Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elemzése szerint az év második negyedévében már 3 ezer betöltetlen álláshely volt a kereskedelemben, ahol a KSH adatai szerint 340 ezren dolgoztak.

Elsősorban a szakképzett munkaerő vált hiánycikké. Ugyan a nyilvántartott munkanélküliek közül 34 ezernek volt az utolsó munkahelye a kereskedelemben, az üres álláshelyeket a megfelelő szakképzettség hiányában velük nem lehet betölteni - állítja a szövetség.

Az ágazatban nagy a fluktuáció, a nagyobb fizetés reményében cégről-cégre vándorolnak az alkalmazottak.

500 üres állás a kereskedelemben

Íme az állások!

- Eladók ilyen állásokat, boltvezetők pedig ilyeneket találhatnak.

- Budapesten van a legtöbb munka, de Pest, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyében is sok állást kínálnak.

- Külföldi munkát is hirdetnek. Részletek >>>

- Érettségi is kell a legtöbb munkához, emellett azok is válogathatnak az állások között, akik szakiskolát végeztek. Egyes pozíciókhoz előny a diploma. Akiknek a legmagasabb iskolájuk a 8 általános, ők ilyen munkát találhatnak.

- Idegen nyelv ismerete nem követelmény sok állásnál, de az angoltudás például nagyon hasznos lehet.

- A pozíciók nagy része teljes munkaidős. Emellett találhatunk több tucat részmunkaidős lehetőséget, időszakos munkát és diákmunkát is.

- A legtöbb munkalehetőséget az ezer főnél többet foglalkoztató munkaadók kínálják. Részletek >>>

- Értékesítés-kereskedelem kategóriában a munkaadók keresnek területi képviselőket, értékesítőket, telefonos és online értékesítőket, valamint üzletfejlesztőket is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Béremelésre és a bérterhet csökkentésére lenne szükség

A vállalkozások versenyképessége mindenképpen megsínyli a munkaerőhiányt, emiatt romlik a termelékenység, lassabban halad a munka. Az OKSZ szerint nyilvánvaló, hogy a jelenlegi bérek mellett nem lesz több munkavállaló. A béremelés viszont rontja a versenyképességet - jegyezte meg a szövetség.

Rámutattak: a versenyképesség megőrzése érdekében elengedhetetlennek tűnik a bérterhek mérséklése is, egy munkavállaló ugyanis a ráfordított összes bérköltségének csak a felét kapja kézhez, a másik fele a költségvetés bevétele - ismertette az MTI.

Az OKSZ szerint a bérteher alacsonyabb aránya, az adócsökkentés első lépésben ugyan veszteség a költségvetésnek, de a béremelések és a munkaerőpiac tisztulása nyomán ez a bevételkiesés mérséklődik. A vállalkozások széles köre viszont enélkül egyre kevésbé lesz képes a képzett munkaerő megtartására, a kiesők pótlására, ami sokkal nagyobb veszteségeket is okozhat.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkalehetőség, állásajánlat, kereskedelem, eladó, boltvezető