Helyt állni egy állásinterjún nem könnyű, ám az sem kevésbé egyszerű feladat, hogy nagyjából egy óra alatt véleményt alkosson rólunk az interjúztató. Nézzünk bele ebbe a világba! Minden bizonnyal a hasznunkra válik, ha megpróbálunk az ő fejükkel is gondolni.

Először is: a kiválasztással foglalkozó szakembereket alapvetően három dolog aggasztja:

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Képes lesz-e a jelentkező elvégezni a munkát?
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. El akarja-e végezni a jelentkező a munkát?
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Illik-e a jelentkező a csapatba?

Éppen ezért állásinterjúra igyekezve az a feladatunk, hogy megnyugtassuk az illetőt: minden kérdésére IGEN a válasz!

6 szempont, ami alapján a HR-esek döntenek

Ismerjük meg, milyen értékelési szempontokat mérlegel egy HR-es a jelentkezésünkkel kapcsolatban! 6 terület telis tele van kérdésekkel ránk nézve:

1. Képesítés: rendelkezünk a munka elvégzéséhez szükséges hivatalos képesítésekkel? Vajon tudjuk, hogyan kell ellátni az adott munkakört? A képesítéseinket elismerik ebben az iparágban, és megfelel az adott pozíciónak?

2. Munkatapasztalat: rendelkezünk releváns munkatapasztalattal? Mennyi tapasztalatot szereztünk? Az adott cég ebből hogyan profitálhat?

3. Motiváció: mennyire vagyunk motiváltak? Mi motivál minket leginkább: a pénz? A siker? A dicséret? A rang? A munkakörülmények? Képesek vagyunk önállóan dolgozni, vagy állandó kontrollra van szükségünk?

4. Kommunikációs készségek: vajon elég szabatosan fejezzük ki magunkat írásban? Milyen szóbeli képességekkel bírunk? Képesek vagyunk hatásos beszédet tartani, egy csoport előtt is? Tudunk hallgatni? Érthetően elő tudjuk adni az ötleteinket, érveinket?

5. Érettség és érzelmi stabilitás: meg tudunk birkózni mindazzal a stresszel és nyomással, amely a munkahelyünkön és a magánéletünkben ér bennünket? Érett és felelősségteljes személyek vagyunk, aki képes döntéseket hozni és felelősséget vállalni? Érzelmileg stabilak vagyunk? Méltányosan és következetesen bánunk vezetőinkkel és beosztottainkkal?

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Egészség: milyen az egészségügyi állapotunk? Képesek vagyunk hosszú távon termelékeny munkaerőként dolgozni? Vajon a szokásosnál gyakrabban megyünk táppénzre?

Nem állítjuk, hogy minden esetben a teljes kérdéskört végigzongorázzák a fejvadászok egy-egy jelölt értékelésénél, és a fentiektől eltérően további szempontok is dominálhatnak. Azonban álláskeresőként nagyon megéri, ha beleképzeljük magunkat ezeknek a szakembereknek a helyébe, és megpróbáljuk megérteni azt is, ők milyen nyomás alatt végzik a munkájukat a legjobb tudásuk szerint.

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú, Akadémia kiadó

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, HR