Aki hosszabb ideje dolgozik egy cégnél, egy idő után kiismeri a kollégákat, a céget, a folyamatokat és a munkahelyi légkört. Legyünk óvatosak, ha úgy érezzük, valami megváltozott. A főnök hirtelen különösen barátságossá vált velünk? Meglepő, de ez is a közelgő elbocsátás előszele lehet! - írja a Focus.de.

1. A főnök "elnémul"

Ha a felettesünk nem beszél velünk, szinte biztos, hogy valami probléma van. Ha elmarad a szokásos csevegés, a családdal vagy hétvégével kapcsolatos kérdések, az figyelmeztető jel lehet - mondta Hanno Poggemöller, karrier-tanácsadó a lapnak.

5 intő jel, hogy veszélyben lehet az állásunk!

2. A vezetőnk kitér a kérdések elől

A kommunikációs problémák jelzik, hogy a cég leépítésre készül. Ha átszervezést vagy a cég eladását tervezik, esetleg egy egész részleget leépítenek, a főnökök hirtelen szűkszavúvá válnak. Poggemöller így fogalmazott: "ha a felettesek nem reagálnak a jövővel kapcsolatos kérdésekre, jobb, ha riadót fújunk."

3. Kulcsemberek távoznak

A várható nagy horderejű változásokra utalhat még a kulcsemberek viselkedése is. Ha egyszerre többen is távoznak cégtől, jobb, ha gyanakodni kezdünk, hogy valami nincs rendben. "Ezek az emberek valószínűleg több információval rendelkeznek, mint mi" - figyelmeztet Poggemöller.

4. Tüzetesen ellenőrzi a főnök a munkánkat

Egy alkalmazott pályafutása egy cégnél normál esetben a következőképp alakul: ha új a dolgozó, a felettese "rövid pórázon tartja", hogy segíthessen neki, és hogy lássa, hogyan boldogul. Minél jobban beilleszkedett az új kolléga, annál lazább ellenőrzésre számíthat. "Ha a főnök hirtelen ismét meghúzza a pórázt, az arra utal, hogy már nem elégedett a teljesítményünkkel" - mondta Poggemöller.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Már senki sem kéri ki a véleményünket

Amikor valaki hosszabb ideje van egy pozícióban, olyan szakértői tudásra tesz szert, melyből a vállalat profitál. Ám ha az utóbbi időben a javaslatait és véleményét egyre gyakrabban figyelmen kívül hagyják, azt jelzezheti, hogy megváltozott a cégen belüli megítélése. Poggemöller figyelmeztet: "Ha egy felettes felülbírálja, megkérdőjelezi az alkalmazottja döntéseit, az egy nagyon rossz jel."

Tippek:

5 intő jel, hogy veszélyben lehet az állásunk! "Ha észrevesszük, hogy problémák vannak, ne késlekedjünk: kérjünk időpontot a felettesünkhöz, üljünk le vele beszélgetni, kérdezzünk rá, hogy mi a probléma! Talán csak egy félreértésről van szó, amelyet könnyen tisztázhatunk. Ha azonban erre nem derül fény, nem rendeződik a helyzet, akkor akár az állásunkba is kerülhet" - hívja fel a figyelmet a karrier-tanácsadó.

5 intő jel, hogy veszélyben lehet az állásunk!Ha már nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön, bátran keressünk új állást! Itt csaknem 11 ezer pozíció közül válogathatunk!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, elbocsátás, kirúgás, előjel, főnök, vezető