Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem ritka, hogy a vállalatnál dolgozók akár 85 százaléka folyamatosan munkát keres - állítja a Human Resource Executive. A hirtelen jött felmondólevelek mindenkinek kellemetlenséget okoznak. A szemfüles HR szakemberek és menedzserek már a munkavégzés közben észrevesznek egy-egy árulkodó jelet, amelyből következtetni lehet arra, hogy a dolgozó a cég elhagyását tervezgeti.

Szabadság határidős projektek idején

Újonnan érkezett munkavállaló estében talán csak a meggondolatlanság jele, de egy tapasztalt és hosszú ideje a vállalati célok iránt elkötelezett dolgozó estében kétség kívül aggasztó jel, ha az illető éppen a cég számára kritikus időszakban nyújtja be igényét a kéthetes szabadságra. A szabadnapok kivétele egy ilyen időszakban a kemény munka elkerülésére szolgál, vagy akár ,,bosszú" is lehet, amellyel a munkavállaló még kilépése előtt büntetni akarja a céget - írja elemzésében a Human Resources Executive című szaklap.

Ennek klasszikus példája a sales menedzser, aki az adott negyedév vége előtti pár hétben utazik vakációra, amikor mindenki megfeszített tempóban dolgozik, hogy teljesítse az adott periódusra vállalt céleredményt. Egy ilyen lépést kétség kívül csak az a munkavállaló kockáztat meg, akinek már egy másik ajánlat az asztalán van - véli a szerző.

Szokatlan aktivitás a közösségi oldalakon

Ha a főnök a közösségi oldalakon is ,,barátja" a munkavállalónak, akkor akár egy-egy ellentmondásos bejegyzésből is könnyen felfedezheti a változás jeleit. Tipikus példa, amikor a dolgozó betegségre hivatkozva nem jelenik meg egy fontos munkanapon, majd olyan fényképeket tölt fel profil oldalára, melyen aznap a barátaival látható egy szórakozóhelyen. Ezzel a módszerrel ugyanakkor óvatosan kell bánni, a munkavállalók utáni kémkedés a közösségi oldalakon nem elfogadható és etikátlan, a dolgozónak ugyanis joga van saját döntése alapján eltölteni szabadidejét - hívja fel a figyelmet a Human Resources Executive.

Az álláskereső oldalakat figyelni és beosztottaink által feltöltött jelentkezésekre, önéletrajzokra vadászni szintén félrevezető lehet. Ha a dolgozó meglepő aktivitást mutat az álláskereső oldalakon, az valóban utalhat arra, hogy a kilépés lehetőségét keresi, ugyanakkor előfordulhat, hogy egyszerűen csak szeretné felmérni saját munkaerő-piaci értékét egy közelgő munkahelyi teljesítményértékelés előtt.

A motiváció hiánya és lemaradás a munkában

A legtöbb dolgozó a kilépés előtti két-három hónapban lelassul, vagy akár teljesen le is áll a munkával. Intő jel lehet, ha az ügyfelek vagy munkatársak többször arra panaszkodnak, hogy a feladatokat az illető különösebb indok nélkül nem végezte el, vagy jelentős csúszásban van a határidőkkel. A felmondást megelőző időszakban a dolgozók kreativitása eltűnik és energia szintjük jelentősen csökken. A megbeszéléseken az illető hallgataggá válik vagy közömbösnek, zavartnak tűnik. A dolgozó fizikailag jelen van, de a csapatmunkához való hozzájárulása a nullával egyenlő.

Vitatkozás és panaszkodás a munkahelyen

Egyes dolgozók a felmondás előtt látványosan elégedetlenségüket fejezik ki a munkahellyel kapcsolatban és a szokásosnál többször keverednek vitába - írja a Human Resources Executive. Ha az illető viselkedése hirtelen megváltozik és nem tér vissza a tőle megszokott normál állapotba belátható időn belül, akkor ez annak a jele lehet, hogy váltani készül.

    7 árulkodó jel, amin lebukhatunk, ha felmondani készülünk    

A konfliktust okozhatják személyes kérdések, például ha valaki felidegesítette a dolgozót vagy egy külső tényező van hatással a munkahelyi viselkedésre. Ezektől eltekintve lehetséges, hogy az illető egyszerűen a munkatársain tölti ki a dühét és rájuk vetíti belső feszültségét, ami abból adódik, hogy elhagyni készül a céget.

Kései érkezés, korai távozás

Ha a dolgozó rendszeresen elkésik reggelente a munkahelyéről, az egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben. Előfordulhat persze, hogy az illető kocsija lerobbant vagy a busz, vonat késett, esetleg a munkavállalónak gyerekei vannak, akiket iskolába kell hordani. Ha ezek az eshetőségek nem állnak fent és láthatóan nincs egyértelmű jele a késésnek vagy korai távozásnak, akkor bizonyára az illető éppen másik munkát keres és interjúkra, megbeszélésekre jár munkaidőben.

Fizetésemelés kérése

A dolgozók általában taktikusak, amikor fizetésemelést kérnek. Az időzítés általában a teljesítményértékelés, vagy a szerződések megújításának, meghosszabbításának idejére esik. Ha az illető ezeken az időszakokon kívül hirtelen fizetésemelési igénnyel áll elő, akkor nagy az esélye annak, hogy kedvező ajánlatot kapott egy másik cégtől.

Nagymértékű adatmásolás

Egyes munkavállalók hajlamosak minél több adatot kimenteni és magukkal vinni, mielőtt elhagyják a vállalatot. Telefonkönyv, ügyfelek adatai, prezentációk, technikai dokumentumok, fotók és szerződésminták mind a dolgozó számára később is hasznos kategóriába esnek. Ha ezek az adatok egy közös vállalati szerveren vannak, akkor nyomon követhető a másolás rendszeressége és mennyisége.

A jó menedzsereknek és HR-szakembereknek természetesen a fenti jelek ellenére is jóhiszeműséget kell feltételezniük a dolgozóról, ameddig be nem bizonyítható ennek ellenkezője - hívja fel a figyelmet a Human Resources Executive.

A munkavállaló megváltozott viselkedése nem feltétlenül jelzi kilépési szándékát, anyagi, családi, magánéleti vagy az üzleti életben bekövetkezett negatív fejlemények is okozhatnak zavart. Ha a hirtelen felmondás mégis bekövetkezik, akkor a legjobb, amit lehetünk, hogy megköszönjük az addigi munkát, jó referenciát írunk és sikeres szakmai továbbfejlődést kívánunk az illetőnek. A dolgozó emlékezni fog a méltányos elbánásra és a jövőben pozitív reklámmal fog szolgálni saját magunk, illetve cégünk számára - írja a Human Resources Executive.