Váratlanul elbocsátottak és még a sokk hatása alatt állunk? Bizonyára rengetegen próbálnak lelket önteni belénk és jó tanácsokkal ellátni. Ahány ismerős, annyiféle tipp, de egy dologban mindegyik megegyezik: arra biztatnak, hogy vegyük a történteket lazán és pihenjünk egy kicsit. 

Az Aol Jobs szakértői összegyűjtötték, miért ne fogadjuk meg ezeket a tanácsokat!

Íme a 4 leggyakoribb "jó tanács" kirúgás után, amelyet jobb, ha elengedünk a fülünk mellett:

1. hibás tanács:"A nyárnak mindjárt vége, ideje egy kicsit élvezni a jó időt és a napsütést!"

Rendkívül nagy a kísértés, hogy a kirúgás utáni napon későn keljünk, majd fogjuk a fürdőruhánkat, egy félig kiolvasott regényt és elinduljunk a strandra. Ne tegyük! Üljünk a számítógép elé és nézzünk utána, hogyan és hol kell igényelnünk a munkanélküli segélyt, hogy minél hamarabb újabb rendszeres bevételhez juthassunk.

Még ennél is fontosabb, hogy azonnal kezdjünk el új munka után nézni. Először is frissítsük az életrajzunkat azzal, hogy az adott hónapot beírjuk, mint a volt munkahelyünkön töltött időszak záró időpontját. Amikor kiküldjük az önéletrajzot, a munkaadóknak így még egy hónapig úgy fog tűnni, mintha alkalmazásban állnánk. Az elbocsátás hónapja tehát egy rendkívül fontos hónap az álláskeresés szempontjából.

 A 4 legnagyobb hiba kirúgás után

2. hibás tanács:"Ez most egy kemény ütés volt, nincs azzal semmi gond, ha az ember ilyenkor egy kicsit nyalogatja a sebeit, kell egy kis szünet, hogy később pozitívabban szemlélhessünk majd mindent! "

Ha az elbocsátás után mérgesek vagyunk, ne tetézzük a negatív hozzáállást azzal, hogy elodázzuk a cselekvést és magunkba zárkózunk. Minél tovább halogatjuk az álláskeresést és minél hosszabb ideig nem szedjük össze magunkat, annál mérgesebbek leszünk, és annál inkább hibáztatunk a kialakult helyzetért másokat, például a volt munkaadónkat.

Ez pedig, hiába próbáljuk tagadni, meglátszik nemcsak a motivációs leveleinken, hanem a hangvételünkön és hangszínünkön is, amikor interjúszituációba kerülünk. A munkaadóknál ráadásul jó pontot szerezhetünk, ha rögtön a kirúgás után nagy lendülettel küldjük pályázatainkat. Ezzel kimondatlanul is egy motivált, energikus és ambiciózus jelölt benyomását keltjük.

3. hibás tanács: "Milyen jó lesz, hogy nem kell korán kelni és egész nap pizsamában lehet lazítani!"

Nagyon fontos, hogy a munkahely elvesztése után se hagyjuk el magunkat, tartsuk a mindennapi rutint, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy minden nap időben felkelünk és felöltözünk. Nyilván nem kell öltönyben-nyakkendőben lennünk otthon, de eszünkbe ne jusson pizsamában, edzéshez használt trikóban, esetleg fürdőruhában nekiindulni a napnak.

Képzeljük el, hogy aznap is munkába megyünk, csak azzal a különbséggel, hogy nem volt munkaadónknak, hanem magunknak fogunk dolgozni, saját sikerünk érdekében. Vegyük komolyan feladatunkat és koncentráljunk arra, hogy főállású álláskeresők vagyunk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. hibás tanács:"Ez a legjobb alkalom egy jól megérdemelt nyaralásra! Az új munka mellett ki tudja, mikor lesz majd erre legközelebb lehetőség!"

Munkanélküliként nyaralni indulni a lehető legrosszabb ötlet. A nyaralás rengeteg pénzt emészt fel és ezt nem engedhetjük meg magunknak, amikor nem tudjuk, hogy meddig kell gazdálkodnunk tartalékainkból. Ha valós indokunk van valakit meglátogatni egy másik városban annak érdekében, hogy ott a helyszínen is munkát keressünk, akkor induljunk útnak. Ha azonban a nyaralásra csupán a levegőváltozás miatt vágyunk, felejtsük el az ötletet.

Helyette, amikor már biztos állásajánlat van a kezünkben, alkudjunk ki 1-2 szabad hetet a kezdési időpont előtt az új munkaadónktól. Mivel a felmondási idő egy munkahelyen általában 1-2 hét, minden bizonnyal a kezdés időpontot is el lehet halasztani ennyivel. Töltsük ezt az időt regenerálódással abban a biztos tudatban, hogy a pihenés után az új munkahely vár.

Címkék: álláskeresés, munkahely, elbocsátás, kirúgás, munkanélküli segély

Szemlézte: Fogas Krisztina