Bizonyára mindannyian emlékszünk Columbo hadnagy zseniális figurájára, aki agyonhordott ballonkabátjában, szivarvéget rágcsálva naivabbnál naivabb kérdésekkel bombázta a gyanúsítottakat. Ez ő módszere mögött azonban egy fantasztikusan működő mechanizmus húzódik meg, amelyet nemcsak a bűnüldözésben, hanem a munka világában is érdemes bevetnünk! Nézzük, hogyan!

A Columbo-technika lényege, hogy tudatosan naivabbnak mutatjuk magunkat, mint amit várnának tőlünk. Ha ugyanis kellő hitelességgel alakítjuk ezt a szerepet, azzalsemlegesíthetjük a másik félben élő versenyszellemet is. Hiszen ki akarna olyan kollégával rivalizálni, aki segítséget kér a másiktól? Hogy is viselkedhetnénk valakivel versengő módon, ha az illető így fordul hozzánk: "Nem tudom. Te mit gondolsz erről?" Legtöbbünkben ilyenkor eluralkodik a sajnálat, és a magunk módján megpróbálunk a másik segítségére sietni.

A Columbo-technika bevetése a nehéz kollégák ellen

Ez vezetett sikerhez Columbo hadnagy nyomozásai esetén is. A feledékeny, esetlen figura úgy tett, mintha mindig mindenhol ott felejtett volna valamit, amiről egy idő után még azt is elfelejtette, hogy mi volt az. Ügyefogyottsága még a hidegvérű gyilkosokat is meghatotta, akik ösztönösen segíteni akartak neki - és éppen ezért előbb-utóbb elárulták magukat.

Azonban érdemes végiggondolnunk még valamit ezzel kapcsolatban. Méghozzá azt, hogy ügyefogyottnak, butának, esetlennek, naivnak senki sem szeret látszani. Egészen egyszerűen az önérzetünk tiltakozik ellene, ösztönösen még okosabbnak és rátermettebbnek mutatnánk magunkat - még a valóságnál is. Pedig ezzel nagyon sok előnytől esünk el a munkánk során, amivel a folyton rivalizáló kollégáink méregfogát is kihúzhatnánk.

Milyen előnyei vannak a Columbo-technikának? Nézzük!

- Gondolkodási időt kérhetünk. Vagyis döntéseinket kényelmesen, kellőképpen átgondolva hozhatjuk meg, minden részletet figyelembe véve. Számba vehetjük a szóba jöhető kockázatokat, és végiggondolhatjuk, ha egy bevállalt feladathoz mondjuk hosszabb határidőre vagy éppen több erőforrásra lenne szükségünk. Sőt, ha még túlórákat is be kell iktatnunk, azt is meghatározhatjuk, milyen módon kérjük kompenzálni. Ezekre a nem mellékes tárgyalási szempontokra egy hirtelen rábólintás után már semmi esélyünk.

- Halogathatjuk a döntést hivatkozva arra, hogy még egyeztetnünk kell a végső válasz előtt például a főnökünkkel, egy társosztállyal vagy éppen egy szakértővel. Ez szintén az előző pontban említett előnyökhöz juttat bennünket.

- Folyamatosan jegyzetelhetünk minden fontosat leírva ezzel, mert - ahogy Columbo is tette -, abból mindig pontosan idézhetjük az elhangzottakat. Ezzel akár nyakon csíphetjük a kellemetlenkedő kollégáktól kapott (vagy éppen elhallgatott) információkat, illetve a főnökünk visszajelzéseit és elvárásait is pontosan idézhetjük fel.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Azonban a Columbo-technika alkalmazásának van egy nagyon fontos aranyszabálya: a saját szakterületünkön soha ne játsszuk az ostobát! Amiért felelősek vagyunk, abban legyünk határozottak és magabiztosak. Csak így alakíthatjuk pozitív irányba még a nehezen kezelhető, stresszes, rosszindulatú kollégák hozzáállását is. Érdemes tenni egy próbát!

Forrás: Roger Dawson: Nyerő tárgyalási technikák, Bagolyvár Könyvkiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, kolléga, munkatárs, kommunikáció