Hatalmas lendületet vett az utóbbi években a technológiai ipar, a kiemelkedő karrierlehetőségek megragadásához azonban tisztában kell lennünk a legfontosabb trendekkel - írja a Careerealism. A szakmai portál 10 pontban foglalta össze, hogy mire kell figyelni az ezen a pályán elhelyezkedni kívánó pályakezdőknek. (A Profession.hu félezernél is több informatikus állást kínál, kattintson!)

1. Készüljünk fel a tanult információk elavulására!

Bármit is tanultunk az iskolában, mire az első munkanapunkat megkezdjük, tudásunk már részben vagy teljes egészében elavulttá válik. Az informatika és egyéb technológiai iparágak olyan gyorsan változnak, hogy a ma feltalált termékeket rövid időn belül frissebb, átalakított verzió váltja fel.

Ha tehetjük, ne koncentráljunk egyetlen technológia mélyebb tanulmányozására, mert mire szakértőkké válunk benne, elsöpörheti egy újabb találmány. Kivételt képezhet ez alól a felhő alapú számítástechnika, vagy az áramkörtervezés, melyeknek várhatóan hosszú ideig alapvetően meghatározó szerepük lesz.

2. Találjunk rést a falon!

A legújabb technológiákat rendkívül szigorúan őrzik, tehát ha a trendek közelében szeretnénk lenni, olyan karriert kell választanunk, mely egy jól behatárolható részletre vagy feladatra koncentrál. Az ipar újdonságaival nagy eséllyel csak egy-egy konkrét munkafolyamat során találkozhatunk, a felsőoktatás keretei között erre kizárólag abban az esetben van lehetőség, ha az intézmény kutatóintézetet szponzorál.

3. Legyünk tisztában a határainkkal!

A számítástechnikai, vagy más, technológiákhoz kötött karriereknél számolnunk kell a gyors váltás lehetőségével, ez általában akkor következik be, ha új innovációk jelennek meg a piacon. Aki hosszabb távra gondolkodik, vagy szereti a kiszámíthatóságot, jobb, ha a technológiai óriásvállalatoknál épít karriert. A startup cégeknél viszont - ha a vállalat túléli az első egy-két évet - gyors előrelépésre van lehetőség a ranglétrán.

4. Legyünk tisztában programozói stílusunkkal!

A standard számítógépes programozás, kódolás egy bizonyos fajta monotóniatűrést és egyedüllétet igényel. A web-programozói karrier ehhez hasonló, de egészen más hozzáállásra, gondolkodásra lehet szükség. Ha a kódolás mellett a grafikai, animációs világ is érdekel, bővülhet a karrierlehetőségek száma is.

5. Nézzünk utána a trendeknek!

A felhő alapú számítástechnika áttörést jelentett az adattárolás és az online kapcsolattartás világában. Az ehhez hasonló feltörekvő technológiák jelentik a jövőt, és aki szakértővé válik benne, magas fizetésre és kitűnő karrierlehetőségekre számíthat.

6. Kerüljük az elszigetelt munkát!

Különösen igaz ez a szoftverfejlesztőkre, akik magasabb minőségű és innovatívabb terméket tudnak előállítani, ha folyamatosan kommunikálnak és összedolgoznak másokkal. Kérjünk segítséget olyan sok helyről, amilyenről csak lehetséges, különösen, ha egy projekt megvalósításához szeretnénk szponzorokat. A befektetők számos technológiai projekt támogatására kapnak felkérést, csak a legkülönlegesebbek törhetik át az ingerküszöböt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. Ne tévesszük szem elől a marketing tervet!

Programozóként ne essünk abba a hibába, hogy teljes időnket kódok írásával töltjük. A marketing és sales tevékenység, amelyre a termék elkészülte után szükségünk lesz, kulcsfontosságú, és fontos az összehangolt munka. Ha például már elkezdődött az előkészítő marketing kampány, de a termékbevezetés késik, a versenytársak könnyen beelőzhetnek, és előttünk léphetnek piacra egy hasonló termékkel. Győződjünk meg tehát az üzleti terv megalapozottságáról, mielőtt bármilyen kód írásába kezdenénk.

8. Válasszunk egymáshoz kapcsolódó területeket!

Ha informatikai végzettségünk újkeletű és eddig más területen dolgoztunk, karrierváltás esetén próbáljuk kombinálni eddig szerzett tapasztalatainkat technológiai szaktudásunkkal. Ha kormányzati vagy biztonsági területen dolgoztunk, és érdekel a nyomozói munka, az adathelyreállítói tevékenység megfelelő karrierváltási lehetőség lehet. Ha viszont egy kórházban dolgoztunk, az egészségügyi szoftverek gyártása lehet a mi területünk.

9. Legyünk napra készek!

Ha már egy ideje a technológiai iparban dolgozunk, feltétlenül képezzük magunkat a területünkön fellelhető legújabb innovációk tanulmányozásával, tréningekkel, konferenciákkal. Ha ezt elmulasztjuk, könnyen előfordulhat, hogy felbukkan egy nálunk jóval kevesebb tapasztalattal rendelkező, de friss tudással felvértezett pályakezdő, aki átveszi a helyünket.

10. Tanuljunk valami újat!

Ne idegenkedjünk attól, hogy a jelenlegi végzettségünket kiegészítő új szakterületet sajátítsunk el. Egy újabb programozói nyelv helyett kóstoljunk bele egy kicsit másba, a nagyvállalatoknál egy sor egymáshoz kapcsolódó munkakör betöltésére van lehetőség. Minél több mindenhez értünk, annál több lehetőség adódik karrierünk során!

Fordította: Fogas Krisztina