Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az IT szektor népszerűsége jelentősen megnőtt az utóbbi időben, hiszen köztudott, hogy az IT szakemberek azok, akik itthon is jól fizető álláslehetőségeket kapnak. De vajon milyen előképzettség, illetve milyen mentalitás szükséges ahhoz, hogy sikeresen elhelyezkedhessünk ezen a területen? Erről kérdeztük Juhász Marcell operations managert.

Mit takar pontosan az Operations Manager pozíció?

„Az Operations Manager pozíció cégünknél egy vagy több csapat koordinálását jelenti mind szakmai, mind humán erőforrás, mind költségvetési szempontból. A manager több szerződött céget kezel IT vonalon. Alá egy vagy több csoportvezető tartozik (az ügyfél méretétől függően helyettes csoportvezetőkkel egyetemben), akik az ügyfél szerződés különböző profilú munkáit kezelő ügyféltámogató munkatársakat igazgatnak. Számosítva, ez egy tucattól akár 100 ember vezetéséig is terjedhet, egy manager szárnyai alatt.”

Milyen feladatokat lát el Ön?

„Bár fontos az IT szakmai múlt, de nem elhanyagolható a humán és pénzügyi vonal sem. Elsősorban az ügyfelek szerződés szerinti kiszolgálását kell szem előtt tartanom, mindezt a megállapodott pénzügyi keretek között, ami alapján az erőforrásokat kell megterveznem. Végül, de nem utolsó sorban a beosztottakkal kell foglalkoznom. A csoportvezetőkkel van a legtöbb napi interakcióm, hisz ők látják át a legjobban a napi operációt, de komoly problémákkal, ügyfél elégedetlenség esetén hozzám, mint managerhez fordulnak.

Hogy néz ki egy napja?

„Mint manager, az első dolgom a priorizálás és a gyors, hatékony döntéshozatal. Egész nap lavírozok a meetingek, ügyfél problémák és a csapatom között. Az ügyfelekkel rendszeres megbeszéléseket kell tartanom, illetve a cég egyéb megoldócsoportjaival és kollégákkal kell tartanom a kapcsolatot. Ezek mellett időt kell fordítani a csapatok visszajelzéseire, és persze a fejlesztésre. Ez alatt értem mind a napi folyamatokat, mind az embereket.”

Mik a legnagyobb kihívások ezen a területen?

„Mindenképp a fluktuáció, és az emberek hosszú távon való motiválást említeném meg. Meglátásom szerint ez nem csak az IT szektorra vonatkozik, hanem a Shared Service Centerek mindegyikére. A cégek megannyi időt, energiát fektetnek bele, hogy a dolgozóikat fejlesszék és maguknál tartsák, de mindig lesz konkurencia, aki elcsábíthatja a beosztottakat. Ezen felül lassan elérkezünk egy olyan kommunikációs és gondolkodásbeli szakadékhoz, ahol a különböző korosztályok nem értik meg egymást. Gondolok ez alatt a középkorú klasszikus vezetőkre, akik nem értik, milyen szükségletei vannak a pályakezdőknek, és a 18-22 éves első munkavállalókra, akik nem tudják, milyen elvárások és hozzáállások vannak egy első munkahelyen.”

A jövőálló IT szakma

Milyen képzettség szükséges ehhez a pályához?

„Mindenképp kell informatikai érzék, ha az ember hosszú távra tervez. De meg kell említsem, ez is betanított munka. Munkáltató részéről szükséges, hogy jól legyenek dokumentálva a feladatok, folyamatosan követve a szabályok, és az emberek ki legyenek képezve. Emellett, ha a pályázó beszél angolul, esetleg több nyelven, és van benne egy kevés alázatosság, hogy megfelelően beszéljen ügyfelekkel, mindenképp van számára hely a szektorban. Ennek a két tényezőnek kell beteljesülnie, hogy jó koprodukció lehessen.”

Milyen tulajdonságok/személyiségjegyek elengedhetetlenek ehhez a szakmához?

„Mint feljebb említettem, beszélni tudni kell az ügyféllel. Ha az ember később fejlesztő akar lenni, akkor is szükséges az alapvető emberi kommunikációs metódusokat elsajátítani, hisz más csoportokkal mindenképp együtt fog dolgozni a cégen belül, akik sokszor más kontinensen dolgoznak, más kultúrkörben. Mindemellett, ez sajnos irodai és ülőmunka, nem árt, ha az ember felkészül és figyel az egészségére.”

Milyen előrelépési lehetőségek vannak ebben a szakmában?

„A határ a csillagos ég. Nem egy kollégám (köztük én is), kezdett ügyfél kapcsolattartó munkatársként és azóta már vezető fejlesztői, vagy manageri állásban vannak. Mindenkit bátorítok, hogy próbálja ki magát 1-2 évig, hisz nagyon sok barátot szerezhet, fejlődni és tanulni tud, illetve mindezt egy korrekt fizetés mellett teheti.”

Mi okozza Ön számára a legnagyobb sikerélményt?

„Ha az ügyfél boldog, én is boldog vagyok, ez már motiválja a mindennapokat, de legfőképpen azt könyvelem el sikerként, ha a beosztottaimat támogatva képesek elérni a saját céljaikat a cégen belül. Mondhatjuk azt, hogy ez csak egy munkahely, de mindenképp eltöltünk heti 40 órát egy légtérben. Ez szerintem mégis csak egy kapocs és elégedettséggel tölt el, hogy a segítségemmel az az ember előrébb haladt a céljai elérésben. Ugyanezt a hozzáállást remélem a vezetőimtől is.”

Ha valaki ezen a területen szeretne elhelyezkedni, miket tanácsolna neki?

„Ügyfelekkel beszélünk, mindenképp gyakoroljon az ember türelmet. Ez nagy erény a szakmában és nem csak a napi munkában, de a ranglétrán való emelkedésnél is szempont. Emellett nem árt, ha az ember leporolja a régen használt nyelvtudását, mert olykor ez rejthet magában network-ing lehetőségeket, amik a jövő munkakeresésében szerepet játszhatnak, illetve egyes speciális pozícióknál, komoly anyagi kompenzációt jelenthet.

Ebben a szakmában fontos a csapatszellem, hisz nem csak az ügyfelet támogatjuk, egymás munkáját is segítjük. Nem kell tíz nyelven feltörekvő hackernek lennie valakinek, hogy alkalmazzák, mindenki kipróbálhatja magát az ügyfél kapcsolattartó területen, aki szeretné, csak tartsa észben a fent felsoroltakat.”

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala