Hetente jelentkező cikksorozatunkban egy gyors és hatékony szemléletet osztunk meg olvasóinkkal, melynek fókuszában az áll: nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek. Mindannyian mások vagyunk, valamiben különbözünk, valamit másképp gondolunk és teszünk. De egy dolog ugyanúgy érvényes mindegyikünkre: ha leküzdjük lámpalázunkat az állásinterjú előtt, sokkal sikeresebb találkozásban lesz részünk.

"Lefagytam, leblokkoltam, alig emlékszem arra, miről beszéltünk – foglalja össze Márti az ügyfélszolgálatos állásinterjúja után. – Biztos, hogy nem engem fognak választani, annyira rosszul szerepeltem. Pedig nagy szükségem lenne erre az állásra, már szinte feléltem a tartalékaimat, és a lakáshitelt is fizetnem kéne valamiből. Most nagyon el vagyok keseredve, nem tudom, hogyan lesz végre állásom…”

Ismerős érzés? Ha igen, jó hírünk van: nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne így szerepeljünk egy állásinterjún. Nézzük!

7X1 TIPP, HOGYAN HAGYJUK OTTHON A LÁMPALÁZUNKAT:

1. Önbizalom erősítése

Kezdjük a legfontosabbal! Többféle módszer is létezik önbizalmunk megerősítésére, keressük meg a hozzánk közel állót. Ha vizuális típusok vagyunk, akkor képzeljük el, hogy minden simán fog menni: önbizalommal és pozitív kisugárzással fogunk kezet az interjúztatóinkkal, ennek szellemében zajlik a beszélgetés, majd elégedetten, magabiztosan hagyjuk el a helyiséget.

Vagy erősítsük önbizalmunkat olyan feladatok, tevékenységek végzésével, amelyekben teljesen biztos a sikerélményünk. Jól rajzolunk? Csodás exceleket gyártunk? Pazar tortát sütünk? Bármi lehet az, amiben jók vagyunk, és most itt az idő, hogy elővegyük! De akár külső segítséget is igénybe vehetünk önbizalmunk rendbe rakásához, akár egy coach, pszichológus vagy egy hozzánk közel álló barát személyében, akik megerősítik bennünk a tudatot: jók vagyunk!

2. Ráhangolódás

Gondoljuk végig az állásinterjú folyamatát – és ne csak a saját szemszögünkből! Hangolódjunk rá az interjúztató személyre is, próbáljuk megérteni az ő preferenciáit, a velünk szemben támasztott elvárásait, és így tovább. És az is hasznos, ha nem csak éppen beesünk egy állásinterjúra mondjuk egy zaklatott, stresszes munkanapunkon, hanem hagyunk egy kis időt eltávolodni a napi mókuskeréktől. Mondjuk sétáljunk előtte 10-15 percet, már ez is sokat segíthet.

3. Tények-érvek: feketén-fehéren

Tegyük fel a kérdést: miért fontos nekem, hogy új munkát szerezzek? Ahogy interjúalanyunk, Márti is megfogalmazta: ha meg akar élni, fizetni akarja a lakáshitelét, új munkát kell találni. Egyszerűen nincs más lehetőség. Találjuk meg azokat az érveket, amelyek miatt számunkra nagyon fontos, hogy sikeresen szerepeljünk az állásinterjún.

TÖBB MINT TIZENEGYEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

4. Alapos felkészülés

Lámpalázunkat nagymértékben csökkenti az is, ha részletesen utánanézünk és felkészülünk az adott cégből, a meghirdetett munkakörből és a piaci információkból is. Megéri! A negatív stressz helyett ugyanis tárgyi tudásunkra fókuszálunk, és ennek birtokában érdeklődőbbé, nyitottabbá és magabiztosabbá is válunk.

