21 protokollszabály üzleti ebédekhez

Sokféle céges meghívásnak és szituációnak kell eleget tennünk, melyek gyakorisága egyenes arányban állhat a karrierünk magasabb szintre kerülésével. Cégvezetőknek, menedzsereknek pedig szinte munkaköri leírás a találkozók kötetlenebb formája, mint például az üzleti ebédek. Egy dolog minden esetben fontos: ismerjük és alkalmazzuk az írott és íratlan szabályait egyaránt.

Cikkünkben csokorba szedtük a legfontosabb protokollszabályokat az üzleti ebéd esetére! Nézzük!

1. Mindig foglaljunk asztalt előre.

2. A megbeszélt időpontban és étterem előtt találkozzunk az ebédpartnerünkkel, vele együtt lépjünk be a helyiségbe.

3. Nem illik késni - ez az aranyszabály az üzleti és magánéleti találkozók összességére érvényes. Ha rajtunk kívül álló okokból mégis megtörténne, telefonon vagy SMS-ben jelezzük előre várható érkezésünket egy rövid bocsánatkéréssel együtt, és ajánljuk fel, hogy a várakozás alatt foglaljon helyet bent az illető.

4. Ha társasággal együtt érkezünk az étterembe, akkor legfiatalabb férfi lép be elsőként, és mindaddig nyitva tartja az ajtót, amíg a nők és az idősebbek be nem mentek. Az ajtót is ő csukja be, majd előresiet, hogy a fenntartott asztalt megkeresse.

5. Nyilvános helyre való belépéskor a férfiak leveszik a sapkájukat, kalapjukat. A kabátjukat csak azután, amikor már lesegítették a hölgyekről.

6. Vendéglőben, étteremben a társaság legfiatalabb férfitagja csak azután foglaljon helyet, amikor a társaságában lévő nők és idősebb férfiak leültek.

7. Az étlapról a hölgyek választását is a férfiaknak illik megrendelni a pincértől.

21 protokollszabály üzleti ebédekhez

8. Sose fogyasszunk alkoholt egy üzleti ebéden!

9. A pincért mindig intéssel hívjuk, ne sziszegjünk vagy csettintsünk.

10. Asztalra sose tegyünk táskát, esernyőt, vagy bármilyen csomagot.

11. Amennyiben az üzleti megbeszélésünkhöz papírok, számítógép, tablet, stb. is szükségesek, azokat az asztal leszedése után, például a kávézás alatt vegyük elő.

12. Üzleti titkokat, negatív információkat sose osszunk meg a másik féllel. Még akkor se panaszkodjunk a jelenlegi munkánkra, munkahelyünkre, felettesünkre, ha lenne rá okunk.

21 protokollszabály üzleti ebédekhezTÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

13. A fizetést előre tisztázzuk, itt nem érvényes a férfiak előzékenysége. Amennyiben mi hívtuk meg a másikat, akkor egyértelműen nekünk kell állni a számlát. Ha egyenrangú tárgyalásról, találkozóról van szó, akkor külön-külön rendezzük a fogyasztást.

14. Még a fizetés előtt jelezzük, ha céges számlát is kérünk, és adjuk meg a pontos címet.

15. A pincérnek illik 10% borravalót illik adni.

16. A számla ellenőrzése nem illetlenség, ha nem tesszük mindezt feltűnően. Amennyiben a pincér tévesen számolt, azt csendesen hozzuk a tudomására.

17. Ha ismerős halad el az asztalunk mellett, egy fejbólintással is elég üdvözölnünk, nem szükséges felállnunk. Amennyiben az illető megáll mellettünk, akkor viszont illik felállni, és hellyel kínálni.

18. Ha távozunk az asztaltól, nem kell a helyére tolnunk a széket, mert így az asztalt könnyebben le tudják szedni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

19. Az üzleti ebéd végeztével a férfiak öltözzenek fel először, majd segítsék fel a hölgyek kabátját.

20. Távozáskor a nők mennek elől, a férfiak nyitnak ajtót és előreengedik őket.

21. Amennyiben bármilyen vállalást, felajánlást tettünk az üzleti partnerünknek az ebéd során, azt minél hamarabb teljesítsük.

Ha még nincs jártasságunk a fentiekben, idővel kialakul és természetessé válik. Ha pedig már gyakorlottak vagyunk az üzleti protokollszabályok terén, alkalmazzuk őket következetesen, és ne lazítsunk rajtuk: a saját megítélésünk érdekében törekedjünk a kifogástalan magatartásra ezekben a helyzetekben is. És még valami: az üzleti ebédekre ne tekintsünk elveszített munkaidőként, hanem fordítsuk az előnyünkre, hiszen a munkánk része ez is.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, találkozó, üzleti ebéd, protokoll, etikett, illemszabály