem törekszik az együttműködésre. Se most, se a későbbiekben.

A legjobb módszer bértárgyaláshoz

3. VESZÍT-NYER

Jellemzői: az illető ilyeneket gondol: "Engem mindenki kihasznál. Már megszoktam.” vagy "A nyugalom számomra mindennél fontosabb. Bármire hajlandó vagyok ennek érdekében.” Ez a fajta hozzáállás az előző módszernél még előnytelenebb számunkra. Hiányzik belőle az egyenrangú tárgyalási szint. Ha mi is ezt valljuk, akkor konfliktuskerülőek vagyunk, és arra törekszünk, hogy megfeleljünk másoknak, ezért a saját érdekeinket könnyen sutba dobjuk, és nem állunk ki önmagáért.

Munkatársként az előző pontban ismertetett nyer-veszít típusú főnökökhöz vonzódunk leginkább, egyfajta szimbiózisban élünk együtt. Tárgyaláskor hamar beadjuk a derekunkat, és hagyjuk magunkat meggyőzni. Vezetőként elnézőek és engedékenyek vagyunk.

Döntéseinket tekintve sokszor dominál a kényelem és a konfrontációmentességre való törekvés is: csak hagyjanak békén, inkább elfogadunk mindent. Ám ellenérzéseinket gyakran magunkba fojtjuk, és azok munkahelyi konfliktusok illetve egészségügyi problémák formájában idővel felszínre törnek.

Csalódott, frusztrált, kiégett, depressziós állapotok következhetnek. Kezdettől fogva gyengeséget mutatunk, és karrierünk kudarcra van ítélve.

TÖBB MINT TIZENEGYEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

4. VESZÍT-VESZÍT

Jellemzői: ez az ellenségeskedést, a bosszúállást, egymás eltaposását jelenti egy tárgyalás során. Pusztító erejű, érzelmi elvakultsággal teli, és csökönyös, egoista érdekek mindenáron való képviselete. Nélkülöz mindenféle együttműködést, megértést, üzleti érdekek egymáshoz való közelítését, kompromisszumot, és így tovább. Semmi értelmét nem látjuk egy tárgyalás során. Kerüljük el, vagy vessünk véget neki, ha belesodródnánk.

Íme, 4 tárgyalási módszer. Vajon melyik a legjobb a bértárgyaláshoz?

Személyiségünktől és a tárgyalópartnerektől is függ, hogyan alakul mindez, de természetesen a nyer-nyer kimenetel a legkedvezőbb minden téren. Ezen túl azonban létezik egyún. NYER-NYER VAGY NINCS ALKU módszer is. Ez azt jelenti, hogyha a tárgyalópartnerek nem állnak elő olyan megoldással, amely mindkét felet kölcsönös megelégedéssel tölt el, akkor lezárják a tárgyalást és nem állapodnak meg.

Ha az értékek és az érdekek annyira eltérőek, hogy nem lehet őket egymáshoz közelíteni, ez a legjobb döntés. Gondoljunk csak bele, ha kompromisszumokkal kötünk meg egy munkaszerződést, onnantól kezdve minden egyes nap ezzel a tudattal és szájízzel kell végeznünk a munkánkat, teljesíteni az elvárásokat, dolgozni azért a cégért és megfelelni a vezetőnknek. Inkább alaposan járjuk körül az együttműködés kereteit, és ha úgy érezzük, hogy mégsem erre az állásra vártunk, keressünk tovább!

Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Forrás: Dr. Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása, Bagolyvár Könyvkiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, bértárgyalás, kommunikáció