7x1 tipp állásinterjúra lámpaláz ellen

5. Rutinszerzés - tét nélkül

Nagyon jó módszereket vethetünk be a rutin megszerzésére, ráadásul mindenféle tét nélkül. Először is megkérhetjük egy ismerősünket, hogy elpróbáljon velünk egy állásinterjút. A szituációs gyakorlatok – főleg, hogy nincs veszítenivalónk – segítenek a magabiztosabb fellépésben. Ha még bátrabbá szeretnénk válni, akkor pedig pályázzunk meg olyan állásokat, ahová biztosan nem mennénk dolgozni. Miért? Mert nem lesz lámpalázunk, de elképzelhető, hogy behívnak bennünket állásinterjúra. És éles helyzetben, de megfelelési vágy nélkül, oldottabban kipróbálhatjuk magunkat egy ilyen szituációban.

6. Komfortérzet megerősítése

Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy csökkentsük a feszültséget. Például kellő időben érjünk oda a megbeszélt helyszínre, vagy éppen előző nap válasszuk ki a ruházatunkat, tisztítsuk ki a cipőnket stb. Gondoljuk végig a legfontosabb kérdéseket és válaszokat is, készítsünk jegyzeteket, és vigyük el magunkkal. Így ha esetleg leblokkolunk, csak bele kell pillantanunk a vázlatunkba, és visszazökkenünk a beszélgetésbe.

7. Bizalom kiépítése

Lámpalázunkat csökkenti, ha az első személyes találkozó előtt megismerjük az interjúztatókat. Persze, amennyire lehetséges ez, de érdemes erre törekedni. Kiváló lehetőség például a telefonos egyeztetés, ami során feltehetünk pár kérdést az adott munkakörről, cégről, munkakörülményekről. Kérdezzünk, és a jegyzetelést eközben se felejtsük el.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

MILYEN ELŐNYÜNK SZÁRMAZIK MINDEBBŐL?

- Lámpalázunkat leküzdve önmagunkat tudjuk adni, és minden állásinterjúztató erre az énünkre kíváncsi.

- Önbizalmunkat megerősítve kedvezőbb benyomást gyakorolunk a környezetünkre.

- A lámpaláz hatására elfelejthetünk fontos információkat átadni, vagy éppen számunkra lényeges kérdéseket feltenni – ám a személyes találkozó célja épp ennek az ellenkezője.

- Ne feledjük azt sem, hogy a másik fél számára gyanússá válhatunk lámpalázasan, mint aki titkol, rejteget valamit. Holott csupán izgulunk, és emiatt reagálunk másképp bizonyos kérdésekre.

Fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy az állásinterjú két egyenrangú fél találkozása, és mindenki célja az, hogy megtalálja a számára legjobbat. Tehát nem kell mindenáron megfelelnünk, nincs alá-fölérendeltségi viszony. Ezt sose felejtsük el.

NÉZZÜK, MIT ÉRDEMES MÉG TENNÜNK SZAKMAI FEJLŐDÉSÜNK ÉRDEKÉBEN!

- Kérjünk a vezetőnktől egy személyes megbeszélést a szakmai fejlődésünk lehetőségeivel kapcsolatban.

- Ha további érdekeltségekkel (például leányvállalatok, vidéki telephelyek) is rendelkezik a munkahelyünk, akkor vegyük fel a kapcsolatot az ottani HR-es munkatársakkal, és érdeklődjünk a szabad pozíciókról.

- Jelentkezzünk házon belül egy másik részleghez vagy éppen a csoportunkon belül egy másik pozícióra.

- Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről.

- Ha eddig nem tettük meg, akkor itt az idő aktualizálni az önéletrajzunkat! Megbízható segítséget itt találunk: ezzel a díjnyertes önéletrajz-készítő alkalmazással most ITT könnyedén összeállíthatunk egy hatékonyabb pályázatot. Letölthető önéletrajz mintákat pedig ITT találunk!

- Lépjünk még egy szinttel feljebb: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

A legfontosabb, hogy ne tétlenkedjünk! A helyzet csak akkor fog megváltozni, ha mi magunk teszünk érte. Ezért mindig tartsuk a szemünket a friss álláslehetőségeken! A fentiekkel felvértezve magunkat nézzünk körbe ITT és ITT is!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, állásinterjú, álláskeresés, lámpaláz, önbizalom, tippek