"Azokra a munkaadókra, akik a várandós nők munkajogait megsértik, 100 adózatlan minimálbér összegű bírságra, vagy fél évig terjedő őrizetbe vétel vár. Ezenkívül bírósági határozat szerint két évig végzendő közmunkát is kiszabhatnak. Azonban ezen bírságok elkerülhetők amennyiben a munkaadó jóvá teszi hibáját" - jelentette ki Ukrajnában Elena Konovalova, a munkaügyi jogszabályok betartásáért és foglalkoztatottságért felelős hivatal igazgatója.

Szabálysértésnek minősül a munkabér mértékének csökkentése, terhesség miatti elbocsátás, valamint, ha azért nem alkalmaznak egy nőt mert terhes, vagy mert már van gyermeke - írja a karpatinfo.net.

Amennyiben az ukrán munkaügyi hivatalhoz bejelentés érkezik ilyen szabályszegésről, akkor egy terven kívüli ellenőrzést tartanak a munkaadónál. Ha bebizonyosodik a szabálysértés ténye, akkor az ügyiratot rendvédelmi hatóságok veszik át.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A magyarországi családbarát munkahelyekről és a kisgyermekes szülők foglalkoztatásának céges előnyeiről korábbi írásunkban részletesen olvashat.

A magyar kormány által bevezetett munkahelyvédelmi akció részleteihez pedig kattintson ide

 

Szemlézte: Fogas Krisztina

Címkék: kismama, női munka, elbocsátás, munkajog