Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

1. Milyenek az esélyeim? Lelombozó kérdés, amire szinte lehetetlen válaszolni. Világos, hogy az ember ilyenkor nagy esélylatolgatásba kezd, de várjunk ezzel amíg hazaérünk, és inkább egy támogató barát vagy családtag segítségével beszéljük át a történteket. Az interjúztató helyébe is képzeljük bele magunkat: lehet, hogy még nem is találkozott másik jelöltekkel, lehet hogy kollégáival egyeztet még szakmai kérdésekről, lehet hogy szimpatikusak voltunk de kíváncsiak pár referenciára, de az is lehet, hogy egyáltalán nem volt meg a kémia – még ez esetben sem valószínű, hogy egyből válaszolnak: „Sajnos önnek egyáltalán semmi esélye nincs erre az állásra.”

Mondjuk helyette: „Nagyon örülök, hogy megismerkedtünk, remélem lesz folytatás.”

2. Nagyon akarom ezt az állást. // Nagyon nagy szükségem van erre a munkára. Nos, jó esetben minden jelölt nagyon akarja az adott állást, ez önmagában még nem jelent semmit. Ahogy az sem, hogy mennyire van szükségünk az új munkahelyre: ne tűnjünk teljesen kétségbeesettnek, nem veszi ki jól magát, ha úgy tűnik, ez az utolsó az állásinterjú az utolsó szalmaszál – hiszen ez azt is sugallja, nem kellünk senki másnak.

Mondjuk helyette: „Nagyon örülök ennek az interjúnak, úgy érzem nagyon szívesen dolgoznék ennél a cégnél.”

4 tiltólistás mondat az állásinterjún

3. Azért szeretnék felmondani, mert a főnököm egy kretén / a munkahelyem egy szemétdomb / gyűlölöm a munkatársaimat stb. Alapszabály: még akkor se nyilatkozzunk becsmérlően jelenlegi vagy korábbi munkahelyeinkről, feletteseinkről vagy munkatársainkról, ha úgy tűnik, hogy a leendő munkáltató szinte buzdítana erre. Megkeseredett, rosszmájú ember benyomását kelthetjük, ráadásul a mondás szerint: a messziről jött ember azt mond, amit akar. Arról se feledkezzünk meg sosem, hogy könnyen kiderülhet, az ócsárolt (ex)kolléga az interjúztató legkedvesebb barátja, unokatestvére, középiskolai padtársa –egy rossz mondattal rögtön több fronton is elvághatjuk magunkat.

Tehát ne arra koncentráljunk, hogy a jelenlegi munkahelyünkön miért NEM szeretnénk maradni, hanem legyen az a mondanivalónk lényege, miért szeretnénk elnyerni az adott állást.

4. Mikor kezdhetek? Magabiztosnak és jópofának tűnhet ezzel zárni az interjút, de ez az a mondat, ami valójában csak filmekben hangzik jól. Ami Leonardo Dicaprio-nak nagyon jól áll, az tőlünk egészen arrogánsnak is hathat.

Mondjuk helyette: „Köszönöm az interjút, várom a fejleményeket!”

Sok sikert az interjúhoz! Ha pedig még a keresgélés fázisában vagyunk, készítsük el vagy frissítsük önéletrajzunkat, nézzünk körül az aktuális álláshirdetések között és adjuk is be jelentkezésünket minél több hozzánk illő állásra. Érdemes rendszeresen ellátogatni a Profession oldalára, hiszen személyre szabott beállításainkkal mindig értesülhetünk a legfrissebb és legjobb munkaerő-piaci lehetőségekről. Kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést is!

 

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala