Sokakat rettegéssel tölt el, ha be kell lépni egy ismeretlenekkel teli terembe, különösen akkor, ha a kapcsolatépítés célja az, hogy például munkát találjunk. A tudat, hogy akár leendő főnökünkkel, kollégáinkkal vagy üzleti partnerünkkel is találkozhatunk, bénítóan hathat ránk. Emellett fontos azt is tudnunk, hogy a munkahelyi rendezvényeken való részvétel a legjobb módja a karrierépítésnek.

A cél az, hogy a megjelent vendégek közül minél többel ismerkedjünk meg, és tegyünk rájuk jó benyomást. A kulcsfontosságú lépés a kapcsolatfelvételnél a beszélgetés kezdeményezése, és sokszor ez a legnehezebb.

A 8 legjobb ismerkedési mondat a szakmai kapcsolatépítéshez

A LearnVest szakmai portál szakértők segítségével összeállította azt a 8 nyitó mondatot, amelyekkel bárkit megszólíthatunk. Ha legközelebb egy konferencián vagy egyéb szakmai rendezvényen járunk, a siker érdekében indítsuk a beszélgetést az alábbi mondatok egyikével:

1. "Most kóstoltam meg egy szendvicset a büfé asztalról, de azt hiszem, veszek még egyet. Velem tart?"

Ha a kapcsolatépítő rendezvényre egy hosszú, kimerítő munkanap végén kerül sor, garantáltan a hidegtálas büféasztal lesz a központi hely, amely köré a társaság összegyűlik. A kínált ételek és italok jó témát szolgáltatnak a beszélgetés elkezdéséhez, és egyáltalán nem hatnak erőltetettnek. 

2. "Milyen érdekes, a LinkedIn-en láttam, hogy ugyanarra a főiskolára jártunk!" vagy "A LinkedIn-en láttam, hogy Ön is X cégnél dolgozott!"

A legjobb nyitó mondatok mindig azok, amelyeknek valamilyen személyes vonatkozása van. A közösségi oldalak megjelenése előtt igen nehéz volt információt gyűjteni számunkra ismeretlen meghívott vendégekről, ezt ma már néhány kattintással megtehetjük az interneten. Kérjük el a szervezőktől a meghívottak listáját pár nappal a rendezvény előtt és végezzünk egy gyors kutatást a világhálón. 

3. "Mióta tagja ennek a szervezetnek?"

Ez az egyszerű, nyitott kérdés csodákat művelhet, ha egy félénkebb, visszahúzódó résztvevővel szeretnénk beszélgetést kezdeményezni. Figyeljünk rá, hogy ne tegyünk fel egyszerre sok kérdést, különben az illető hirtelen úgy fogja érezni, hogy vallatáson van. 

4."Olvastam a könyvét!" vagy "Rendkívül érdekesnek találtam a tavalyi rendezvényen tartott beszédét!"

Szakértők szerint nincs annál nagyobb elismerés, mint ha valaki arról beszél, hogy ismeri és elismeri munkánkat. Egy ilyen mondatot hízelgőnek fognak találni, és valószínűleg kíváncsiak lesznek arra, mi a személyes véleményünk írásukról vagy más eredményükről.

5. "Mit szeret a legjobban a munkájában?"

Ez ismét egy egyszerű, de igen hatásos rövid kérdés. Ha valakinek alkalmat adunk arra, hogy saját magáról beszéljen, azt nem csak imádni fogja, de saját magunkat is jó színben tüntetjük fel ez által. Általános szabályként elmondható, hogy minél jobban bátorítjuk a beszélgetőpartnerünket, hogy saját magáról meséljen, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy távozóban azt gondolja majd rólunk: "kedvelem ezt az embert".

6. "Hónapokig ebben az épületszárnyban dolgoztam, de most járok először a tetőteraszon. Nagyszerű a kilátás!"

Ha elárulunk valami esendő dolgot magunkról, az által megközelíthetővé válunk mások számára. Egy ilyen kijelentés valószínűleg a többieket is arra ösztönzi majd, hogy megnyíljanak. Legyünk azonban óvatosak és ne áruljunk el túl személyes dolgokat, mint például valódi véleményünket a vállalati felső vezetésről. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. "Honnan származik?"

Ezzel a kétszavas kérdéssel szakmai és személyes kapcsolatot is teremthetünk. Szakmai szempontból azért, mert az iparág valamiért ugyanabba a városba terelt, ennek kapcsán megoszthatjuk, hogyan jutott karrierünk a B-pontba A-pontból. Az által, hogy a beszélgetés során szóba hozzuk az illető szülővárosát, személyes szálat is bevonunk a kapcsolatépítésbe. A szülőváros megemlítése arra is kiváló, hogy új szintre emeljük a beszélgetést annak megvitatásával, hogy milyen szakmai trendek befolyásolták az elvándorlást. 

8. "Mit szól ehhez a sok hóbortos céges ajándékhoz a szponzor asztalnál?"

Bizonyára jártunk már olyan konferencián vagy expón, ahol a lelkes szervezők mókás vagy haszontalan ajándéktárgyakkal traktálták a résztvevőket. Legközelebb mutassuk fel a sötétben világító műanyag fogkefét, és nevessünk egy jót a mellettünk állóval. Ha már gördülékeny a beszélgetés, vonjunk be egy harmadik vendéget is a társalgásba, majd a megfelelő pillanatban mentsük ki magunkat és távozzunk. Ne feledjük, a cél, hogy minél több emberrel tudjunk megismerkedni.

Címkék: kapcsolatépítés, karrierépítés, szakmai rendezvények, netwoking

Szemlézte: Fogas Krisztina