5 tipp, hogyan beszéljünk az állásinterjún

Gyakran olvashatjuk egy-egy álláshirdetés szövegében, hogy az ideális jelölt kiváló kommunikációs képességekkel rendelkezik. Tökéletes a helyesírásunk, választékos a szókincsünk, kiválóan írunk-beszélünk idegen nyelveken, eddig jók vagyunk. Na, de hogyan tudjuk eladni magunkat személyesen? Ha jól jöhet még egy beszédtechnikai gyorstalpaló az interjú előtti felkészüléshez, akkor érdemes tovább olvasni cikkünket!

Akár pozitív, akár negatív stresszel teli helyzetbe kerülünk, azonnal érezhetővé válik mindez a kommunikációnkon keresztül is: testtartásunk, arckifejezésünk, tekintetünk és hangszínünk is megváltozik, és figyelmes beszélgetőpartnerünk számára jelek sokaságát küldjük ezáltal. Hátrányunk akkor származhat ebből, ha egy sorsdöntő helyzetben leblokkolunk, lámpalázunk vagy esetleges szorongásaink miatt nem olyan benyomást keltünk, mint amilyenre szükség lenne. Segítünk ezen, megmutatjuk, hogyan uralhatjuk még a legizzasztóbb helyzetet is a megfelelő beszédtechnika alkalmazásával!

5 bevált tipp állásinterjúra:

1. "Lassan beszélj, tovább érsz!" Beszédünk sebessége igen fontos a jó benyomás keltése szempontjából. Aki lassabban beszél, annak a mondanivalójára jobban odafigyelnek, és nagyobb megbecsülést válthat ki ezzel. Az önbizalom mértéke ezen keresztül is átadható, határozottabb, kiegyensúlyozottabb egyéniségre utal a lassabb, megfontoltabb beszéd. Ha még nem jellemző ránk ez, gyakoroljuk a tagoltabb beszédet minden hétköznapi helyzetünkben is. Ne aggódjunk azon, hogy valaki nem fognak végighallgatni minket. Ha esetleg félbeszakítanák mondanivalónkat, akkor se zökkenjünk ki, ne hallgassunk el, folytassuk tovább.

2. Energikusan! Aki lendülettel, energiával feltöltve beszél egy állásinterjún, azt sugallja ezzel, hogy a munkája során is éppen ilyen aktív, kirobbanó formában teljesíti a feladatait. Éljünk ezzel az eszközzel! Például lift helyett lépcsőzhetünk az interjú helyszínére, ezáltal vérkeringésünk is felfrissül, és attraktívabbá válhat a bemutatkozásunk is.

5 tipp, hogyan beszéljünk az állásinterjún

3. Merjük hallatni a hangunkat! Ez szintén egy fontos beszédtechnikai eszköz, melyet érdemes tudatosan fejlesztünk. Ha izgulunk az állásinterjú előtt, de megpróbálunk nyugodtnak látszani, előfordulhat, hogy olyan halkan válaszolunk egy-egy izzasztóbb kérdésre, hogy azonnal romba dőlhet a kiegyensúlyozott és határozott megítélésünk. Ám az is lehet, hogy alapvetően nem jellemző ránk a hangos beszéd, de jó hír, hogy kellő gyakorlással ebbe is bele tudunk jönni! Például otthon gyakoroljuk a hangos olvasást, vegyünk elő egy regényt, újságot, és engedjük ki a hangerőnket. Váltogassuk a halk és hangos stílust is, játszunk vele, figyeljük meg, mikor melyik az odaillőbb, hogy a megfelelő hatást és üzenetet visszaadhassuk vele.

4. Vegyük fel videóra, és elemezzük ki! Az egyik leggyorsabb és legátfogóbb eredményt köszönhetjük ennek a módszernek, ne sajnáljuk hát rá az időt, energiát! Szedjük össze gondolatainkat, képzeljünk el egy szituációt, tegyük a mobilunkat megfelelő helyre és máris indulhat a felvétel! Amikor visszanézzük, meglepően sok apróságot fogunk észrevenni, amit nem is gondoltunk volna, hogy korrigálni érdemes. Ugye, milyen hasznos, hogy mindezt előre felismerhetjük és tehetünk ellene? Ugyanis így az éles állásinterjún egy felkészültebb és magabiztosabb jelöltet ismerhetnek meg személyünkben a kiválasztási szakemberek.

5. Éljünk a hatásszünet erejével! Hiába érezzük a késztetést egy állásinterjún, hogy minél több információt át szeretnénk adni a feltett kérdésekre, legyünk óvatosak és megfontoltak. Ebben az esetben is igaz az aranyszabály: a kevesebb több! Sőt! A hatásszünet alkalmazása óriási jelentőséget adhat mondatainknak még akkor is, ha röviden, tömören fogalmazunk. De ezt is be kell gyakorolni előre, ha még nem vagyunk járatosak benne. Ám ha a fentieket betartjuk, akkor ezzel megkoronázhatjuk szereplésünket, és a magabiztos, leendő új munkatárs hozzáállásával vehetünk búcsút interjúztatóinktól.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tény, hogy beszédünk legfontosabb eszköze a hangunk. Olyan ez, mint egy kényes hangszer, jól kell tudni bánni vele minden helyzetben. Ha vesszük a fáradtságot, és begyakoroljuk a fenti 5 pontot, nemcsak az állásinterjún, hanem az életünk minden területén magabiztosabb fellépésre és nagyobb figyelemre számíthatunk. Éljünk hát vele bátran, érdemes!

5 tipp, hogyan beszéljünk az állásinterjúnVégül egy jó tanács: ha még csak most látunk hozzá az álláskereséshez, letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Minél aktívabbak vagyunk, annál biztosabban találjuk meg a számunkra igazán megfelelő új állást.

5 tipp, hogyan beszéljünk az állásinterjúnNézzünk körbe ITT és ITT, ha egy jó állásra vágyunk, pályázzunk minél több helyre, és közben már készüljünk a személyes interjúra is.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, állásinterjú