Nem könnyű feladat felkészülni egy állásinterjúra, főleg ha már néhány kudarcot át is éltünk. Ahelyett, hogy a földbe döngölnénk önbizalmunkat, vagy esetleg nagyon is magabiztosan félvállról vennénk a találkozást, menjünk biztosra!

13 teendő, ha állásinterjúra készülünk:

1. Készüljünk fel az adott cég hátteréből! Keressünk rá az interneten, memorizáljuk a fő szlogent, vállalati küldetést, cégtörténetet és fő tevékenységi kört. Kutassunk fel kapcsolódó sajtóhíreket! Próbáljunk meg ismerőseink körében olyat találni, aki már kapcsolatba került a vállalattal.

2. Tudjunk meg minél többet arról a munkáról, amelyre jelentkezünk!

3. Készítsük el a várható kérdéseket és a rá adott válaszainkat az önéletrajzunkban foglalt mérföldkövekhez igazítva.

4. Gyakoroljuk a válaszainkat egyedül vagy olyan személlyel, aki az interjúztató szerepét eljátssza. Érdemes erről a beszélgetésről video- vagy hangfelvételt is készíteni. Nézzük meg és elemezzük ki. Korrigáljuk a hibáinkon, javítsunk például a beszédstíluson, artikuláción, hangszínen és gördülékenységen. Gyakoroljuk a minél lényegre törőbb megfogalmazást.

13 bombabiztos tipp állásinterjúra

5. Készítsük elő azokat a ruháinkat, amelyeket az interjúra felvennénk, és próbáljuk fel legkésőbb egy nappal korábban a teljes öltözetet. Olyan kombináció mellett döntsünk, amelyik az általános üzleti elvárásoknak megfelel, és amelyik kényelmes, ám magabiztos fellépést kölcsönöz számunkra.

6. Tegyünk meg mindent, hogy külsőségekben is a legjobb formánkat hozzuk. Vágassuk le a hajunkat, tegyük rendbe a körmeinket, tisztítsuk és fényesítsük ki cipőnket.

7. Interjú előtt együnk valami könnyű harapnivalót, ne induljunk útnak üres gyomorral. A megterhelő ételeket azonban kerüljük, mert elálmosodhatunk tőle, és az nem vet jó fényt ránk, amikor a másik fél egy lelkesen csillogó tekintetet vár tőlünk.

8. Egy-két nappal az interjú előtt keressük fel az épületet, ahol a meghallgatás lesz, hogy felmérjük az utazáshoz szükséges időt és emellett megismerkedjünk a környezettel. Így sokkal komfortosabban fogjuk magunkat érezni az interjúra igyekezve.

9. Olyan időpontra egyeztessük az interjút, amelyik nekünk a leginkább megfelel. Ha reggel vagyunk a legjobb formánkban, akkor ne egyezzünk bele egy délutáni időpontba. És ha egy mód van rá, kerüljük a hétfőt és a pénteket. Ilyenkor ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az interjúztató hajszoltnak, fáradtnak vagy ingerültnek érezheti magát.

10. Ha a saját autónkkal indulunk útnak, előtte ellenőrizzük a legfontosabbakat, nehogy épp aznap történjen egy nem várt probléma. Ha tömegközlekedést választunk, akkor tervezzük meg a menetidő alapján a szükséges utazási időt. Mindkét esetben hagyjunk rá tartalékot is, mert bármi közbejöhet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

11. Az interjúról elkésni végzetes hiba. Ha valami miatt mégsem tudunk pontosak lenni, inkább vállaljuk őszintén a helyzetet: telefonáljunk, és magyarázkodás helyett tájékoztassuk az interjúztatót a késésünk mértékéről, majd kérjünk egy másik időpontot. Udvariasabb megoldás, mint késve elkezdeni az interjút.

12. Ha tenyerünk gyakran izzad, ügyeljünk arra, hogy kézfogáskor mindenképpen száraz legyen. Használjunk hintőport.

13. Mielőtt belépünk az interjú épületébe, végezzünk el egy egyszerű relaxációs gyakorlatot: szívjuk be mélyen a levegőt hasi légzéssel (a hasunk tájéka emelkedik meg ilyenkor a mellkasunk helyett), és ismételjük ezt meg néhányszor. Ezzel kiválóan oldjuk a szorongást és hangerőnk is erőteljesebbé válik.

Talán első olvasatra felmerül a kérdés: nem túlzás-e mindegyik ponton végigmennünk. A jó hírünk az, hogy aki nyerni akar, az minden eshetőségre felkészül. Válasszuk ezt mi is!

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, felkészülés