Többször is előfordult, hogy elküldte a pályázatát, a cég behívta interjúra, érzése szerint jól ment az interjú. Ezután viszont eltűnt a cég, nem keresték, és ha a pályázó hívta őket, akkor az derült ki, hogy már betöltötték az állást. Valaki mással persze. Ha ez már nem az első eset, akkor érdemes elgondolkodni, hogy vajon mi állhat a háttérben, miért nem Ön a kiválasztott? - teszi fel a kérdést Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

Ha interjúra behívtak valakit, akkor az önéletrajzban leírtak: végzettség, nyelvtudás, szakmai tapasztalat rendben voltak, vagyis megfeleltek a cég által támasztott követelményeknek. De valami mégis félresikerült az interjú során.

Kitől kérhet segítséget?

Az esetek 99 százalékában felesleges felhívni az interjút készítő HR-es szakembert vagy toborzót, mert nem valószínű, hogy őszinte választ kapnunk. Nem fogják azt mondani, hogy "Nézze, abszolút 'átjött', hogy Önnek nagyon kell az állás, mindegy, hogy mit ajánlunk, bármit hajlandó már elvállalni, annyira süt a reménytelenség minden szavából."

Azt sem fogják az álláskeresővel megosztani, hogy: "Ezzel az angol kiejtéssel és szóhasználattal egyszerűen nem fogjuk az angol főnöknek bemutatni, mert nekünk lenne a dolog kínos." Vagyis őszinte és előre mutató válaszra nem számíthat, hiszen a telefon másik végén levő szakemberek nem akarnak vitákba belemenni vagy kínos helyzetekbe keveredni, féltik az állásukat és bíróságra sem szeretnének járni, ezért az ő szemszögükből teljesen érthetően "elkenik" a válaszokat és 1-2 körmondattal lezárják a kérdezősködést.

A pályázót ez persze nem juttatja előre, továbbra is fennáll a dilemma, hogy vajon mit csinálhatott rosszul, hol hibázott az interjún? Szeretné kiköszörülni a csorbát, és a következő megmérettetésen jól szerepelni.

A szakértő ad néhány tippet, amelyeket érdemes végiggondolni. Arra is felhívja a figyelmet, hogy mindenki próbálja magát a másik fél, az interjúztató szemével nézni és szűrőjével vizsgálni. Herczku Monika kissé kemény szavakkal szembesíti az álláskeresőket a helyzettel.

1. Ön olyan, mint a többiek

Jól szerepelt az interjún, de semmi különlegeset nem tudott felmutatni. Ugyanolyan "eredmény centrikus és jól kommunikáló, csapatjátékos, stratéga" benyomását keltette, mint a többiek. Korrekt válaszokat adott, melyekből kiderült, hogy milyen a kapcsolata a főnökeivel, hogyan kezeli a költségcsökkentési feladatokat és mennyire szeret új dolgokat megtanulni, de hiányzott valami plusz. A korrekt, de kissé hideg és sablonos megoldások mögül nem látszott a személyes érintettség, nem volt jelen az "ember".

Azt javasolja, hogy tartsunk próbát az interjú előtt és gyakoroljuk, hogyan tudunk az eredményekről, megoldási javaslatainkról magabiztosan, ugyanakkor nem lélek-mentesen beszámolni. Fontos, hogy a szakmai zsargon használatát minimalizáljuk, és mutassuk meg valamennyire a saját személyiségünket is.

2. Nem készült fel alaposan

Mire kell felkészülni? Mindenre, amire csak tud. A cég honlapjának elolvasása csak az alap. Pozíciófüggő, de az általános szabály az, hogy aki minél magasabb munkakört szeretne betölteni egy adott cégnél, annak több információnak kell utánanéznie a céggel kapcsolatban. Ennek része az is, hogy az álláskereső találjon ki egy-két ütős kérdést, melyeket az interjú végén tehet fel. A "Ki lenne a főnököm?" vagy "Milyen előrelépési lehetőségek vannak?" nem ebbe a kategóriába tartoznak.

Az interjú előtt gondoljuk át, hogy szerintünk milyen információkra lenne szüksége ahhoz, hogy nyugodt szívvel eldönthessük, hogy valóban itt szeretnénk-e dolgozni. Ha ezeket az információ morzsákat valaki nem kapja meg, akkor máris kérdezhet. Érdemes olyan kérdést is felvetni, amelyről biztos emlékezni fognak az adott pályázóra.

3. Enervált és unalmas

"Tudja, hány interjún vettem részt, ahol a pályázó csak beszélt, beszélt, beszélt... egyforma hangon, jó hosszan. Mindenki szeret saját magáról, életútjáról és teljesítményeiről mesélni. De az interjú nem mesedélután, annál sokkal több! Sok minden múlhat rajta, többek között a leendő állása és egzisztenciális biztonsága" - mondta Herczku Monika.

Fontos, hogy minden interjúnak kötött időtartama van, ezt a beszélgetés elején az interjúztató el is mondja. Ha esetleg mégsem, nyugodtan kérdezzünk rá. Ebbe az időkeretbe bele kell férnie az interjúnak, és az ennyi idő alatt kapott információk alapján fognak a pályázóról dönteni. A szakértő azt tanácsolja, hogy az álláskereső legyen nagyon hatékony és célirányosan a legfontosabb információkat adja át.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A másik kulcsszó az enerváltság. A jelöltek kis aránya mutat megfelelő energiaszintet és lelkesedést az adott állással kapcsolatban, pedig ez is nagyon sokat számít. Ki hiszi el egy unott hangú, két ásítást éppen elnyomó jelölttől: "hogy a munka nagyon érdekel, mert látom a perspektívát". Az interjúztató - joggal - azt fogja feltételezni, hogy a napi munkáját is ilyen félálomban fogja végezni.

Ha más nem segít, igyon meg egy erős kávét vagy teát és energetizálja magát arra az egy órára, hogy a saját esélyeit javítsa.

4. Haragos vagy kétségbeesett

Ha valaki haragszik a volt cégére, főnökére, munkatársaira, mert úgy érzi, hogy rosszul bántak vele, jogalap nélkül bocsátották el, vagy más kapta meg a várt előléptetést, akkor ne az interjút használja fel arra, hogy jól megmondja a véleményét. Alig van kellemetlenebb helyzet egy interjúztatónak, mint amikor egy érzelmekkel teli kirohanást kell végighallgatnia. Ez nem tartozik ide, Hercku Monika szerint a pályázó próbálja érzelemmentesen és objektíven elmondani néhány mondatban, hogy miért szakadt meg a munkakapcsolat az előző cégével, miért keres most állást.

Sokan vannak nehéz helyzetben, amikor már nagyon szeretnének elhelyezkedni, de arra kéri őket a karrier-tanácsadó, hogy higgyék el: ha a kétségbeesésüknek és a nehéz helyzetüknek hangot adnak az interjún, azzal nem javítják saját helyzetüket.

Egyrészt, mert az interjúztató a legmegfelelőbb jelöltet keresi, és nem az alapján dönt, hogy kinek van a legnagyobb szüksége az állásra, másrészt, ha látják, hogy valaki reményvesztett helyzetben van, akkor alacsonyabb bért fognak neki ajánlani, mert tudják, hogy azt is elfogadja.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, munka, HR