9 tipp a lámpaláz nélküli állásinterjúért

Először is: a lámpaláz teljesen természetes reakció egy állásinterjú esetében. Még a legprofibbak is izgulhatnak, hogyan fognak szerepelni, hogyan válnak be a leendő munkaadójuknak. Ugyanis a felnőttkori félelmeink negatív gyermekkori visszajelzéseken alapulhatnak, kívülről és belülről egyaránt érkezhetnek. Ám azt is érdemes tudni, hogy mivel ez egy tanult reakció, ugyanúgy elsajátíthatjuk a semlegesítési technikáját is.

Ne aggódjunk hát, ha mi is szorongva gondolunk az interjú napjára. Érdemes felkészülni azonban arra, hogyan tudunk úrrá lenni rajta, hogy kiegyensúlyozottabban, magabiztosabban szerepelhessünk. Töltődjünk fel önbizalommal! Nézzük, hogyan!

1. Határozzuk meg előre, mi a legfontosabb üzenetünk a személyes interjú kapcsán! Gondoljuk végig, mi az, amit emlékezetesen át szeretnénk adni az interjúztatónknak. Megbízhatóak vagyunk? Tapasztaltak? Empatikusak? Mindez egyszerre, komplex erősségekkel bírunk?

2. Mondjuk ki hangosan, amire vágyunk! Nemcsak gondolataink, hanem a szavaink is óriási befolyással bírnak a dolgaink alakulására. Ha valamitől félünk, és nem állítjuk meg a folyamatot, a kudarc szinte garantált. Ezzel az egyszerű módszerrel látványos eredményeket érhetünk el. Például mondjuk ki hangosan naponta akár többször is: "A legjobb formámat hozom az interjún."

3. Képzeljük el, amire vágyunk! Ez is egyszerűen hangzik, mégis meglepően kevesen vetik be - pedig az eredményessége vitathatatlan.Működése azon alapszik, hogy amit elképzelünk és gondolatban átélünk, tudatalattink számára egyfajta utasítássá válik, és a végrehajtásra hangol bennünket. Így nagyon nem mindegy, mivel töltjük fel képzeletünket az állásinterjú előtt. Gondoljuk végig előtte: milyen örömet jelentene az, ha máris az új munkahelyünkön dolgozhatnánk, ha olyan feladatokat végezhetnénk, ami sikerélményt hozna számunkra, és ha a kollégáink körében is jól éreznénk magunkat.

9 tipp a lámpaláz nélküli állásinterjúért

4. Tudatosítsuk, hogy az interjúztató személy a mi oldalunkon áll! Ezt sokan elfelejtik, ám a kiválasztási munkatársnak is az az érdeke, hogy minél hamarabb megtalálja a megfelelő embert. Így ő alapvetően azt szeretné, ha a személyes találkozás alkalmával erről győznénk meg.

5. Akklimatizálódjunk! Hogyan? Menjünk oda fél órával hamarabb a céghez, és várjunk a recepción. Közben figyeljük meg az ott dolgozókat, képzeljük el őket máris leendő kollégaként. Ha fejvadásszal van találkozónk, akkor is segítség, ha korábban érkezünk, és figyeljük a környezetünket, magabiztosabbá válunk ettől.

6. Kilégzés, belégzés! A jó öreg tudatos lélegzetvétel itt is nagyszerűen működik, hogy megnyugodjunk, és határozott hangon indíthassuk a beszélgetést.

7. Néhány hatásos mozdulat a belépés előtt! Doboljunk egyet a lábujjainkkal, mielőtt belépünk az épületbe vagy a szobába, illetve mozgassuk meg a vállunkat! Hogy miért? Mert ezektől az egyszerű mozdulatoktól energikusabbá válik a bemutatkozásunk - ami ugyebár az első benyomást határozza meg.

8. Beszéljünk természetesen! Ne akarjunk egy elképzelt szerepnek megfelelően viselkedni. Ahogy a magánéletben, úgy a munkahelyünkön is a legnagyobb sikert azzal arathatjuk, ha önmagunkat adjuk. Miért? Mert mi magunk is az igazit, a számunkra leginkább megfelelő munkát keressük, ne feledjük el! Ez nem egyoldalú szituáció, nekünk is nagy a tét, hogy valóban olyan munkahelyet szerezzünk, amire szükségünk van.

9. Tartsuk a szemkontaktust! Az állásinterjúztatók gyakori észrevétele, hogy az álláskeresők kerülik a tekintetüket. Ezzel viszont hátrányos helyzetbe hozzák magukat, mivel azt az érzetet keltik a másik félben, hogy nem egyenes a kommunikációjuk, valamit titkolnak, elhallgatnak. Ne essünk ebbe a hibába! Tudatosan figyeljünk arra, hogy mindig egyenesen nézzünk az interjúztató szemébe.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Elképzelhető, hogy a fenti tanácsokat olvasva itt-ott legyintünk, hogy vajon miért pont ez működne. Azonban sosem tudhatjuk meg, ha nem próbáljuk ki élesben. Törekedjünk arra, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk az állás megszerzése érdekében, hiszen csak így juthatunk el A-ból abba a bizonyos B-be.

9 tipp a lámpaláz nélküli állásinterjúértKarriertervezéshez még több segítség: letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, állásinterjú, lámpaláz, idegesség, stressz