Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

„Nagyon boldog voltam – osztja meg velünk Kriszta (28) , amikor behívtak a pénzügyi asszisztensi állásinterjúra, nagyon szeretném elnyerni ezt az állást. De a személyes találkozón teljesen lefagytam, alig bírtam értelmes mondatokat kinyögni, nagyon szégyellem így utólag. Pedig olyan kedvesen fogadtak és teljesen normális kérdéseket kaptam… de mégis, valahogy nagyon rágörcsöltem. Félek, hogy le is írtak emiatt, és nincs több esélyem a cégnél.”

Kriszta reakciója nem egyedi, bármelyikünkkel megtörténhet hasonló. Az is igaz azonban, hogy az állásinterjú sorsdöntő találkozás, nincs lehetőségünk ismételni. Általában már egy interjú után döntés születik: továbbjutunk-e vagy sem. Azonban azt is fontos tudni, hogy a személyes benyomás, az egyéniségünk, amit a találkozás során közvetíteni tudunk, többet nyomhat a latban, mint az önéletrajzunk tartalma – hiszen az első belépő a pályázati anyagunk, ez alapján hívtak be bennünket. Készüljünk fel tudatosan a nagy találkozásra, ebben segítünk Göbölös Ottóné HR szakértő tippjeivel!

Tanácsok állásinterjúra

Íme, 15 praktikus tanács, amit gyakran elfelejtünk az állásinterjún:

1. Nézzünk a szemébe annak, akivel beszélünk, és törekedjünk a folyamatos szemkontaktus megtartására is. Ezzel azt fejezzük ki, hogy őszinte, egyenes emberek vagyunk, nincs takargatnivalónk, és odafigyelünk a másikra.

2. Ha van választási lehetőségünk, ne féloldalasan, hanem szembe üljünk az interjúztatóval. Ezzel tiszteletet tanúsítunk, valamint egyenességünket is kifejezzük, és a szemkontaktust is könnyebb lesz tartani.

3. Ne a szék szélén ülve feszengjünk, hanem kényelmesen, a teljes ülőfeleletet vegyük igénybe.

4. Ne izegjünk-mozogjunk a széken, üljünk magabiztosan, stabilan.

5. Ne pislogjunk beszéd közben, és ne takarjuk el a szemünket se, ez bizonytalanságra, idegességre utal.

6. A mosoly pozitív érzéseket, szimpátiát kelt az interjúztatóban, kiegyensúlyozottnak és magabiztosnak látnak bennünket majd. De ne vigyük túlzásba sem!

7. Ne kezdjük el rágni a szánk szélét, és ne takarjuk el a szánkat beszéd közben. Ezek részben izgalomról, részben az őszinteség kerüléséről árulkodhatnak.

8. Ne vágjunk grimaszokat, mert ez egyrészt értetlenséget, másrészt az interjúztató lekicsinylését közvetíti.

9. Beszéljünk hangosan, érthetően – de nem kiabálva természetesen -, mivel a motyogás, a halk illetve szaggatott beszéd a bizonytalanság és az önbizalomhiány érzetét keltik.

10. Ha valamit nyomatékosítani szeretnénk, akkor erősítsünk rá valamilyen odaillő gesztikulációval – de ne vigyük túlzásba sem.

11. Az elöl összefont, keresztbe tett kar elutasítást, zárkózottságot, befelé fordulást jelez.

12. Az asztalra félkör alakban elhelyezett, kitárt karjaink vagy a testünk mellett lazán leengedett karok befogadásra, nyitottságra utalnak.

13. Kerüljük az ökölbe zárt kéztartást is, mert részben görcsösségről, részben izgalomról tanúskodik. A nyitott, laza tenyér nyíltságot és befogadást sugároz.

14. Ha ujjunkkal dobolunk az asztalon, vagy tördeljük a kezünket, idegességünket fejezzük ki és ez könnyen ráragadhat az interjúztatóra is.

15. A lábunkkal való dobogás, a láb lóbálása vagy a lábfejek folyamatos mozgatása részben szorongásra utal, de izgágaságot is jelez, amelyek kellemetlen érzést válthatnak ki a másik félben.

Valamint ne feledjünk két aranyszabályt: az önéletrajz elsődleges célja, hogy az alapján behívjanak bennünket az állásinterjúra. Az interjú fő célja pedig, hogy egy második körre is visszahívjanak. Ha ezt a két szempontot tartjuk szem előtt, akkor önbecsülésünk sem sérül az esetleg hosszadalmasabb álláskeresési, interjúztatási fázis alatt, és minden egyes álláshirdetésnél egy újabb és újabb lehetőséget látunk magunk előtt.

Addig is pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat, így többszörösen megnőnek esélyeink egy jobb állásra!

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma, állásinterjú