Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár a szállítmányozást a köznyelv egészen egyszerűen értelmezi, A kihívások szakmája: a logisztika - munka, szakma, fizetésez mégis sokkal többet takar annál, minthogy adott áru egyik helyről a másikra kerül. „A munkánk kiterjed a folyamat teljes egészére, a kereslet elemzésétől kezdve a termelés és az ellátás megtervezésén át egészen odáig, hogy a termék eljut a végső felhasználóig” – osztja meg a tevékenység lényegét Zafer Özkök, a GEFCO Magyarország ügyvezető igazgatója. Aki ebben a szakmában szeretne elhelyezkedni, igazán izgalmas munkára számíthat.

Akik mozgásban tartják a világot

Vajon mi mindennel foglalkozik egy logisztikai szakember?  „Ő az, aki képes megérteni az ügyfél igényeit és képes megoldást találni, akár az igényeken túl is. A felelősségek szakterületenként eltérőek, például a szerződéses logisztikában, a közúti-, tengeri-, légi árufuvarozásban. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaznék, hogy minden szakember egyazon konyhán dolgozik és az a célja, hogy egy finom menüt készítsen az ügyfelek számára, a rendelkezésére álló alapanyagokból. A feladatok közé tartozik a szervezés, a szállítások nyomon követése, a kapacitások optimalizálása, a felekkel való mindennapos kommunikáció, a folyamatok állandó javítása, valamint a dokumentációk és az adminisztrációk kezelése is” – foglalja össze a munkakört Zafer Özkök.

A szállítmányozó szakemberek tevékenysége tehát az ellátási lánc irányításával függ össze. „Noha a szállítások időben történő lebonyolítása és a jó tervezés kötelező, váratlan helyzetek is előfordulhatnak, az időjárási viszonyok, az emberi hibák, a forgalmi dugók, esetleges sztrájkok következtében, amikor sürgős megoldást kell találnunk, például hogy elkerüljük egy gyártósor leállását. Hogy az ügyfelek ilyen jellegű igényeit ki tudjuk elégíteni, létrehoztunk egy csapatot, amellyel időkritikus megoldásokat tudunk kínálni. Ennek tagjait kimondottan a váratlan helyzetek kezelésére képeztük ki, és a hét minden napján, 24 órában dolgoznak: azonnal tudják, hogy mit kell tenniük, hogyan kell cselekedniük, melyik szállítót kell elérniük” – avat be interjúalanyunk. 

A kihívások szakmája: a logisztika - munka, szakma, fizetés

Nem a végzettség a lényeg!

Fontos, hogy a szakember minden területen rendelkezzen általános, átfogó ismeretekkel, jól ismerje az adott szolgáltatásokat, a kínálatot, emellett viszont bizonyos ágazatok részletesebb, mélyebb tudást is igényelnek. „Különböző csoportok működnek, több szakértővel, például vannak légi illetve tengeri teherszállításra specializálódott munkatársak, közúti árufuvarozásra, kész jármű logisztikára, raktározásra, illetve az időkritikus teherszállítási megoldásokra szakosodott kollégák. Az ő esetükben rendkívül lényeges a naprakész tudás, ahogy a gépjárművezetőinket is folyamatosan képezzük, a munkavégzés szempontjából azonban a konkrét végzettségnél sokkal többet nyom a latban a szakmai tapasztalat és a megfelelő személyiség” – emeli ki a vezető.

És hozzáteszi: „főként a vezető beosztásban lévő kollégák és a különböző osztályok vezetői rendelkeznek egyetemi vagy főiskolai végzettséggel. Sokan a diszpécserek közül is diplomások, viszont ehhez a munkakörhöz nem elvárás a felsőfokú oklevél. Ezzel szemben egy idegen nyelv ismerete szinte elengedhetetlen ebben a szakmában, azangol a leggyakoribb, de a francia, a spanyol vagy a német nyelv is kimondottan jól jön. Bizonyos személyes kompetenciák is a nélkülözhetetlen kategóriába esnek. Ahhoz, hogy valaki jól tudjon teljesíteni ezen a területen, kiváló kommunikációs készségre és proaktív gondolkodásra van szükség, továbbá a jó szervező és tervező készség is alapvetőnek számít. Képesnek kell lenni az együttműködésre a kollégákkal, partnerekkel, ügyfelekkel, vezetőkkel, alvállalkozókkal is, mivel még ma, az EDI kapcsolatok és a high-tech útvonal-követési megoldások korában is a személyesség a legfőbb érték.

Vonzó lehetőségek

A munkaerőhiány igen magas, és a cégek számára komolyan érzékelhető is a szektorban. „Nem mindig könnyű elhivatott munkaerőt találni. Mi elsősorban arra összpontosítunk, hogy az alkalmazottainkkal együtt nőjünk fel. Cégünknél sokan tanulóként, gyakornokként kezdtek és ma már vezető pozícióban dolgoznak. Határozottan támogatjuk a hallgatói programokat, a képzéseket, és megteremtjük a fejlődési lehetőségeket, valamint a részlegek közötti átjárást. Vannak olyan kollégáink, akik például közúti árufuvarozással foglalkoztak és most a beszerzési részlegen dolgoznak. Az egyik kolléga diszpécserként kezdett, most pedig az értékesítő részlegen Key account manager” – sorolja Zafer Özkök.

Interjúalanyunk azt is kihangsúlyozza, hogy a mai rohanó világban lehetetlen innovációk nélkül élni, és ha ezt egy vállalat képes szem előtt tartani, azzal további motivációt adhat munkavállalóinak: „nemrég nyitottuk meg a Innovációs Gyárunkat, amely arra szolgál, hogy az alkalmazottak megosszák azokat az innovatív ötleteiket, amelyek később valódi üzletté nőhetik ki magukat. A koncepció kidolgozását követően a munkavállalók fizetett szabadságra mehetnek, hogy teljes egészében az ötletek fejlesztésére tudjanak koncentrálni. Együttműködünk a Techstars hálózattal is, amely világszerte ezernél is is több startup céggel szerzett tapasztalatával segíti a vállalkozások sikeres elindítását.

És hogy mindent egybevetve kinek való ez a szakma? „Ha valaki szereti a pörgős és eseménydús környezetet, akkor a logisztika világában jól fogja érezni magát. Ez a szakma arról szól, hogy megértsük az ügyfelek igényeit, elvárásait, kommunikálni kell az emberekkel, folyamatosan új projekteken dolgozunk, és mindig be kell tartanunk a határidőket. Ez egy rendkívüli kihívás, és másfelől vonzó is, hiszen nagyon változatosak a napjaink” – összegzi a vezető.

A logisztikában jelenleg több mint 800 nyitott pozíciót találhatunk, itt kattintva pedig a szektorban jellemző bérekről tájékozódhatunk. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

Készítette:Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, logisztika, kihívás