Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nagyobb tömegek számára az elmúlt másfél-két év hozta el a távmunka lehetőségét: sokaknak kötelező rosszként, megint másoknak a régóta vágyott rugalmas munkavégzés formájában. Az otthoni munkavégzésnek is - mint mindennek - két oldala van. Vannak előnyös, pozitív hozadékai is, de nem szabad elfeledkeznünk a vele járó nehézségekről sem, valamint attól is függ, hogy előnyére vagy hátrányára válik-e valakinek, hogy milyen beállítottságú.

Az otthoni munkavégzés, vagyis a ’home office’ jelenség hátteréről, előnyeiről és hátrányairól beszélgettünk Janka Zoltánnal, a BARDO Consulting Kft. tanácsadójával.

’Home office’ a járvány előtt

Talán legtöbbünk számára nem egyértelmű, de már a járvány megjelenése előtt is volt olyan szektor, ahol nem csak az egyszerűség kedvéért vagy az iroda hiánya miatt választották a home office lehetőségét, hanem pusztán azért, mert így működnek.

„A távmunka már a pandémiás időszak előtt is elterjedt volt a cégek életében, kezdve a klasszikus szolgáltató szektortól, mint pl. energiaszolgáltatók, bankok, IT cégek, nem is beszélve az SSC szektorról, amely szolgáltató központok földrajzilag egy helyről szolgálnak ki globális szinten egy egész vállalatcsoportot. Az otthonról dolgozók döntő többsége, a munkafolyamatok jellegéből adódóan a szolgáltatási szektorból kerül ki, kisebb számban az iparból, a mezőgazdaságban dolgozók száma pedig – értelemszerűen - elhanyagolható.”

Gondoljunk csak egy adatfeldolgozó vagy egy telekommunikációs cégre. Vírustól függetlenül sokkal hatékonyabb lehet, ha a személyes jelenlétet nem igénylő pozíciókban dolgozók otthonról látják el a feladataikat – persze ellenőrzött módon – mivel így megspórolják a munkába járásra fordított időt, a cég pedig nem kell, hogy egy egész irodát fenntartson ezekre a pozíciókra.

Előnyök és pozitív hatások

A koronavírus miatt elterjedt home office a járvány csitulásával is fennmaradhat: Zoltán szerint bár az egyik fő oka az otthoni munkavégzés bevezetésének a költséghatékonyság lehet, az sem elhanyagolható, hogy ezzel több szabadidő jut a dolgozóknak, ezzel pedig az életminőségük is javulhat.

Számos érv szól a távmunka létjogosultsága mellett, a költséghatékonysági szempontoktól kezdve a munkatársak motiválásáig. Az egyik, fő költséghatékonysági szempont, hogy a legtöbb szervezet egész egyszerűen elkezdte „kinőni” az irodáit és a munkatársak otthoni munkavégzése számottevő megtakarítást jelent amiatt, hogy nincs szükség nagyobb iroda bérlésére. Kevésbé egzakt, de fontos tényező, hogy a távmunka bevezetésével és többlet szabadidő biztosításával kívánja egy szervezet elérni a munkatársak életminőségének javítását.”

Manapság már nem csak a béreket veszi figyelembe egy munkavállaló, hanem a munkakörnyezetet és a munka-magánélet egyensúlyt is. Ha egy cég figyelembe veszi a munkavállalók igényeit és jobb munka-magánélet egyensúlyt biztosít, ott nagyobb valószínűséggel maradnak elégedettek és hűségesek a dolgozók.

Az érem másik oldala - negatív hatások

Zoltán tapasztalati szerint az otthoni munkavégzés negatívumai főként a változás hirtelenségéből fakadnak, valamint abból, hogy az olyan működésbeli problémák, amik bár eddig is jelen voltak, de nem törtek felszínre, most a virtuális térben történő munkavégzés hatására nyilvánvalóvá váltak:

„A pandémiás időszak léptékváltást hozott a távmunka elterjedésében. A szervezeteknek egyik napról a másikra át kellett állniuk tömeges otthoni munkavégzésre. Ez sokként érte a legtöbb céget, amire gyorsan reagáltak és kiépítették az infrastruktúrát, kialakították az új szervezeti rutinokat. De a tapasztalatom, hogy a pandémia hatása által mesterségesen létrejövő válasz, az átmenet nélküli átállás a virtuális térben történő munkavégzésre mind szervezeti, mind egyéni szinten felerősítette a már meglévő, deficites működést és a korábban is jelenlévő, de elfedhető problémák sokkal nyilvánvalóbban, kikerülhetetlenül törtek a felszínre.”

Hogy mik is ezek a már meglévő problémák? Zoltán úgy látja, hogy az énközpontúság, vagyis az együttműködés kultúrájának hiánya, illetve a vezetők nem megfelelő hozzáállása az, amik most, a tömeges otthoni munkavégzés alatt felszínre törtek:

„Ezeknél a cégeknél a fizikai tér megszűnésével a csapatszellemés az együttműködés szükségességének érzése olyan szinten lecsökken, hogy nem kimondva, de teljesen természetessé válik az egyéni érdek csoport érdek elé sorolása vagy egy megállapodás egyoldalú módosítása. Az a vezető, akinek a hatóereje döntően a fizikai jelenlétből fakadt és nem építette a felhatalmazás kultúráját a csapaton belül, nem formálta a munkatársai gondolkodásmódját, értékszemléletét, nem érti, hogy az online térben miért hullik szét a csapata, miért lassú a döntéshozatal, miért fegyelmezetlenek az emberei vagy miért fontosabb a pillanatnyi, egyéni igényük érvényesítése a közös megállapodással vagy csoportérdekkel szemben.”

Tippek és tanácsok

Zoltán szerint gyakori kihívás, hogy az otthoni munkavégzés azzal is jár, hogy az egyén osztja be és szervezi a saját idejét. Ez van, akinek éppen előnyére válik, de sokszor nem egyszerű feladat, hogy kiszűrjük a zavaró és hátráltató tényezőket.

„Az otthoni munkavégzés abban is nehezítő körülmény, hogy már döntően nem a szervezet, hanem az egyén strukturálja a saját idejét. A saját idő strukturálásában óriási jelentősége van a testedzésnek, az éber kapcsolat fenntartásának a testtel, az időrabló, pótcselekvések kiiktatásának és a negatívemberek leválasztásának az életünkről. Ez nem magától értetődő és egyedül nem mindig sikerül, ezért lehet szükség egy hiteles tanító, coach támogatására és iránymutatására.” Nem véletlen tehát, hogy egyre több munkahelyen elérhetők olyan mentorprogramok vagy coaching lehetőségek, amik ilyen típusú fejlesztést kínálnak a dolgozóknak.

A home office nem új jelenség, de új problémákat hozott felszínre és ezzel együtt új megoldásokat is kíván. Ha úgy érezzük, szívesen kipróbálnánk magunkat egy olyan munkahelyen, ahol otthonról is végezhetjük a munkánkat, nézzünk körül: ezekben az álláshirdetésekben pedig kifejezetten home office lehetőséget kínál a hirdető.

Az üzleti támogató központok is egyre rugalmasabb feltételek mellett várják a jelentkezőket, érdemes átböngészni az aktuális kínálatot!

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala