Tízezer dolgozó hiányzik az informatikai cégeknél

2014. március 26. Forrás: MTI

Hasznos: - + Nyomtat

Évente mintegy 2000-2500 fiatal informatikus szerez diplomát, ők legfeljebb a nyugdíjba menőket képesek pótolni.

Az infokommunikációs szektor a magyar gazdaság egyik motorjaként a GDP 12 százalékát termeli ki, ráadásul ez - ellentétben más ágazatokkal - szinte teljes egészében, 90 százalékban hazai hozzáadott értékből áll - derül ki az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ), az iparág hazai érdekképviseleti szervezetének tanulmányából.

Az IKT ágazat 2012-ben 235 milliárd forint, az előző évinél 17 százalékkal magasabb exportbevételre tett szert szoftverek és szolgáltatások után. Az IVSZ 59 olyan informatikai cégről tud, amelynek az exportja 2012-ben meghaladta a 100 millió forintot.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke rámutatott: az ágazatban a hozzáadott érték termelés aránya 90 százalékos, az egy főre jutó nemzeti jövedelemtermelés pedig átlagosan 12 millió forint. Ha tehát a 2012-es 80 milliárd eurós magyar exportot vesszük alapul, melynek átlagosan 20 százaléka volt a hozzáadott érték, akkor az ágazat 4,5 százalékos exportrészesedését öt év alatt duplájára növelve két új Audi gyár hozzáadott értékét állíthatnánk elő.

Ennyi munkahely hiányzik

Ha pedig be tudnánk tölteni azt a 10 ezer hiányzó munkahelyet, amit az ágazatban 2013-ban regisztráltak, az 120 milliárd forinttal növelné a bruttó hazai terméket. 15 ezer új informatikai munkahely létrehozása pedig már évi egy százalékos GDP-növekedést eredményezne.

A Profession.hu-n ilyen IT-fejlesztői, illetve ilyen IT-üzemeltetői állásokat kínálnak.

A jelenlegi oktatási struktúrában azonban a hiányzó munkahelyek betöltésére nem sok remény van. A KSH adatai szerint 105 ezren dolgoznak az ágazatban, az IVSZ szerint viszont 150 ezren. Az oktatási rendszerből évente mintegy 2000-2500 fiatal jön ki, ez legfeljebb a nyugdíjba menők pótlására elegendő.

Az IVSZ az informatikai oktatás standardizálását és megerősítését javasolja Magyarországon. Az informatikai képzés színvonala fontos makrogazdasági tényezővé vált.

Önnek ajánlott állások

A magas egy főre jutó hozzáadott értéket termelő ágazatok, közöttük az infokommunikáció tudatos fejlesztése olyan kitörési lehetőséget jelenthet, ami a térség legfejlettebb digitális gazdaságává teheti Magyarországot - derül ki az informatikai szövetség tanulmányából.

A hazai infokommunikációs ágazat kiemelkedő teljesítményét mutatja, hogy még a válság éveiben is növekedni tudott, mégpedig 4,5 százalékkal.

A szövetség üdvözli, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében az ágazat vállalatai 2014-ben egymilliárd forint extra forráshoz juthatnak külpiaci megjelenésük támogatására.

Szemlézte:

a Profession.hu Google+ oldal

a Profession.hu Magyarországi állások Google+ oldal

Címkék: informatika, IT, munkahely, állás, felsőoktatás

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu